Čistička

Dobrý den nemáte prosím někdo osobní zkušenosti s ČOV Hellstein STMH ? Líbí se nám , ale její cena je tak vysoká že bych rád slyšel názor někoho kdo ji již má,jestli za tu cenu vážně stojí... Za jakoukoli informaci budu vděčný. Děkuji Tom
Odpovědět
@captom já jsem si pořídil čističku pracující na stejném principu (SBR), ale za poloviční cenu. Výhodou SBR čističek je plně automatický provoz se stabilním procesem čištění, protože se vždy čistí stejné množství vody po stejnou dobu. Výhodou je taky odolnost proti dlouhodobějším výpadkům.
Odpovědět
@zubr487 A jakou značku a typ? Taky nás to čeká. Díky
Odpovědět
@noemi77 Výrobců, které dělají čističky pracující na principu SBR (sekvenční bio reaktor) je hodně. Já si nakonec vybítal mezi ČOV EKO SBR BIO a TOPAS. Koupil jsem ČOV EKO SBR BIO a funguje perfektně. V podstatě jen jednou rok odčerpám kaly a vodou ostříkám bordel z horní části. Jde o to, že jsem chtěl čističku SBR. To znamená, že čistička čeká až se naplní vstupní akumulační nádrž. Pak se přečerpá část vody do reaktoru kde se spustí intenzivní provzdušnění. To se po určité době vypne a nechají se usadit kaly. Po usazení se odčerpá čístá voda a nakonec se přečerpá část kalů do kalojemu případně do vstupní nádrže. Pokud není přítok, čistička jen jednou za čas spustí provzdušnění a jinak stojí. Dále jsem sledoval velikost vstupní akumulační nádrže. To souvisí s odolností na jedy, které mohou umrtvit bakterie. Je proto výhodnější mít větší prostor, kde jednak dojde na ředění a odpaření třeba chloru. U některých čističek tento akumulační prostor úplně chybí (ASIO). Tyto čističky jsou konstrukčně jednodušší, ale zato je složitější řídící jednotka.
Odpovědět
@zubr487 Super, takovou odpověď jsem potřebovala. Švagr totiž okolo čističky běhá co 14 dní (ale mají evidentně manuální), kvůli čemuž jsem vážně uvažovala nad tím, že místo ČOV pořídíme septik s filtrem. Můžu se ještě zeptat, kolik toho kalu za rok je, čím ho odčerpáváš a kam ho ukládáš?
Odpovědět
@noemi77 V rodině jsme měli i klasickou čističku. Voda zde natéká do vstupní nádrže a přetokem do reaktorové nádrže. V obou je vzduchovadlo, které neustále probublává oba prostory. V reakčním prostoru je navíc jakýsi velký trychtíř, kde dochází k oklidnění a usazování kalu. Z horní části se neustále odčerpává vyčištěná voda. To jednoduše znamená, že všechny činnosti probíhají neustále a doba čistění určité dávky vody je závislá na množství přitékající vody. Výsledkem je nevyrovnaná účinnost. Díky tomu, že natékající voda jde prakticky hned do reakroru snadno otrávíte bakterie. Tím, že se objem neustále probublává dochází často ke zvedání kalu a vytváří se na povrchu plovoucí smradlavý koláč. Celé to pohání vzduchové čerpadlo u kterého je jen časovač, kde si můžete naprogramovat vypnutí. Takže ve výsledku řešíte dopl'nování otrávených bakterií, likvidace plovoucího kalu a četnost zapínání kompresoru. Pokud ho necháte trvale, je velká spotřeba a je jistý plovoucí kal. V opačném případě špatná účinnost čištění. Já jsem první rok sledoval čističku jak funguje a co se tam děje. Letos jsem ji ještě neotevřel a chystám se k odčerpání kalu. Používám normální kalové čerpadlo kterým odčerpám ode dna asi třetinu obsahu každé komory. Vodu s kalem pouštím do kompostu. Kal se zachytí v kompostu a voda se vsákne nebo odteče. U některých COV je separační pytel, do kterého se kal zachycuje a stačí jednou za čas dát nový a plný vyhodit na kompost. Samotného kalu je málo.
Odpovědět
@zubr487 Díky za vyčerpávající popis, není nad to, když má někdo praktickou zkušenost s více systémy a může objektivně porovnávat. Septik s filtrem jste náhodou v rodině neměli? 🙂
Odpovědět
@noemi77 Ne, my jsme střídali jen klasický septik a ČOV
Odpovědět
@zubr487 Nevadí, třeba se ještě někdo najde a přispěje svou zkušeností. Díky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?