Jak velká žumpa?

Dobrý den, chtěl bych se poradit jak velkou si nechat udělat žumpu u domu. Jsme pětičlenná rodina, dvě koupelny s wc, sušička, pračka, myčka. Připojení na kanalizaci nemáme k dispozici. Byl bych rád kdybychom tu žumpu nemuseli vyvážet víc jak 2x za rok, ale nemám představu jakou velikost zvolit. Děkuji moc za rady.
Odpovědět
Nepíšete nic konrétně... Jo tak odvíjí se zde mnoho. Jaká je spotřeba vody je to hlavní, protože od toho se to bude odvíjet... Asi ve vašem případě bude finančně lepší tu vodu nějakým způsobem recyklovat, at jí je míň, tím, že by stálo za zmínku pořízení nějaké nádrže na vodu z vany/sprchy a ta by poté byla hnána čerpadlem do WC a až WC by teklo do žumpy, protože jinak sem vám ten svoz prodraží a pokud umíte trochu rukama si něco udělat, tak do roku max 2 máte návratnost systému řešení a znovuvyužívání šedé vody zaplacenou. Já to tady trošku rozepíšu... Berme asi u vás 70l/os za den, takže 350L za den to máte, pokud chytnete tu sprchu nebo vanu do nádrže, tak máte jen 220L do žumpy zhruba a to se vyplatí už, protože je rozdíl za měsíc mít 10m3 nebo 6,5m3 odpadní vody, ročně 120m3 nebo 80m3 Žumpy se dělají tak do 15m3 většinou, takže pak si spočítejte, že by se musela každých 6 neděl vyvážet a zaplatíte za jeden odvoz např 12m3 čtu někde 3500 korun, takže to máte tak 8*3500 a je z toho krásných 25 - 28 tisíc ročně a nebo s využíváním šedé vody pak zaplatíte minimálně o 1/3 míň, tak je tam znatelný rozdíl a návratnost nějaké jednoduché nádrže, čerpadýlka na WC tam je jistá.
Odpovědět
Zjistěte si kolik fekální vůz najednou odveze...
Odpovědět
A taky si zjistete, jake vzorky a jak casto budete muset predkladat zivotnimu prostredi. A kolik ten rozbor bude stat.
Odpovědět
@puhelin vzorky u žumpy? To slyším poprvé
Odpovědět
Děkuji všem za postřehy. Radíte vodu nějakým způsobem recyklovat, ok, to zní rozumně. V každém případě i tak budu vyvážet dost často, asi jednou za 2 měsíce. Dá se tedy v tomto případě doporučit spíš septik - třeba tříkomorový septik s odtokem, ten lze volně vypouštět i bez kanalizace? Děkuji Pak je ve hře ještě ČOV, ale tím jsme se moc nezabývali, počítám, že by tam byla vyšší pořizovací cena i náročnější údržba, navíc je v tom případě údajně nutné dbát na používání pouze ekologických prostředků na praní, mytí atd.. díky za případné postřehy.
Odpovědět
@adula000 Ano, je vyzadovano. Nevim od ktereho roku, ale u novostaveb ano.
Odpovědět
@puhelin z jakého důvodu ? Když ji vyvazim na cistirnu a nepoustim na pozemek. U Čov to chapu, ale tady ne
Odpovědět
@adula000 Protoze jsem to popletla. Rozbory samozrejme u septiku. Revize netesnosti u jimky, plus doklady od toho, kdo ji vyvazi.
Odpovědět
Profilova fotka
@makako90 pokud pujde vse do jimky naplnite 10 m3 za tri tydny, je to rychlovka a fekal najednou odveze max. kolem 8 m3 - pokud to teda neni mistni zemedelec s mega vlekem za traktor ktery to vyleje na pole 🙂 mozna ma cisticka na zacatku vetsi porizovaci cenu, ale rychle se to srovna, pokud nemusite dejte neco jineho nez jimku na vyvazeni
Odpovědět
Žumpa je drahé řešení na provoz... Pokud obec umožňuje ČOV, tak ji udělejte...
Odpovědět
Určitě bych být Vámi řešil ČOV se vsakem na pozemku ( pokud máte vhodný terén k zasakování )+ případný přepad ze vsaku. Vámi uvažované řešení u 5-ti členné rodiny s tím jak často by jste chtěl vyvážet, to nejde dohromady. Co se týče ČOV koukal bych po nějaké s dobrými referencemi, certifikované. Ani těch mycích, pracích, úklidových prostředků bych se také nebál, neboť trh se v tomto značně zlepšil, je jich dostatek a i ČOV už ohledně tohoto nejsou jako dříve
Odpovědět
@geodett čističku všude nepovolovali což byl náš případ. Fekální vozy jezdí samozřejmě i větší než 8m3. U nás 11m3. Jsme 4 členná rodina a vývoz je co 6 týdnů.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@pepa89 no ja mam jimku taky protoze nepovolili cisticku, rikam kdyz to jde chce to neco jineho tak to mas dobry ze jezdi 11 m3, u nas na Tatre 8 m3 a vic nic, zemedelci to kdysi vyvazeli za flasku, ale ta doba uz je pryc
Odpovědět
@geodett snad se jednou dočkáme kanalizace. Hned bez váhání se připojím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?