Vsakovací pole v jílovém podloží

Zdravím, Máme pozemek cca 800m2. Dle projektu máme navrženo vsakovací pole, které bude v jílovitém podloží. Mám strach, že se voda ve vsaku nikam vsakovat nebude, dá se vsak nějak obejít? například využít retenční nádrž s chytrým čerpadlem že by případný přebytek vody čerpadlo odčerpalo někam na hranici ? U nás na vsi není kanalizace ani splašková ani deštová pro případně napojení. Vedle nás je jen pole. Děkuji.
Odpovědět
@maraas007 Vsak se určitě bude kopat až do písku a dostatečně nadimenzovaný to v pohodě zvládne. Ono si ta voda vždycky nějakou skulinku najde i v jílovém podložím, nebál bych se. Teď se to tak řeší, dá se říct, i standardně a je fajn, že se k tomu tak přistupuje a voda se drží na pozemcích.
Odpovědět
@davex Podle geologického průzkumu je jíl a potom jen pískovec - skála. Takže nevím jak ten vsak bude fungovat..
Odpovědět
Máme taky jíl, ve cca 2 -3 metrech byla skála, výsledný vsak má 4x4x4 (místy míň - skála nešla rozbít a asi to i nemělo smysl). Před vsakem je retenčka s přepadem do vsaku, vše funguje bez problémů už pár let. Zvládlo i vydatné deště. Přečerpávat vodu za hranice pozemku bych si teda netroufla. Na stavebním by vám to stejně neschválili, musela by to být černota.
Odpovědět
@maraas007 A jak voda vsakuje teď? Bude to fungovat, buď v klidu 🙂 A když ne, dáš čerpadlo do nádrže a když nebude zbytí, pustíš to třeba do postřikovačů. Ale máš zbytečné obavy. Každopádně, doporučuju retenčku minimálně 10m3.
Odpovědět
@davex voda kolem domu stojí klidně celej den když naprší. Když se kopala jímka tak tam byl krásně tmavě červenej jíl a ten nepropustil nic. A hlavně nemám toho místa tam mít někde vsak 4x4x4m. Jímka 2x4x1,5 m je tak 2,5m v zemi a tam byla skála a bagr s kladivem + hlína na odvoz to byl ranec.
Odpovědět
@maraas007 Však ten vsak vykopeš, zakopeš a nad ním normálně žiješ 🙂 Já třeba ani o něm nevím, nad ním je cca 1m zeminy. Je potřeba mít na pozemku něco, co tu vodu taky pije a je to 🙂 Jako dívej, pořád si můžeš udělat do retenčky dát čerpadlo a vodu vyčerpávat "někam" pryč. Když nemáte na vesnici žádnou kanalizaci, tak to jedině budeš muset pumpovat na černo na okolní pozemek. Jakou máš půdorysnou plochu střechy?
Odpovědět
@davex plocha střechy je 141 m2.
Odpovědět
@maraas007 tak záleží na hydrologovi co vám to dělal jak rozhodne zda to vsakovat bude. @davex stíhat to nemusí už jsem byl u domů kde to vsak nestíhal. Skála a na tím jíl je humus vykopete díru napustite vodou a za týden ta voda tam furt bude. Spíš se divím že vám tam ten vsak cpou asi proto že není jiná možnost. U bratrance jsme to dělali tak že se udělala odbočka že za normální situace šla voda do vsaku ale když by se naplnil tak by šla voda normálně do dešťovky ale je to černota. A u vás to nejde. Osobně jsem zvědav na souseda teď dělal vsak a jde mu tam i z čističky. Problém je že to dělal v bažině kde za normální situace na povrchu stojí voda.
Odpovědět
@maraas007 A je to i půdorysná plocha zastřešené části?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?