Jakou máte výšku komínu u bungalovu?

Stavíme bungalov, výška komínu je 6 m. Komínář mi řekl, že krbová kamna musíme koupit ta se zadním vývodem, abychom splnili alespoň 5 m tak komínu a kamna fungovala. Nějak mi to nejde do hlavy, to vy všichni s bungalovem máte kamna se zadním vývodem???To si o tolik pomůžu, když rozdíl mezi zadním vývodem a horním vývodem je cca 20cm??? díky za poučení ... :-)
Odpovědět
My máme komín vysoký 6,10 m a vyšší kamna se zadním vývodem, jehož střed je ve výšce 164 cm. A výrobce kamen ani stavební společnost neříkali, že by něco nemělo fungovat.
Odpovědět
@sinja ... áha, takže vy máte účinnou výšku komínu dokonce jen 4,5 m ... a už jste topili??? a nebyla by prosím fotečka? klidně na mail jadded@seznam.cz ... moc děkuju ;-)
Odpovědět
Kamna jsou ještě ve výrobě :-).
Odpovědět
@sinja ... děkuji,hodná ;-)
Odpovědět
@sinja ... a můžu se ještě zeptat, jaký máte průměr komínu, tj. komínové vložky? díky :-N
Odpovědět
Komín Plewa, průměr 16 cm. ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
je to staré, ale jen pro info, taky jsem si myslel, že účinná výška komínu MUSÍ být 5 m, ale NEMUSÍ
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Mela bych dotaz k vysce komina. Měli jsme na revizi jiného kominíka a narazili jsme na jednu zajimavost - od jakeho bodu se pocita kourova cesta? Jeden totiž pocita primo od spotrebice a je to v poradku. Druhy od zausteni a ve zprave mu vychazi, ze je kourova cesta dle normy kratka a je nutny navysit komin o 1,5m. Mame bungalov, Pristavenim 1,5m komina bychom si udelali další patro a vypadalo by to silene :-S S tahem problém nemame, jinak je opravdu vse ok, ale chceme mit jistotu, kdyby se cokoliv stalo, at se pak nehádáme s pojišťovnou, ze jsme měli spatny komin (zkolaudovano bylo ok, spravnost od fy. co stavela mame také potvrzenou). Nekdo ze zkusenosti? Dekuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@linee jak jste nakonec vyřešila výšku komínu? Mam obdbny problem. Od vstupu kouřovodu do komína po vrch mi to vychází 4,5 metru ... musim se poradit s kominíkem.
Odpovědět
Zdravím Je sice stanoveno že účinná výška komína má být min. 5m ALE také platí že v případě že je účinná výška komína menší je nutné doložit výpočtem, že komín vyhovuje. Jinými slovy účinná výška 5 m být nemusí v případě že je komín vyhovující a funkční, nutí-li tudíž kominík k "navýšení komína" pak bych mu napřed řekl ať mi spočítá že nižší účinná výška tj. od místa zaústění do komína po vrcholek komína nevyhovuje ;-) Neboť realita je mnohdy taková že pokud připojovaný spotřebič není náročný na tah , pak většinou postačí úč. výška i daleko nižší než je požadovaných 5 m a doloží-li se to výpočtem pak není co řešit a bude to OK
Odpovědět
@petrmm díky za vysvětlení, můžete mi prosím napsat jaká norma toto upravuje (že stačí doložit výpočet)? Díky moc...
Odpovědět
@paveler vyresilo jsme to,jak pise @petrmm.Obratili jsme se na stavitele,ten nam dodal prohlaseni a vypocet,ze vyska je v tomto pripade a na nas dum dostacujici a vyhovujici.Ale take mne zajima,zda je to nekde zakotvene,protoze letos nas opet ceka stejny kominik;)
Odpovědět
Článek se načítá
ČSN 734201
Odpovědět
@petrmm Kominík to ale ví , že lze i nižší úč. výška než je stanovená je-li podložena výpočtem tam by žádný problém být neměl, jde ale o to že řešením je i "prodloužení"= necháte instalovat nádstavec= peníze za nádstavec že, takže je možná snaha "neříkat celou pravdu" :-)
Odpovědět
@petrmm Zakotvené to je snad jsem se s čsn nespletl teď nemám čas to hledat...
Odpovědět
Tady to máte v článku 3.1 3.1 Spotřebiče na pevná paliva: cituji z odkazu: -nejmenší dovolená účinná výška komínového průduchu je 5 m, -v jednotlivých případech je možno připojit lokální spotřebič paliv i k průduchu komína s menší účinnou výškou než 5 m, pokud se prokáže výpočtem spalinové cesty, že je tato výška dostačující pro připojovaný spotřebič njdete v tomto odkazu viz. odkaz: http://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a-...
Odpovědět
@petrmm OPRAVA NE 3.1 3.1 POUZE JEDNOU 3.1 omlouvám se přepsal jsem se 2x
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@paveler doplnuji po roce pokracovani.Kominik porad trval i pres dolozeny vypocet,ze komin nema ucinnou vysku a uvedl do revizni zpravy doporuceni na navyseni.Povedlo se nam sehnat jineho kominika,kteremu jsme nic nerikali a pri prvni revizi nemel zadny namitky.Ptali jsme se pak na tu ucinnou vysku a potvrdil,co psal @petrmm,ze 5m neni.nutne,ani nechtel vypocet.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
výpočet provede stavebník komína, nebo firma co komín dodává, prodává.. nastěhovali jsme se až po stavbě takže určité kooperace budou asi nedohledatelné. kod jakou dílčí stavbu prováděl. děkuji za reakci
Odpovědět
Profilova fotka
6,6 m , napojení je výšce 1,8m od podlahy - tzn. 4,8m čistě v komínu ale výška se počítá už od napojení kamen nebo vložky .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?