Komín ve zdi nebo před?

Ahoj, mám takový dotaz který se mi moc nezdá. Chtěli jsme dát komín do stěny aby to nevypadlo tak nějak divně a byl před stěnou. Projektant řekl že se bavil ze statikem a údajně to do zdi nedoporučuje z důvodu že se přeruší věnec a mohla by se rozjet zeď. Jedná se o protherm zeď 300mm jaký máte na to názor vy? Řešili jste také takovou podobnou věc? Díky Zdeněk
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenna ahoj, do obvodove zdi bych to osobne nedaval.a co ho vystrcit ven-zvenku domu?
Odpovědět
My jsme tohle taky řešili (aby nám komín nezabíral místo v obýváku) a nebylo nám to doporučeno - u nás se jednalo o nosnou, takže o to horší. Zvenku se nám nehodil dispozičně. Nakonec to šikovný krbař/komínář vyřešil tak, že budeme mít lehký nerezový komín, který začne jakoby až pod stropem a bude ukotvený ve stropu. Zespod se připojí vývod z krbu a vlastně ušetříme to místo co by zabíral komín. Nevím jak to přesně popsat.. =-)
Odpovědět
Profilova fotka
My ho máme ve zdi a nikdo nic o problému neříkal, máme porotherm 44
Odpovědět
Bohuzel mi jinak nemuzeme dispozicne. Chceme krbovou zdenou vlozku takze to bude zajmace resit jeste
Odpovědět
Profilova fotka
ale to je pricka, ne? to nebude nosna zed, pres kterou je venec
Odpovědět
Dle projektanta tam venec bude. Tak nevim.
Odpovědět
tak projektant mi pravě udělal radost :-p hodnej to pán. Jde o nosnou zeď ale není dotažená až do konce a je přerušená takže to vadit nebude. Upravil projekt a je to tam :-)
Odpovědět
ľudom s pečiatkami nerob prieky ale skus jednať konstruktivne
Odpovědět
@zdenna Už máte projekt krbu od kvalifikovaného kamnáře, abyste věděli, jak dimenzovat a kam vůbec umístit komín? Vždyť tohle řešení Vám ubírá už teď na užitné hodnotě krbu zásadní "body"...? Vestavba krbové vložky do připravené niky je hrozný současný nešvar spousty projektantů a investorů a přitom nedává možnost postavit krb jinak, než jako sprostý teplovzdušný. Úplně se zbavujete možnosti mít skvělý sálavý, případně i s akumulací... Co se týče řešení kouřovodu s funkcí komína (což je terminologicky přesný název komína umístěného přímo nad krbovou vložkou stavěného od 2. NP), má to bohužel také své zásadní mouchy - problémy s tahem při změnách tlaku, projevy špinění skla i zakuřování do místnosti i přes správné používání krbu (suché dřevo, přikládání až do žhavého apod.), čištění od sazí (kominík musí shodit saze do krbové vložky, kterou je pak pěkný "opruz" vyčistit)... Výrazně doporučuji neřešit krby a kamna bez konzultace s kamnářem, stejně jako není dobře řešit statiku bez statika. Zdá se to všechno jako banality, ale můžu z praxe potvrdit, že nakonec jsou investoři nuceni k takovým kompromisům, že jsou to celé spíš vyhozené peníze než věčná radost ze skvěle fungujícího krbu...
Odpovědět
No otazka je kde takoveho cloveka sehnat. Kdyz uz mam komplet projekt na urade tak i projektant by o tom mel neco vedet.
Odpovědět
No nevím, proč by nika byla nešvar a zbavovala možnost mít obestavbu jako akumulační a o tom padání sazí .. to je opravdu katastrofa, když saze napadají na deflektor.
Odpovědět
@radar64 To je vcelku jednoduché, protože tak krb přichází o podstatnou část teplosměnné plochy, takže je uživatel dost omezený ve výběru krb. vložky a především ve velikosti jejího prosklení a zároveň bude povrchová teplota jediné stěny určené pro přenos tepla zbytečně vysoká. Navíc bude tímhle způsobem předávat pouze jednou stěnou kolmo na její povrch. A to je dost škoda, nemyslíte? Co se týče čištění kouřovodu s funkcí komína, tak nevím, zda máte osobní zkušenost, ale můžu Vám garantovat, že saze se nechovají jako písek, tzn. nespadnou jen tak na první vodorovnou plochu, kterou je právě deflektor, ale móc rádi se rozptýlí po celém topeništi včetně těsnění dvířek a všech myslitelných záhybů uvnitř. Kromě toho je takový komín bez neúčinné části (oproti volně stojícímu), což je skutečně v praxi dost nevýhoda. @zdenna V době internetu není myslím problém, najít pár kontaktů na kvalifikované lidi a vyselektovat si je už třeba podle osobního kontaktu... Je jen potřeba to nepodcenit a nenechat odbornost jednoho jen na ujištění druhého, že "on to přece zvládne, protože to není žádná věda". Věda sice ne, ale každé řemeslo chce prostě svoje. Váš projektant ve Vašem domě bydlet nebude... Tak to prostě je, nedá se svítit.
Odpovědět
Článek se načítá
@zdenna Teď jsem si všiml, že jste z olomoucka, tak potom máte nedaleko výborného kamnáře Davida Jakubku v Teplicích nad Bečvou. A hledání máte za sebou ;-)
Odpovědět
Urcite se mu ozvu co mi na to navrhne :) diky moc za doporuceni
Odpovědět
O žádnou podstatnou část teplosměnné plochy v nice nepřicházím, má tři stěny a ty plní zcela dokonale funkci akumulační stěny, nevidím v tom podstatný rozdíl Saze se chovají na základě gravitace, to muže garantovat a mě NIKDY nenapadaly až někam na sklo, Proboha čím to čistíš, že ti saze poletujou přes celou vložku?
Odpovědět
@radar64 Teplosměnná plocha je u takového krbu jedna, nikoli tři. Ostatní plochy, které nejsou určené pro předávání tepla do místnosti, mají být izolovány tak, aby nedocházelo k jejich zahřívání na více než 85 °C (dříve dokonce 52 °C). Pokud to někdo nedělá, prosím, je to jeho riziko, ale jako správný a bezpečný stavební postup to nelze bez odpovědnosti doporučit. Do niky je tak ideální stavět krby teplovodní s vysokým podílem do vody. Moje saze se chovají stejně jako jiné (mimochodem nemám komín s funkci kouřovodu). Je to jednoduché, zkuste si pustit z metrové výšky na zem hrst písku a hrst sazí. Jde tedy především o jeiich množství. To, jestli spadnou az nadeflektor, take záleží na konstrukci krb. vložky, kdy některé mají v cestě spalin ještě dodatečné plochy, které potom čištění zásadně komplikují a musí být v krbu dostatečně dimenzovaný revizní otvor... Zasekáváme se ale na jedné drobnosti, takový komín má další svá úskalí, především zvýšenou citlivost na horší tahové podmínky, což je pro budoucí použití podstatnější omezení. Hezké Vánoce a hlavně klid...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?