Škodlivost azbestu za zdí

Hezký den, zjistili jsme, že na koupeném domě (před rekonstrukcí) máme 5 komínových průduchů, z nichž 3 mají azbestovou vložku v délce 9,5 m. V této délce je asi téměř nemožné je vyjmout. Kominík říkal, ať do těch azbestových vložek netopíme. Chci se ujistit - neškodí azbest, pokud je takto za zdí a nepoužívaný? Nebo i tak představuje zdravotní riziko? Je v domě 50 let. Děkuji.
Odpovědět
Ne neškodí ani na střeše, dokud ho někdo nerozbije
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od knupka:

Hezký den, zjistili jsme, že na koupeném domě (př…
@knupka Škodlivost azbestu je daná uvolňováním vláken, které pak člověk vdechne. Ty vlákna se uvolňují pouze v případě, že se ten azbestový materiál rozbíjí, jak už napsal Vladimír. Například když řemeslníci demontují eternitovou střechu a hází šablony na zem, kde se roztříští, tak to není opravdu dobrý nápad. Škodlivost takového počínání byla prokázána. Ale azbestový materiál netknutě uložený ve zdi, v komínu nebo na střeše nijak neškodí, dokud se s tím nezačne nějak hrubě a nezodpovědně zacházet. Někdo si to samozřejmě nechá preventivně odstranit, protože prostě azbest je špatný, a proti tomu nic nemám, ale řekl bych, že to už není založené na vědeckém poznání, ale spíše na dobrém pocitu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@knupka Škodlivost azbestu je daná uvolňováním vl…
@m_i_r_e_k Děkuji. Já z toho právě mám ten špatný pocit, ale ostatní mě přesvědčují, že o nic nejde, když je to v komínech, kterými se nebude topit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od knupka:

@m_i_r_e_k Děkuji. Já z toho právě mám ten špatný…
@knupka Pokud se tím komínem ani nebude topit, tak můžete případně veškeré otvory do komína zazdít. Pokud naopak azbest vybouráte, tak vám ty vlákna budou nějakou dobu lítat všude. Záleží samozřejmě i na tom, jak kvalitně se to provede. Já osobně bych takový zásah spojil jedině s rozsáhlejší rekonstrukcí, kdy se barák i opravdu důkladně několik dnů vyvětrá a veškeré povrchy v interiéru se vymění, vymalují, natřou apod.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@knupka Pokud se tím komínem ani nebude topit, ta…
@m_i_r_e_k Ano, chci to nechat zazdít. Dům se bude celkově rekonstruovat, ale otázkou právě je, jestli by se tímto zásahem právě azbest jen nerozprášil, pokud by se odstraňoval...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od knupka:

@m_i_r_e_k Ano, chci to nechat zazdít. Dům se bud…
@knupka Azbest sa zo striech odstraňuje mokrou cestou (za dažďa alebo intenzívnym sprchovaním vodou), aby to neprášilo a dosky sa ukladajú jednotlivo alebo po viac kusoch do igelitových pytlov. Neviem si predstaviť, ako by to bezprašne dostávali z komína. Keď to zamurujete, bude to v pohode.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?