Výběr krbových kamen

Dobrý den, jsem nyní ve fázi přípravy na stavbu a měl bych dotaz na přítomné diskutující. Mám v domě naprojektovaný klasický komín s volně stojícími kamny. Protože máme obývákokuchyni otevřenou až do krovu, tak mě napadla myšlenka, že bych umístil krbová kamna a tyto napojil na svislý nerezový komín s funkcí kouřovodu. Máte někdo něco podobného? Popř. kladné či negativní zkušenosti? Vím, že je potřeba aby byl v kamnech výměnný deflektor kvůli vymetání komínu. Komíny se dají dělat v RAL tónech, takže by z toho mohl být i pěkný designový prvek. díky za reakce a návrhy
Odpovědět
Výběr krbových kamen jsem také řešil - kamna jsem vybíral z nepřeberného množství kamen, strávil jsem na tom dost času... Už jsem měl i vybraná krbová kamna, kdy jsem následně řešil přesné napojení sopouchu v zadní části krbových kamen, přívod externího vzduchu pod základovou deskou a rovněž i odvod kondenzátu z komína. Už jsem měl i nabídku od firmy Schiedel na komín, firma mi poslala ještě nějaké reklamní materiály a z nich jsem zjistil že Schiedel má v nabídce zajímavé řešení - kombinovaný krb s komínem v jednom ... Jedná se o Schiedel Kingfire - v nabídce mají několik typů krbů, velkou výhodou je to, že odpadá přívod externího vzduchu ( komín je dvojitý a jedním otvorem jde ven kouř a druhým nasává krb vzduch, další výhodou je že není žádný odvod kondenzátu a třetí dost velkou výhodou je to, že se instalací tohoto typu krbu ušetří prostor - protože komín je součástí krbu - montuje se na spodní modul v němž je krb ), no a krb může stát v rohu, u zdi, a nebo je možný že je umístěn samostatně v prostoru - což chcete Vy. Jestli jste o tomto řešení nevěděl, tak se na to podívejte. My jsme do toho šli a máme již objednáno.
Odpovědět
@franti_p Taky jsme teď objednávali, konkrétně Kingfire Rondo, tak jsem zvědavá, jak to klapne.
Odpovědět
@franti_p Koukal jsem na Vámi vybraná krbová kamna, budu to brát jako další možnost, jenže jestli jsem to dobře pochopil, tak jsou to tři kusy (samotná kamna s patkou, pak již seskládaný komín a nadstřešní část). Na instalaci je potřeba jeřáb. Viděl bych jako nevýhodu, že na toto řešení, již nelze zapojit nikdy nic jiného. Nadruhou stranu počítám, že se krbem budeme jen lehce přitápět, takže by mě měl přežít. Každopádně díky za reakci. Budu rád, když třeba během zimy napíšete, jak jste s tímto řešením spokojeni (samozřejmě když už budete topit) 🙂
Odpovědět
Dobrý den - ten Kingfire se skládá ze dvou dílů - ve spodním je implementována krbová vložka ( dělají asi tři nebo 4 druhy ), do budoucna by snad měli dělat i s otevřeným pohledem do tří stran. Samotná krbová vložka v tom spodním dílu je vyměnitelná, takže pokud je třeba ji po letech vyměnit - neměl by to být problém, ten druhý díl obsahuje i nadstřešní část - tam jde jen o povrchovou úpravu nadstřešní části. Ano - na montáž je třeba jeřáb - to vše zajišťuje firma Schiedel, stavba musí být v přípravě že je tam krov k němuž se kotví horní díl komínu, pokud má dům patro - tak musí být ještě ve stropě mezi 1 a 2 NP patřičný montážní otvor o 5 cm šírší než je šířka a hloubka modulu, napojení spodního a horního modulu je variabilní - jsou tam opět asi tři nebo čtyři možnosti ( levostranný, pravostranný, středový vpředu, středový vzadu ). My ta krbová kamna - krb máme jako záložní variantu, hlavní je TČ a krb k občasnému využití. Letošní zimu s nimi mít zkušenost nebudeme - jsme ve fázi hrubé stavby, měli jsme naplánovanou montáž někdy v říjnu - listopadu, ale stojíme se stavbou - nemáme Ytong tvárnice ... Takže vůbec nevím zda na montáž nedojde až na jaře. Co se týče toho KPF - přišlo mi to jako velice dobré řešení, už jen ta úspora prostoru - běžně je komín k němu napojený krb - krbová kamna ( skoro 3/4m2 úspora, navíc nám vycházela servisní dvířka komínu do obývacího prostoru domu..., za další odpadl přívod ext. vzduchu ( u nás pod deskou, někdy to lze i podlahou ) a dále ten odvod kondenzátu z klasického komínu ( někdo říkal udělat - někdo nedělat ..., to je na každém ). Na ten KPF jsem přišel ještě v době kdy jsme připravovali základy - takže jsem mohl ještě rozšířit pod základovou deskou základ který byl plánován pod komín - tak jsem ho trošku rozšířil ). No a když jsem porovnal cenově nákup samostatného komínu + samostatného designového krbu - tak jsem byl skoro na stejné částce jako KPF, kdybychom dělali obezdívku krbu - krb, tak mi několik řemeslníků z tohoto oboru nezávisle na sobě sdělilo, že dělají krby od cca 100k výše, že levnější nedělají, že za svojí práci ručí a levné krby nedělají. Takže takový běžný obezděný krb cca 100k a výše + nejméně cca 35k komín... ?
Odpovědět
@franti_p Kolik bude stát ten váš? U topení v krbovkách asi nehrozí kondenzát v komíně, teplota spalin bude překračovat 150st.
Odpovědět
Ten náš něco kolem 140k, měli jsme vybraný designový krb za cca 90k + komín byl kolem 35k, takže kolem 125k. Takže o nějakých cca 15 - 20k navíc. Jak jsem psal - bylo třeba velmi přesné rozměření vývodu odvodu spalin sopouchem - designový krb vývod zezadu, ten přívod ext. vzduchu DN 125, servisní dvířka komínu do obývacího prostoru - směrem z boku k televizi, no a ten kondenzát ... - jedni říkali udělej, další že je to zbytečné. Ale vzhledem k tomu že by se v něm topilo jen občas jsem byl rozhodnut udělat. No a taky rozhodla ta úspora prostoru, ono se to nezdá, ale úspora tam je, ten designový krb šel sice dát až úplně ke zdi - tedy ke komínu, ale i tak měl rozměr asi 770 x 570. Takže ta volba byla jasná, stavíme identický dvoj RD s obrácenou dispozicí, takže jsme kupovali dva.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?