Jedna hypotéka na koupi pozemku a výstavbu domu

Profilova fotka
Prosím o zkušenosti, kdo jste si bral jednu hypotéku na koupi pozemku a výstavbu domu? Jak to funguje? Chceme hypo od ČS, ideálně tak 90%. Stavět chceme malý zděný dům svépomocí. Ale nemáme pozemek a ani moc velké úspory, navíc by jsme chtěli část úspor spíš nechat jako rodinou rezervu. Je nějaké řešení? Byla jsem na úvodní schůzce v ČS, podle nich jsem bezproblémová :-) (mám u ČS účet 15let) a máme dostatečný příjem. Na základě souhlasu se zpracováním osobních údajů si proklepnou ještě partnera (má účet u jiné banky) a projedou nás v registrech, to by mělo být bez problémů. A pak nám prý z hypotečního centra zašlou možné varianty a maximální výši hypotéky. Poradkyně byla velmi ochotná a přesto, že evidentně již i dost zkušená, nějak jsem od ní nepochopila, jak to funguje právě při koupi pozemku a následné výstavbě. Jak je to s čerpáním? Máme vyhlídnutý pozemek, ale nechceme skládat žádnou zálohu, dokud nebude vědět jak to bude s hypotékou. Kdy je potřeba mít projekt, nebo na základě čeho určí budoucí hodnotu? Předem moc díky všem za popsání vaší zkušenosti, případně vysvětlení mi jak to probíhá a co by mělo následovat. Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
V první fázi se čerpá hypo na pozemek. Pak následuje několik měsíců papírování kolem projektu a pak se čerpá na dům. Takhle mi to vysvětlovali. Naštěstí nám stačila jen hypo na pozemek, na dům už nepotřebujeme. Ale postup by byl takový, že by se čerpala druhá hypo na dům anebo by se navýšila první hypo na pozemek, obojí je možné, záleží na tom, jak rychle za sebou to jde
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Díky za reakci. Druhou hypo právě nechceme, ideálně bychom chtěli předschválit hypo na budoucí hodnotu pozemku a domu (na 90% z odhadní hodnoty) a čerpat nejdříve na koupi pozemku a po vydání stavebního povolení na stavbu. Jen nevím, jestli to takto lze. A kdy začít řešit koupi pozemku (zálohu, smlouvy atd.) a kdy projekt? Aby jsme zbytečně nevyházeli peníze za zálohu a projekt a pak nám banka neřekla, že nám hypo nedá....
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, ČS standardně poskytuje na pozemky hypotéky s max. 85 % LTV, pokud jsou 2 a více dlužníků. A stejné LTV mají i na rodinné domy. Nepíšete, jak velké máte rezervy, kolik stojí pozemek, kolik by byl rozpočet na výstavbu, takže pro kvalitní radu to je velmi málo informací.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Děkuji. Budeme 2 dlužníci, stavět chceme svépomocí domek, který na klíč stojí cca 3 mil. My bychom se rádi ale vešli do 2 mil. - vše co půjde si uděláme sami a přítel se ve stavebnictví pohybuje, tak i materiál (i okna apod.) bychom mohli mít za skvělé ceny. Plus pozemek v hodnotě cca 850-900tis. (podle cen okolních pozemků) by se nám snad podařilo koupit za cenu 700tis. Celkem tedy hypo na 2 700 000 a jak to bude s LTV bude záležet na odhadu banky, jestli tomu dobře rozumím. Ale pokud by banka budoucí hodnotu domu a pozemku odhadla alespoň na 3mil. (já tedy předpokládám, že to bude víc, ale raději počítám s horší variantou), tak jsme na LTV 90%, případně nižší. Rezervy máme malé a část by spolkla záloha na pozemek, projekt, poplatky apod. Zbytek bychom raději nechali jako rodinnou rezervu v případě neočekávaných událostí než abychom to použili na stavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
Někde jsem tu četla, že 85% se vyplatí, ale např 90% ne...nevím...my budeme žádat 100%...na pozemek i stavbu. Akorát nám to bude dělat firma. A je to tak, že musíme předložit pozemek + projekt - to se odhadne. Pak pustí peníze na pozemek, a pak po etapách - je jich např. 10, se uvolní vždy část peněz.
Odpovědět
Profilova fotka
Hmm, tak to nejsou moc povzbudivé vstupní údaje. Přijde mi, že ve všem počítáte s optimistickou variantou. Lepší je ale být realista. Být vámi, tak jako první bych asi vybral banku, kde na to bonitně dosáhnete a kde si můžete udělat externí odhad. (Tedy aby se nestalo to, že budete řešit administrativu pro ČS, pak ČS objedná odhadce a odhad bude hrozivý) A také bych si ověřil, jestli jsou opravdu schopní zafinancovat koupi pozemku (výše LTV, metodika).
Odpovědět
Profilova fotka
@kkatee No 100% hypo by pro nás bylo nejspíš taky řešení, ale tam je úroková sazba nejvyšší, tak bychom se rádi dostali aspoň na těch 90% nebo 85% díky stavbě svépomocí...Snad to tak půjde. Poradkyně mi říkala, že při stavbě svépomocí to banka bere jako cca 20%, ale bude záležet na odhadu. Jak to vyjde na ten pozemek, to netuším....
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Co konkrétně pro vás nejsou povzbudivé údaje? Realistou se snažím být, ale jasně, nejsem odborník a snažím se v tom trochu zorientovat. Banku jsme vybrali ČS právě proto, že s bonitou u ní nemám problém. To mi dnes potvrdila i poradkyně (prý jsem u nich vedená v nějaké nejvyšší-nejlepší skupině 1 ze sedmi možných...) a navíc umožňují tzv. zrychlenou výstavbu - poskytnou na výstavbu do začátku více než je aktuální hodnota stavby. A nevím jestli je pro nás výhodné platit si vlastní odhad, když ČS má teď zdarma, a od externího odhadce nám odhad stejně asi bude u jiných bank k ničemu, ne? Většina pokud vím má stejně vlastní odhadce jako ČS, nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka
To, že nemáte téměř žádné vlastní zdroje a jste až moc optimističtí. Pokud dopadne výborně odhad budoucí zástavní hodnoty, pak s výstavbou by neměl být žádný problém, díky té zrychlené výstavbě. Ale když nedopadne dobře, tak se vám to celé protáhne. Možná bude třeba část kupní ceny na pozemek zafinancovat úvěrem ze stavebního spoření. K odhadu, co je zdarma, většinou není to nejlepší. Kdyby jste měli LTV 60 %, tak je to něco jiného, ale v tomto případě bych vybral někoho, kdo bude spolehlivý a odhad dopadne dle vašich potřeb. Pokud vám ČS přidělí odhadce, který to bude řezat, tak průběžné protokoly o stavu výstavbu můžou být peklo. Takže asi tak...
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba A jak vybrat toho spolehlivého? A která banka akceptuje externího odhadce? Zapomněla jsem napsat, že pokud by bylo nejhůř, mohli bychom dát dočasně do zástavy jinou nemovitost, jen vzhledem k tomu, že je to dům rodičů, tak to bereme jako úplně poslední variantu.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to už se stáváte realisty, s tou další nemovitostí do zástavy :-) Spolehlivého vyberte ideálně přes někoho z vašeho okolí, kdo již má zkušenost. S těmi odhadci: http://svorba.cz/jak-na-odhad-u-jedno...
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Jak snadné stát se realistou :-) Ne vážně, děkuji za cenné rady. Přeci jen si neberu hypotéku každý den a informací je tolik... Tak jsem ráda, že se najdou lidé co ochotně poradí. Díky. S tím odhadcem to promyslím, bohužel žádného na doporučení nemáme. Ale bylo by fajn mít někoho spolehlivého, přeci jen ho budeme potřebovat i v průběhu stavby.
Odpovědět
Článek se načítá
Přesně tuto situaci jsem řešil a již taky realizoval co se týče banky vyhrála hypoteční banka jelikož na tuto situaci byla nejlepší a chtěla nejmíň papírů takže je potřeba už mít v té době aspoň představu co by to mělo být takže u mě to byl typový dům z internetu poslal jsem jim na něj odkaz a smlouvu o smlouvě budoucí na pozemek na základě toho udělali odhad a pak už to byla rychlovka ale samozřejmě mají banky všechny jedno ale je potřeba do pul roku vyčerpat peníze na stavbu do pul roku jinak se platí pokuta za rezervovanou částku sice nic hrozného ale i tak doporučuji projekt rešit ihned při kupovaní pozemku a navíc u takto řešené hypošky chcou aby byla provedena kolaudace do 2 let max do 2,5let takže doporučuji před koupí zajít na stavební úřad aby vám zkontrolovali jestli je pozemek ok a nebude tam nic co by ohlašku prodlužovalo mi trvalo vyřídit ohlášku 5a pul měsíců včetně podkladů nyní již stavím samozřejmě svépomoci jestli máte dotaz nějaký rád odpovím.
Odpovědět
Profilova fotka
@sarkatr Tak pokud tam dáte tu druhou nemovitost do zástavy, tak pak je to v pohodě a problém by neměl být žádný.
Odpovědět
@kiss732 mohu se zeptat proc trvala ohlaska tak dlouho? Dekuji!!!
Odpovědět
Ahoj přesně tak jsme to řešili my a přímo u ČS, kterou chcete:-) Nejprve jsme si koupili pozemek, na to jsme měli 70% hypotéku. Poté jsme teprve začali pracovat na projektu. Jakmile byl hotový, zašli jsme za finančním poradcem, který nás zastupuje u banky a domluvili jsme se na dalším postupu. Fixaci na pozemek jsme měli na 5 let. Zažádali jsme po roce o refinancování (v podstatě o navýšení hypotéky o cenu domu). Nechali jsme si vypracovat od rozpočtáře rozpočet na dům, museli jsme doložit Situaci, půdrysy a pohledy na dům a podle toho si banka udělala svůj rzpočet včetně ceny budoucí (o kolik cena hotového domu navýší cenu pozemku jako hotového kompletu:-) ) U nás byl rozdíl o reality o víc než milion k dobru, takže rázem se procenta hypotéky snížila...:-) Pak se započítává svépomoc, ono se totiž vychází z toho, že stavíte na klíč - jakmile je tam svépomoc, tak si nikdy nebudete brát 100% hypo. My jsme si nechali nastavit 10% svépomoc a zase % klesla, takže jsme se bez problému dostali na úrok, který jsme chtěli a veškeré volné peníze jsme si mohli nechat:-) Takže my už máme schváleno, podepsáno a teď se začíná vyřizovat ohláška a na jaře 2016 chceme začít stavět:-) Jo a to refinancování funguje tak, že do doby, než budeme chtít začít poprvé čerpat si splácíme jenom pozemek, jakmile začneme čerpat, tak prvním čerpáním uhradíme zbývající cenu pozemku a pak teprv začneme čerpat na výstavbu:-) a od té chvíle budeme mít jenom jednu hypo....:-)
Odpovědět
@sarkatr do 20% se svépomoc nemusí ani dokazovat, jinak může být daleko vyšší, ale už se musí dokazovat:) My máme 10% svépomoc, ale nebudeme svépomocí stavět, jako 10% svépomoc se bere to, že budeme stavět ne na klíč, ale subdodavatelsky.-)
Odpovědět
@janasep ohláška jako taková trvala měsíc ale zbytek trvalo vyřizovaní podkladů měl jsem tam jeden zádrhel co to o měsíc protáhl ale na některá papíry se čekalo a ty potom museli ještě na jiný úřad tak proto ale už to mám za sebou a už stavím.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Dobrý den, moc mi není jasný postup. Pročetla jsem už dost diskuzí a každý píše trochu něco jiného. Máme vybraný pozemek. Vzhledem k tomu, že majitele známe, tak nechce žádný rezervační poplatek předem. Tudíž toto nám odpadá. Ovšem..chceme si vzít hypotéku jak na pozemek tak na stavbu domu. A to hypotéku jednu, né dvě. Zajímá mě, zda i když nebyl pozemek ještě váš tak jste oslovili firmu co vám udělala projekt a zasazení domu na pozemek, nebo jste tohle odstartovali až po koupi pozemku a nebo jste si nechali projekt udělat od externího projektanta? Bojíme se hrozně, že banka uvolní peníze na pozemek a pak nebudeme mít za co stavět, protože bude peníze držet dokud něco neuvidí. Jak řešíte tohle? I firmy chtějí někdy zálohu, ale jsou i takové, kterým platíte po ukončení stavby - což hledáme my.. už z důvodu ochrany, abychom nedali peníze a firma se nezdejchla :) Můžete mi trochu poradit? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz Mohu vám trochu poradit, je to i náš případ. Teď jsme si žádali o HÚ jak na pozemek tak i na stavbu domu. Nejdříve bych si zjistila jak jste na tom s půjčkou, zda vám půjčí tolik kolik potřebujete (předschválení).. Aby jste pak mohli žádat o finální schválení HÚ potřebujete projekt. Jak budete mít projekt, tak si najít firmu, která vám to postaví za cenu co potřebujete. Až tohle bude vyřízené a dohodnuté, tak finálně si schválit v bance úvěr, podepsat úvěr.smlouvy a poté podepsat smlouvy jak na pozemek, tak i se stavební firmou.. Osazení domu na pozemek můžete řešit až posléze. Ohledně čerpání, tak většinou musíte mít i nějaké vlastní příjmy, co vím, tak již půjčují snad max 85 %. Tedy, pozemek bude stát třeba milion, vy dáte ze svého 200 tis., zbytek uvolní banka. U výstavby.. dá se čerpat tak, že třeba dojde od banky k uvolnění půl mil.na základ.desku, firma jí postaví, přijde odhadce, odhadne to a dojde k dalšímu uvolnění třeba na hrubou stavbu atd.. to pak záleží jak se dohodnete s firmou co vám bude stavět domeček.. nebo nejlépe najít firmu, která bude chtít penízky až po kolaudaci, to máte pak vyhráno a nemusíte se stresovat a platit zbytečně za odhadce.. :)
Odpovědět
@bibim Jaký je rozdíl mezi 10% svépomoc a 20% v podmínkách banky?
Odpovědět
@macinka85 ted nechapu, jak myslis otazku, muzes to prosim upresnit?:)
Odpovědět
@bibim pochopila jsem, že se vám snížil tím, že máte 10% svépomoc, úrok,,tak jestli u 20% se sníží ještě více nebo je to už jedno. Nevím, jestli jsem vůbec pochopila já vás :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?