Nárok spoluvlastníka

Profilova fotka
Dobrý den, potřebuji radu. Nějaká firma mamce napsala, že jako spoluvlastník podílu na pozemku (kde část mamka vlastní) se snaží o zvýšení hodnoty pozemku a že když je tam hodně spoluvlastníků, hodnota je minimální. Proto jí navrhuje: "1. Odkoupení podílu, 2. Prodej jejich podílu mamce, 3. Zrušíme a vypořádáme spoluvlastnictví soudní cestou." Má se rozhodnout do 7 dnů. Zmůže něco soudní cestou, když to mamka nebude chtít prodat ani koupit? Děkuji.
Odpovědět
Nejlepší je vše řešit přes právníka. Ono tohle zkouší a budou chtít vyplatit minimální cenu a pak na tom vydělat.
Odpovědět
@kateee1111 tak zrušením a vypořádáním je patrně myšleno rozdělení na dvě parcely a každému připadne jedna. To znamená zaplatit geodeta na vyměření a poplatky na zapsání na katastr. A co by s tím podílem mamka chtěla dělat? Ono opravdu takové spoluvlastnictví s nějakou firmou je celkem na nic, nikdo s pozemkem vlastně nemůže nakládat.
Odpovědět
Záleží i na tom, jak velký podíl vlastní. Pokud je to minimální část, je na zvážení, zda si podíl nechat nebo prodat. Tyhle firmy jen zkouší levně odkupovat a dráž prodat. Pokud mamka nechce prodat, ať odmítne nebo na nabídku nereaguje. Pokud by se firma chtěla vypořádat soudně, pak by se muselo rozhodnout o celé nemovitosti a o všech spoluvlastnících. To není jednoduché.
Odpovědět
Hlavne lhuta 7 dni mi prijde směšná. Vsude jsou lhůty 30dni a tady daji 7 dni na rozhodnuti. Uz to je nátlak. Kdyz uz davaji tyto 3 moznosti, uvádějí i konkrétní nabídky? Za kolik vykoupi nebo prodají podil? Toto rozhodne pres právníka. V prve radě bych se ohradila proti te lhůtě na rozhodnuti. Koukla na vlastnicke poměry na katastru, omrkla, co je to za firmu, jestli uz nahodou neinzeruji prodej domu nebo bytu na tom miste apod.
Odpovědět
@kateee1111 Soudní cestou mají smůlu, donutit prodat vás to soud může jen ve velmi velmi specifických případech, což se vás asi netýká. Pokud nemá sama zájem prodat/koupit, tak dopis ignorujte.
Odpovědět
Soudní cestou znamená, že podají tzv. žalobu na vypořádání spoluvlastnictví. Výsledek může být např. to, že se pozemek rozdělí na několik menších. Pokud se mamka o pozemek nezajímá, tak asi nejlepší varianta je snažit se to prodat té firmě za co nejvyšší částku. Aspoň bude pozemek sloužit nějakému účelu. Osobně příliš nechápu, když je nemovitost vlastněná X lidmi, kteří se na ničem nejsou schopní dohodnout a z nemovitosti se pak stane černá skládka apod. Když něco vlastním, mám i určitou morální povinnost se o to starat.
Odpovědět
Ano společnost podá žalobu na Tvou matku, kde bude požadovat rozdělení pozemku na její náklady. Takže soud pozemek rozdělí a Tvá matka zaplatí veškeré náklady za rozdělení i náklady na soud a náklady na advokáta té společnosti. Soud jim 100% vyhoví, jelikož jako spoluvlastník má na to právo, pokud jim do 7 dnů neodpovíte. Dělají to tak společnosti po celé ČR, vykupují podíly a pak se soudí. Spoluvlastník pak platí celé soudní řízení + jejich advokáta. Takto vydělávájí vlastně účelově, v podstatě jim o pozemky vůbec nejde. Cena za advokáta protistrany se uděluje 10% z ceny pozemku, takže je to někdy pěkná suma.
Odpovědět
@guteman Takze muze firmu predbehnout a podat to na soud sama?
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Když na to celý život z vysoka kašlala, tak si moc nedovedu představit, že by najednou šla do tak náročného procesu. Ale teoreticky ano, může (a měl by) to udělat kterýkoliv spoluvlastník, pokud se s ostatními nelze dohodnout na odkoupení.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Může, ale oni mají dopis, že se chtěli domluvit. Byli první a tak mají tah napřed.
Odpovědět
@guteman Jenomže to stejně nemá na nic vliv. 🙂
Odpovědět
@jozkakomosny Ale ma, jsem si takovym soudem prosel. Ale radte pani jak chcete, kdyz pani naleti bude to pro ni zkusenost. Musim podotknout ze opravdu draha zkusenost. Jeste me napadlo za co by je zalovala,kdyz ji nabidli 3 moznosti jak s pozemkem nalozit?
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?