Neděláme chybu? Pořídíme za 2,5 mil. něco lepšího?

Vyhlídli jsme si s přítelem domeček. Je 15km od Brna, novostavba, koncový dům v řadovce. Na jeho původním místě stál starý baráček, ale jakmile začali původní majitelé rekonstruovat, tak zjistili, že zbourat a postavit novy vyjde levněji.To stejny zjistili i sousedi, takže vedle nás stojí novostavba a ne barabizna, ze které by mohly plynout problémy. V domě po dokončení nikdo nebydlel a tak ho nabídli k prodeji. Je to 3kk, 80m2 zastavěna plocha,celková užitná plocha 130m2, 30m2 dvorek - absolutně přizpůsobený k posezení a relaxaci + dvě místnosti se vstupem ze dvorku- kolarna, lyžárna,sklad.. nemá to zahradku, jen mini předzahrádku, nemá to garáž a ani není možnost dostavby. Takže 3kk, 130m2, dvorek, předzahrádka. Vnitřek domu je zcela dokončen, dlažba, plovoucí podlaha, kuchyňska linka, koupelna,plynový kotel.. není potřeba na nic sáhnout, stačí se jen nastěhovat. To vše za 2.500.000. Moc se nám to líbí. ANi jeden nejsme s přítelem nějací zahrádkáři, takže absence zahrady nám zase až tak nevadí - naše potřeby dost pokryje dvorek a les přímo za domem. Jediný, co mi vrtá hlavou je ta garáž... Přemýšleli jsme i o stavbě domu. Ale došli jsme k závěru, že pořídit v bezprostřední blízkosti Brna pozemek a postavit něco min 3kk z cihly by do 2,5 mil bylo asi problém. Toto už stojí, hotový, krásný, bez práce, bez žádnýho neplánovanýho prodražování. Máme 2,5mil, brát si hypo v žádným případě nechceme, baráček bereme jako startovací bydlení. Myslíte, že je reálný za tuto cenu koupit/postavit něco lepšího nebo jsme vybrali dobře? Děkuji za názory!
Odpovědět
Profilova fotka
@leniii Když to vezmu jen stručně, tak jestli se vám to líbí i vevnitř -myslím obklady, kuchyň atd - tak bych to brala. Máte to bez práce, bez velkých nervů, velkýho zařizování. Jestliže vám stačí dvorek a kousek máte les, tak super. Abych pravdu řekla, my máme na pozemku tři garáže a všechny auta stojí venku, protože je v nich tolik věcí, že se auto nevejde ani do jedný :-D
Odpovědět
Vnitřek se nám líbí. Je to udělaný vkusně a moderně. setkali jsme se s nazorem, že jsme hloupí, že za takový peníze bychom postavili barák jako hrad a ještě se zahradou, garáží.. ale já teda nevím.. s nutností pořídit i pozemek mi to pořád vychází, že bychom si mohli postavit něco úplně stejně velkýho nebo jen o trošku většího za ty peníze. O nějaké svépomoci nemůže být v našem případě ani řeč :-D Plus by přibyly všechny ty nervy, problémy atd.. Naši si dostavili před rokem nový dům a i když se snažili kontrolovat všechno s všude, tak z toho málem zašedivěli. Ten náš vybraný dům je sice malý, je bez zahrady a garáže, ale na druhou stranu je taky za stejný peníze jako byt 2kk v novostavbě v Bystrci ( okrajová část Brna).. a chceme pouze novostavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@leniii Pokud byste si všechno co jen jde nedělali sami, tak si myslím, že za ty peníze ještě i s pozemkem nemáte šanci. My si teda sami neděláme vůbec nic, protože na to nemáme čas, plochu budeme mít necelých 200 m2, pozemek jsme nekupovali a k nastěhování tam budeme určitě přes 4 miliony a to si fakt nedáváme nic luxusního!! Jediný, do čeho jsme fakt hodně zainvestovali, byly hliníkový okna. My máme zahradu skoro 2000 m2, žádný velký zahrádkáři taky nejsme, takže jen třešeň, jabloň, pivoňky, túje... bazén a na zbytku tráva a ob týden to v létě sekat taky nejni žádnej med :-D
Odpovědět
Profilova fotka
k té garáží-snad každý, koho znám, že má u domu garáž, má garáž narvanou krámama a auto stejně stojí venku. Nicméně: my máme novostavbu, garáž tu není, ale je tu na ní místo. A teď, jak jsou mrazy, padá sníh...tak bych brala 2 garáže všema deseti. Vážně alespoň o jedné začnu uvažovat... Ale jestli se vám dům líbí, jestli vám bude stačit i v případě dětí, tak proč ne? Cena se mi zdá slušná. Mě by osobně vadil ten malý dvorek a absence zahrádky. Sousedi mají takový výběh jako vy a když vytáhnou zahradní sezení, gril, tak mají zaplácnutou zahradu a konec...pro děti nic moc...
Odpovědět
@lendy1 jj, ta zahrada mě taky mrzí, ale u nás děti ještě tak 4-5 let nejsou vůbec na programu, takže v této době je spíš argument ta údržba. Pro psa by nějaky proběhnutí bylo super, ale jsme s přítelem ve fázi, že radši budeme něco aktivně podnikat nebo někam vyrazíme, než abysme v léte každou sobotu drandili po zahradě sekačkou. Ale jo, máš pravdu, zahrada by se nějaka hodila. Což mě ale vede zpět k tomu, že za cenu 1500 - 2 000,- / m2 bychom toho pozemku beztak moc metru navíc nekoupili. A v případě postavení garaže by nám z něho už tuplem moc nezbylo a pak tady ještě máme tu drobnost, že musíme postavit zbytek domu do fáze absolutního nastěhování a vejít se do těch 2,5 mil. Nějak se furt nemůžu vnítřne rozhodnout, jestli se tedy smířit i s určitými a neměnými nedostatky domu, co už stojí nebo risknout postavit něco vlastního na lepším pozemku s tím, že můžeme taky skončit ve fázi, že na dokončení si budeme muset pul mega půjčit..
Odpovědět
@petrasafr mám nápad.. pujč mi 200m vaší zahrady a můžeme se domluvit jednou měsíčně na sekání :-) To co popisuješ u vás bych jednou viděla jako naše definitivní bydlení.. který mi ted ale nehledáme. Měli jsme 2 možnosti - bud maly byt v novostavbě nebo malý dům kousek za Brnem. Asi to je celý hloupost uvažovat nad vlastní stavbou. Kdyby to bylo tak jednoduchý pořídit pozemek + něco, v čem se dá definitivně bydlet za 2,5 m, tak by asi tolik tisíc lidí dobrovolně nebydlelo a nekupovalo si panelákový bytu na sídlištích za stejný peníze. Asi moc špekuluju. Kdyby se stalo, tak s dítětem by se tam dalo bydlet uplně v pohodě, možná i se dvěma malýma a holt si prostě občas trošku zanadávám, když budu pul hodiny škrábat a startovat auto a nestíhat do práce :-)
Odpovědět
Já bych do toho šla. Domeček se Vám líbí, děti zatím neplánujete. Berte to jako první, startovací bydlení.Buď poznáte, že Vám to vyhovuje a zůstanete, když ne, tak se poohlédnete po něčem jiném, toto prodáte a lepší koupíte. Cena je myslím v okolí Brna slušná, a podle mě se dá čekat, že ceny nemovitostí opět porostou.
Odpovědět
Připojím se s názorem - ve vašem případě bych to taky brala. Peníze na to s přítelem máte, nebude to na hypotéku, nebudou žádné dluhy (což je super, to se ne každému takto podaří), bude to tedy hned ve vašem vlastnictví. Za nějaký čas, pokud zde nebudete chtít zůstat a bude to opravdu jen startovací bydlení, dům prodáte. Do té doby můžete třeba na stavebku či jinak spořit peníze, a pak společně se ziskem z prodeje domu můžou být vaše možnosti na pořízení bydlení o něco širší, třeba i s pomocí nějakého výhodného úvěru. A pokud jste oba z bytu, alespoň si vyzkoušíte bydlení v domku. Absence garáže podle mne velkou překážkou není, zejména pokud by to bylo opravdu dočasné bydlení.
Odpovědět
Profilova fotka
@leniii tak my taky máme vedle baráčku garáž, ale kolikrát v ní během roku zaparkujem se dá spočítat na prstech jedné ruky ;-) takže v tom bych asi problém neviděla k té minizahrádce...psalas, že máte les přímo za domem, takže když se vám nebude chtít do velkých výletů, pejska vyběhate v lese...my máme sice pozemek o trošičku větší, ale podstatná část je stráň, takže taky moc prostoru není...a tak až budou děti, pomažou taky do lesa si hrát, máme ho taky přímo za domem ;-) takže pokud se ti opravdu líbí, jak je baráček uvnitř i venku zařízený a vybavený (linka, podlahy atd..) tak bych určitě neváhala ašla do toho x-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my jsme asi jediní, kdo mají garáž a taky ji používají :-) Ale jinak je to drobnost, samozřejmě. Cena je výborná, kolem Prahy se takové řadovky - třeba o pokoj víc, ale stejná užitná plocha - prodávají za čtyři až pět miliónů. A nevěřím, že byste něco takového i s pozemkem postavili levněji. Jako startovací super. Jen ještě zvažte provozní náklady. Je to zatepleno? Kolik se odhadem protopí? Atd.
Odpovědět
ja bych do toho šla bez váháni...pokud se vám to libi tak ta cena je super...
Odpovědět
Profilova fotka
pokud se vam dum libi, tak ho berte... u nas se za 2,5m prodavaji zrekonstruovane byty 80m2.... o tom, ze byste za 2,5m koupili pozemek a na nem postavili dum, tak na to zapomente, ten kdo vam to rika ma jen plnou pusu ... jinak v byte taky z 90% neni garaz a kolik lidi v bytech bydli .... (my mame dvougaraz .... a jsme teda asi s @hugo58 jediny kdo garaz vyuzivame :) parkujeme kazdy den )
Odpovědět
Článek se načítá
Pokud se vám to líbí, tak bych do toho na vašem místě šla. Do 2,5 milionu Kč sice postavíte, ale i s pozemkem se tam podle mě nevejdete a pokud ano, tak podle mě nebude větší než ten, který je u tohoto domečku. Navíc jestli si nemusíte brát hypotéku a berete to jako startovací bydlení, tak vám nic nebrání, abyste to za čas prodali a poohlédli se po něčem jiném.
Odpovědět
Profilova fotka
@leniii Já bych to brala tak, že nebudete zadlužení na 30 let, takže když budete potřebovat větší, tohle prostě prodáte a najdete něco jiného. S hypotékou by to bylo něo jiného. Já bych ti dala klidně půlku zahrady, ale manžel nechce ani slyšet. Je to totiž pozemek přes 5000 m2, ale větší půlku mají tchánovci a menší půlku my. Až jednou tchán s tchýní nebudou ;-) tak já bych to jejich klidně prodala i s barákem, ale to víš, manžel tam vyrostl, tak ten to asi bude těžko kousat. Na velikost našeho pozemku jsou vedle nás tři krásný parcely po 700 m2, maj na tom obrovský baráky, bazény a ještě od architekta krásnou zahrádku, mně by to bohatě stačilo, já jsem holka z paneláku :-D Velká zahrada nejni žádný terno ]-(
Odpovědět
Tak domeček je koupený :-) Doufám, že neděláme chybu, ale při druhé prohlídce se stavařem jsme se pro něho úplně nadchli a bylo rozhodnuto, že prostě bude náš :-) Děkuji všem za názory!
Odpovědět
Myslím,že jste udělali správnou věc !! Ať se vám líbí :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak at jde vse rychle a vy brzo bydlite! A hlavne, at se vam dobre bydli!!!
Odpovědět
souhlasím s ajvi.i. Přeji ať se dobře rozhodnete a skvěle se vám bydlí ;-)
Odpovědět
@leniii super, takže přibude další album :-) Těším se, ať mám na co koukat ;-)
Odpovědět
@leniii Mně to přijde jako rozumná investice. Do 2,5 mil by jste určitě postavili něco adekvátního za předpokladu, že by jste měli vlastní pozemek. Kašlete na druhých, pokud se Vám líbí a splňuje Vaše nároky na bydlení tak proč ne?! Za mě je cena OK. My se chystáme letos stavět, máme krásný velký pozemek, takže v našem případě je volba jasná, ikdyž víme, že to vyřizování, zařizování, oběhávání bude hrůza :-). Plánujem dřevostavbu zhruba o stejné velikosti, kterou uvádíš a předběžně jsme na nějakých 1.7mil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?