Převod hypotéky na kupovanou nemovitost

Zdravím. Prodavame dum, na ktery mame hypoteku. Zaroven chceme koupit novy dum z penez z prodeje soucasneho. Lze soucasnou hypoteku prevest na novy dum a tim pdem vsechny penize z prodeje pouzit na novy dum? Jedna se o Monetu. Dekuji.
Odpovědět
Každá hypotéka je vázaná na konkrétní nemovitost. Takže nový dům na novou hypotéku, starý dům prodat a starou hypotéku splatit. V nějakém mezistavu můžete vlastnit oba domy najednou a třeba tím starým ručit i za koupi toho nového (pokud už tam máte něco splaceno, nebo pokud cena vzrostla, tak lze jednou nemovitostí ručit i za dvě hypotéky).
Odpovědět
Profilova fotka
@vetor3x Teoreticky ano, ale prakticky ne. Nejprve byste museli dát bance do zástavy kupovanou nemovitost a s tím zřejmě prodávající nebude souhlasit. Nejdřív bude třeba prodat stávající dům, doplatit hypotéku a pak můžete kupovat další dům. Pokud jste dostatečně bonitní, lze mít dvě hypotéky najednou.
Odpovědět
@vladimirsvorba prodavajici by souhlasil se zastavou
Odpovědět
Profilova fotka
@vetor3x tak to zkuste, jestli jste schopní to celé zprocesovat (Moneta, prodávající, katastr, advokáti). Pak dejte vědět 🙂
Odpovědět
@vladimirsvorba určitě to jde a není to tak složité pokud to dělají lidé znalí věci. Jako prodávající jsme kupujícímu ručili a on převáděl hypo z bytu, který prodával na náš dům. Za nás všechno vyřídila paní z realitky, kupující si něco vyřizoval sám a měl advokáta. Jako prodávající jsme šli jako jedinou věc ověřovat podpisy, všechno mi paní z reality donesla nachystné až pod nos.
Odpovědět
Ano lze provést. Ale máte kupce na aktuální dům? My takto převedli hypotéku z bytu na dům ve výstavbě, ale jsme z oboru takže nebyl problém si vše vyřídit.
Odpovědět
Profilova fotka
@daruna Jde téměř všechno, ale jako prodávající domu bych to nikdy neudělal. A kdybych byl kupující, tak si vezmu novou hypotéku, abych si mohl uplatňovat daňové odpočty za zaplacené úroky z úvěru na bydlení.
Odpovědět
@daruna Ručili jste kupujícímu? To byl příbuzný, nebo cizí osoba?
Odpovědět
@nuonuon V podstatě cizí osoba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?