Prodej bytu v období hypotéky a zároveň koupě domu

Máme s manželem byt na hypotéku, ale chtěli bychom jít do domečku. Bohužel jsme v období fixace, která bude trvat ještě 2 roky, takže o splacení hypotéky teď nemůže být řeč, nedoplatili bychom se. Ale i tak už se informuji, jestli nemáte s tímto někdo zkušenosti? Jak to probíhá, když prodáme byt, tak co se dá dělat s tou stávající hypotékou? Vím, že se dělá i to, že se prostě naše hypotéka přepíše na nového majitele bytu a bude prostě pokračovat dál ve splácení. Ale moc tomu nevěřím, že by si to někdo vzal. Proto se ptám, jak máme prodat byt a splatit hypotéku a zároveň si vzít novou na dům? Nebo prostě jaké jsou v tomto možnosti a jak to celé probíhá? Šli by jsme se informovat do banky, ale jak jsem psala, jsme v období fixace, takže zatím nemá smysl tam chodit, proto se ptám tady. Budu moc vděčná za každou zkušenost a odpověď...:)
Odpovědět
my měli úvěr u ČMSS, u nás to bylo tak, že jsme si vzali ještě jeden úvěr koupili dům a udělali rekonstrukci aby se tam dalo relativně bydlet. Rok a půl jsme platili dvě splátky a byl to chvílema docela záhul. Těď prodáváme byt na který máme i zástavu, zaplatíme dvě splátky pokutu za předčastné splacení. Kupující si také bere hypotéku takže banky si vyřídí vše mezi sebou a nám pošlou jen zbytek peněz. takže jeden úvěr zcela zanikne a nám zbyde jen jeden. Nemyslím si, že by si chtěl někdo kupovat byt a přebírat hypotéku
Odpovědět
My teď kupujeme byt a jelikož si nejsme jistí, jak dlouho v Brně budeme, chtěli jsme jistotu, že byt budeme moct prodat i s hypotékou. Proto jsme zjišťovali, jak se při tomto postupuje. Takže byt můžeš kdykoliv prodat, ale platíš bance docela velkou pokutu. Přijdou takhle o velké peníze z úroků, když hypotéku prodejem bytu splatíš dřív. Proto jsme se rozhodli jít do hypotéky u Unicredit Bank, je tam sice větší úroková sazba, ale můžeš kdykoliv prodat. Tak jak tak, splatit hypotéku předčasně se bohužel prodraží.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenufa Bude hodně záležet na tom, u koho tu hypotéku máte, některé banky tu sankci nemají tak velkou. Ale dokážu si představit i elegantní řešení, ve kterém úvěr "doplatíte" bez sankce a to takové, že zůstanete s hypotékou u vaší stávající banky (doplatí se stávající úvěr a vezmete si u nich nový úvěr na koupi.
Odpovědět
Taky jsem to resil a vyresil refinancovanim k Unicreditu. Dneska jsou i dalsi banky,kde to jde. No ale co mas delat,kdyz jsi 2 r pred fixaci? Hlavne napis,u ktery banky jste!!Jsou v nich ohromny rozdily. Pak se da odhadnout,jak budou vstricny. A pak si najit nekoho(poradce asi?) ,kdo ma v bance kontakty a vyjedna lepsi podminky. Varianta s novym uverem u stejny banky byva taky pruchodna. Kolikrat se podari usmlouvat pokutu treba na 15 tisic,a to uz jde.:)
Odpovědět
Moc vám vsem děkuji za názory. Hypotéku máme u ČS, máme štěstí, ze náš kamarád je finanční poradce, i díky němu máme tuhle stávající hypotéku, která se dá i pěkně zvládnout, proto se na něj budeme obracet i v tomto případě. A i když pracuji v bance, nebudu mít lepší podmínky pro hypo, proto by jsme i u té spořky i zůstali. Na domečky zatím jen koukáme a uvidíme co dál. Nicméně nejspíš vyčkáme do konce fixace a potom začneme vše natvrdo řešit. Ale už se nemůžu dočkat až z bytovky odejdeme. A když už jsem v těch dotazech, manžel by chtěl do starého domu, který by jsme si zrekonstruovali a zároveň tím i ušetřili, než kdybychom kupovali dům nový, já mám názor opačný. Co myslíte ?
Odpovědět
@lenufa Proč si myslíš, že bys nenašla zájemce, který by převzal hypotéku? Já bych to tak černě neviděla, většina lidí si na koupi nemovitosti hypotéku stejně bere, tak co? Klidně bych to zkusila, možná by se někdo našel. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 - třeba proto, že dneska jsou hypotéky za úplně jiných podmínek než před 2 roky??? (úroky, poplatky a další podmínky) Já bych do toho taky nešla a radši bych si oběhala svoji.
Odpovědět
@zmrz_lina Je to možné, ale pokud by se někomu byt moc líbil a lokalita také, třeba by do toho šel. Je potřeba to zkusit, konečně 2 roky zase nejsou tak dlouhá doba a pak se dá najít banka s lepšími podmínkami nebo hypotéku úplně doplatit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?