Zdědil jsem chatu bez pozemku, mohu tam jezdit?

Dobry den, zdedil jsem 1/4 chaty. Ale pozemek tam nebyl uveden. Je cely na vlastnika 3/4chaty. Mam pravo chatu uzivat? Chtel jsem se dohodnout se spoluvlastnikem,ale ten mi rekl, ze bych ho tam rusil. Jak to je pravne? Mohu tam aspon obcas zajet?
Odpovědět
@linaha Tak to je dost ošidná situace. Pokud nedojde k dohodě, musí rozhodnout soud. Ale bude to stát čas, nervy a peníze a soud stejně pravděpodobně rozhodne ve prospěch většinového vlastníka. Takže myslím, pokud dohoda není možná, bylo by lepší nabídnout svoji čtvrtinu spoluvlastníkovi (má ze zákona předkupní právo) a vzít fin. náhradu. :-)
Odpovědět
Nějaké zástavní právo o možnosti užívání a přístupu ve smlouvě nemáte? To už by tam mělo být od původního majitele...
Odpovědět
Profilova fotka
@linaha TAk já toto vím zcela přesně, jelikož manžel měl chatu napůl s bývalkou, pozemek byl lesů ČR. Trvejte na Dohodě o užívání společné věci- za to, že druhý spolumajitel věc užívá nad rámec svého spoluvlastnického podílu bez zákonného důvodu (bez dohody o užívání) vám náleží adekvátní náhrada- zjednodušeně nájemné, jelikož mu vzniká bezdůvodné obohacení. Nebo v dohodě může být., že chatu budete užívat každý druhý týden atd, atd. Samozřejmě se tam jet podívat můžete, v tom vám bránit nesmí. Kdyby něco ptejte se, nastudováno toho mám dost ;-)
Odpovědět
@zamilovanadonej To je všechno hezké, ale tazatelka píše, že se pokoušela o dohodu a neuspěla. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 O písemný návrh asi ne, že? Pro soud je lepší mít nějaký důkaz v ruce, že k dohodě druhý spoluvlastník nepřistoupil.
Odpovědět
Profilova fotka
@linaha prověřils řádně dědické řízení ? Že by nekdo zdědil 3/4 chaty + 4/4 pozemku, a druhý 1/4 chaty bez pozemku, to je dost neobvyklé. Určitě bych zašla nejdřív za notářem, který to dědictví řešil, s ohledem na situaci vzniklou v důsledku jeho rozhodnutí. Není-li dohoda možná, obrátila bych se na soud, souhlasím s kolegyní výše. Já bych zřejmě žádala věcné břemeno užívání pozemku vzhledem k vlastnictví části budovy. Samozřejmě máš právou chatu užívat, a to dle tvého spoluvlastnického podílu, např. 3 týdny on, 1 týden ty (celou chatu), nebo chatu rozdělit a společně užívat společné prostory, pak bys tam mohl kdykoli (do své části). Ovšem znám, jak může takové užívání zhořknout, a jak je takový odpočinek "příjemný". Máš-li na to žaludek, suď se, jsi v právu. Nemáš-li na to žaludek, přenech řešení právníkům. Většinový vlastník sice má předkupní právo, ale mám za to, že jenom v případě vyrovnání nejvyšší nabídky. Myslím, že právníci umějí sehnat různé nabídky.
Odpovědět
Děkuji za odpovědí a rady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?