Dřevěná podlaha nebo lamino?

Ahoj, zařizujeme obývák + kuch kout. moc nevaříme, tak párkrát do týdne špagety😄 No, nicméně partner nechce jinou dlažbu u kuchynského koutu. vvadí mu to z estetického hlediska a nepřemluvím ho takže zvažujeme co je z hlediska zátěže a následné údržby lepší - lamino nebo dřevěná podlaha? 1) dřevěná podlaha se bude asi víc zanášet, hůř čistit...ale jednou za 10 let se dá zbrousit a bude jako nová, přijde mi to ekologičtější. 2) dřevo by mohlo být daleko příjemnější na sezení..občas šiju a jsem zvyklá sedět v obýváku na zemi. Máme doma lamino a je to strašně studené. Může být dřevěná podlaha příjemnější, nebo je kvůli laku také studená? 3) Lamino bude možná daleko, daleko snadnější na údržbu. Ale přijde mi šíleně tvrdá a studená, navíc aby vydržela pěkná třeba 15 let, to nevím nevím..
Odpovědět
Mne přijde dřevo jako nejlepší krytina. Sice se opotrebuje, poškodí, ale i poškozené bude nejkrásnější a nejprijemnejsi. Je to i naše volba.
Odpovědět
Kdyby slo o vyber drevo vs vinyl, tak tam bych byla lehce na vazkach,ale lamino vs drevo bych ani vterinu nevahala. Lamino je studene,hlucne a blbe se uklizi. Pokud mate na drevo, tak rozhodne to. Nemyslim si, ze prohloupite. Lamino mam rok a nemuzu se dockat, az ho vymenim. Za drevo 🙂
Odpovědět
zásadní otázka, máte tam podlahové topení? Pokud ne, neexistuje lepší a příjemnější podlaha než masivní dřevěná. Kvalitní jsou ale taky celkem drahé. Jakmile ji zalakujete, zapomeňte na snadné přebroušení, je to hromada hodně prašné a podle laku taky aromatická práce, nicméně, ano, podlaha je jako nová. Všem kteří budou argumentovat že se prach odsává při broušení: ano odsaje se 90%, možná 95% prachu, ale ten zbytek vleze všude a připravte se na důkladný úklid včetně přilehlých místností. Nicméne výsledek za to stojí, renovovali jsme 30 let starou parketovku v dětském pokoji, vypadala jako struhadlo a je jako nová. Pokud máte PT, podívejte se spíše po kvalitním PVC. Lamino je sice v zásadě taky dřevo, ale je to prostě rozpočtová technologie. Pokud máte na něco jiného, neberte ho.
Odpovědět
@obludak a nebo napustit olejem, kor kdyz jde o kuchyni (tak to ted v kuchyni mame)
Odpovědět
@bayt olej/vosk není špatná povrchová úprava, ale vyžaduje poměrně pečlivou, byť ne příliš častou, údržbu. PU lak, pro extremisty epoxidový lak, je mnohem odolnější. Základem je ale samozřejmě tvrdé dřevo, borové prkna se můžou natřít čímkoliv, a stejně to bude pořád dělat důlky.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme podlahové topení a v celém domě (samozřejmě krom koupelny atd.) máme dvouvrstvou dřevěnou podlahu vhodnou právě na podahové topení. Samozřejmě sem tam je nějaký flíček, paradoxně ne v kuchyni. Ale i tak, je to nejlepší volba. Ta podlaha je úžasná, příjemná na chození... rozhodně bych neměnila a už vůbec ne za lamino ;-) Podlahu máme ošetřenou olejem...
Odpovědět
@obludak To ano, to je nevýhoda, že se o tom pak člověk musí starat. Třeba i do vody na vytírání přidáváme trochu oleje apod.
Odpovědět
@obludak lak je sice odolnější, ale zase už je to umelotina na tom přírodním dřevě a my jdeme do oleje.
Odpovědět
I poškozená drevena podlaha vypadá líp kak6nova laminátova. Naše drevena dostala dost zabrar od dětí, ale šla by prebrousit a bude zas jako nová. Lamio nemám ráda. Je to velmi nepříjemné na chození, tvrde, nezdravé, hlučné a studené. A kvalitní je stejně drahé jak dřevo, tak pak není výhoda ani v ceně. Pro mě je jednoznačně nejlepší materiál dřevo, dlažbu bych si do celého domu tak neuměla představit.
Odpovědět
@luckavra každému dle chuti. My jsme doma měli oboje, voskovane parkety a epoxidový lak na mozaikových parketkách. Vosk (a parkety) jsou přírodní a tím končí jejich plusy. Špatně se to vytírá, ve srovnání s lakem, do spár letí binec a po nějaké době bez přeleštění jsou nevzhledné. Lak na mozaice je snadno udržovatelný, obtížně opravitelný při poškození. Na poškození je ale potřeba vyvinout úsilí. Epoxid je schválený pro přímý styk s potravinami, takže nějaké úvahy o umělotinách dlabu, určitě to lze udržovat v hygieničtějším stavu než strukturované dřevo. Každému ale dle chuti, opravdu toto nelze paušalizovat, každému může vyhovovat něco jiného.
Odpovědět
@obludak díky moc a díky všem ! podlahové topení nemáme, půjdeme do dřeva! Byli jsme na silvestra u kamarádů, kteří mají chalupu, tam dřevěná prkna a vypadá to perfektně, mají to i v kuchyni, mají obřího psa, jednu kočku a tak jsme viděli po pár letech extrémní zátěže tu podlahu, a líbí se nám moc!!! My se k ní určitě nebudeme chovat tak drsně, mazlíčky nemáme a zahradu taky ne, takže podlaha bude super, ale líbila by se nám i ve stavu, v jakém ji měli kamarádi. Díky moc všem. TeĎ jen kolik to bude stát... slyšela jsem tak 60 tisíc... no uvidíme. Sami si to nepoložíme. Díky všem. Jo a dřevo mají olejované 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?