Dřevěná pracovní deska v kuchyni - zkušenosti

Ahoj, toto téma jsem zatím viděla diskutovat pouze teoreticky, najde se někdo, kdo má pracovní desku z masivu a může se podělit o zkušenosti? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, tak zkušenosti s dřevěnou pracovní deskou mám z nájemního bytu a vím, že do domečku ji určitě mít nebudeme. Na údržbu nic moc, když Ti ujede nůž, tak máš smůlu a je tam snadno rýha, musí se to pravidelně voskovat nebo olejovat, když Ti někde zůstane kapka vody, tak je z toho za chvíli kolečko, no prostě celkově na nic. Z mé zkušenosti rozhodně nedoporučuji.
Odpovědět
Já jsem si desku z masivu pořídila do své kuchyně a jsem spokojená. Pravdou je, že masivní deska má své pro a proti. Nám ji popravdě každý rozmlouval, protože dřevo pracuje, ale nenechali jsme se :)... Ano, chce to více péče, je náročnější na údržbu. Hlavním a podle mě i jediným problémem je voda, je nutné desku neustále udržovat čistou a suchou. Pokud by si člověk nedával pozor, za chvíli by byla plná koleček od hrnečků a fleků od vody. Lehce se na to ale zvykne a vlastně to přináší výhodu - když ji chcete mít stále v pěkném stavu, máte ji vlastně pořád uklizenou :) Výhodou číslo 2 je pak to, že se dá zbrousit. My to zatím nevyužili, nebylo třeba. Měla by se každý rok natírat olejem, ale místa kolem dřezu a varné desky i častěji. Preventivně aplikuji olej co tři měsíce na tyhle "ohrožená" místa a zatím je vše ok. Za mě doporučuji :)
Odpovědět
Kolecko od vody: zkuste na suchy povrch nechat malou vrstvu oleje na natirani
Odpovědět
Právě vybírám kuchyň z IKEA a taky řeším, zda si vybrat dřevěnou desku. Moc se mi líbí, ale bojím se vlhka a barevných skvrn - např. od čaje nebo ovoce a zeleniny. Čím jí udržujete? Nebo prostě platí jednoduše hned skvrnu utřít hadříkem? díky :-)
Odpovědět
my mame drevenou desku v nove kuchyni a pouzivame ji zatim jen chvilku, takze nemuzu posoudit pouzivani po delsi dobe. Ale z desky jsme zatim naprosto nadseni a volili bychom stejne :-) Drevo je urcite mekci nez jine materialy, ale zase mu drobne poskozeni neubiraji na krase jako jinym materialum. Navic je mozne zbrouseni a to je zase obrovska vyhoda. Skvrny od vody nebo barvicich potravin ale nemusime resit, desku totiz nemame olejovanou ale opatrenou kvalitnim matnym lakem. Lak nam doporucil muj tatinek truhlar a i kdyz jsem se bala aby deska nepusobila s lakem moc umele, jsem moc rada ze nam olej vymluvil, protoze deska je ted mnohem jednodussi na udrzbu a vzhledove to desce vubec neubralo :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?