Zděná spižírna v kuchyni - ano nebo ne? Prosím o rady

Profilova fotka
Jsme právě ve fázi projektování kuchyně a uvažujeme nad spižírnou ... přítel to nechal na mě, že je mu to jedno a já jsem pořád na vážkách, jestli ano nebo ne. Někdo mi říká, že si ji mám určitě nechat udělat, když mám na to prostor, jiní zase, že bohatě stačí takové ty skříně na potraviny ... naše kuchyň bude mít 20m2 ... prosím pomoc :))
Odpovědět
@petka02 Tak my teda máme vyzděnou v rohu a nikdy litovat nebudu.Je to super .Máme tam veškeré potraviny,vody,mléka,a tím že se tam netopí,je to pořád vychlazené .Jestli máte možnost tak za mě rozhodně ano .
Odpovědět
@petka02 jsem taky pro ...
Odpovědět
ano určitě zděnou
Odpovědět
Rozhodně ANO :-)
Odpovědět
A to je ve zdenem domku? My budeme stavet drevostavbu a kvuli odvetravani a nevimcemu vsemu jeste me od spizirny uz nekolik lidi odrazovalo. I znama - architektka, ktera v drevostavbe bydli - ze pry je prave ta spizni skrin lepsi volba.. tak jsem taky na vazkach..
Odpovědět
Profilova fotka
@ja_fi my my budeme mít dřevostavbu a v projektu spíž máme a neslyšela jsem nic o názoru proč ji nemít ....
Odpovědět
Profilova fotka
@ja_fi u nás se jedná o zděný domek
Odpovědět
Já myslím, že to záleží na způsobu života každé rodiny. My máme potravinovou skříň i spíž, oboje plné, ale je to tím, že tam má maminka zavařeniny, zásobu pití v petkách a jiné suroviny které nakoupí v akci. Pak také spotřebiče, které se nám nevejdou do kuchyně. To jestli se ti vejde vše do potravinové skříně záleží na mnoha věcech. Zkus si odpovědět na tyto otázky: 1) Jak velká rodina do budoucna budete, tedy pro kolik lidí se budou kupovat zásoby surovin ? 2) Kupuješ jídlo do zásoby nebo máš obchod za rohem a nevadí ti tam kdykoliv zaběhnout ? 3) Budeš kupovat pití v petkách ? Budeš ho mít v kuchyni kam dát ? 4) V těch 20m budeš mít hodně skříněk na vše co budeš v kuchyni potřebovat ? 5) Budeš mít komoru kam dát třeba vysavač a jiné úklidové věci, protože ta nám chybí, tak máte vysavač ve spíži. 6) Budeš mít velkou lednici aby jsi tam mohla dát zbytek oběda nebo večeře na zítra aby se nezkazilo, nebo využiješ chladnou spíž kde se jídlo nezkazí a kde i nápoje zůstanou chladné. 7) Pečeš ráda a budeš potřebovat nakoupit větší množství cukru a mouky do zásoby, třeba když je zrovna v akci ? Za mě pokud bych věděla, že budu mít větší rodinu a budu denně vařit, pak bych si spíž určitě pořídila. Pokud ale nejsi fanda dělání velkých zásob potravin a obchod máš za rohem a nebudeš finančně odkázaná na to, koupit větší množštví zásob v akci, pak ti bude stačit potravinová skříň. Konec konců, pokud máš v kuchyni místo tak potravinová skříň může být dvojitá, nebo velká jak si navrhneš. Jediný rozdíl pak bude v tom, že ve spíži je chladno a třeba zavařeniny nebo vánoční cukroví se tam nezkazí.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to bylo taky pro mě velké dilema. Nakonec jsem si vymyslela takovou kuchyň, že ani do tich 20 m2 (myslím tím kuchyň i se stolem) by se mi spíš nevešla, resp. vešla, ale na úkor dispozice kuchyňské linky - kuchyňská linka by už nepůsobila tak čistě. Tak jsem se jí vzdala a na úschovu různých větších potravin, zásob nebo například napečených věcí budu mít prostor pod schody. :-)
Odpovědět
jo, já taky váhám. ale budu mít ještě komoru hned u vstupu do kuchyně a úklidové věci budou ještě v technické, z které nakonec bude jen prádelna :) spíž teď mám, malinkou a je to paráda, v zimě super, že je tam chladněji... ale taky jsem byla v bytě, kde spíž nebyla, něco jsem měla v komoře na chodbě a jinak vše v kuchyni a nepřišlo mi to... Teď už se musím rozhodnout, zda tam spíž dát nebo ne, v projektu jsem ji měla... bez ní by byla kuchyně taková čistší, hezčí a asi mnohem dražší :)
Odpovědět
Profilova fotka
ano, samozřejmě ... nedovedu si to bez ní představit.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape no právě :) mám ji zatím naprojektovanou v rohu kuchyně kvůli větracímu okýnku, ale moc se mi to tam nezdá, připadá mi, že to tu kuchyň úplně rozbije a už to nebude ono ... V bytě jsme byli taky bez spíže, ale musím říct, že to byla hrůza, v malinké skříňi všechny suché potraviny, ale v domě bych si ty skříňky uměla uzpůsobit podle sebe ... Ach jo :(
Odpovědět
Článek se načítá
@petka02 já ji mám mít v řadě s lednicí a věží s troubou, bylo by to dozděný a dveře do spíže, aby se co nejvíce blížily těm na lince, jen širší... ale když tam nebude, vejdou se tam ještě dvě věže a v rohu skříňka na robota :) ale taky by to stálo, ta spíž vyjde si myslím levněji a cihly a překlad jsou už koupené..
Odpovědět
Profilova fotka
nevím, jak konkrétně by to u vás mělo vypadat, my máme z kuchyně ještě jedny dveře, za kterými je komora (cca 2m x 1,2m) a jsem za ni neskutečně vděčná, kuchyni nemáme moc velkou (cca 16m), takže tam krom potravin skladujeme i hrnce, pekáče, méně používané kuchyňské spotřebiče (robot, parní hrnec), jednu dobu jem tam měli i samostatný mrazák. Na nákupu nemusím pořemýšlet, jestli se mi to či ono někam domů vejde a můžu si udělat zásobu mlíka, mouky, cukru ... , když jsou v akci. Za mě určitě ano.
Odpovědět
Spíž určitě ano :-) .
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@kamilape Dobrý den, jak jste se nakonec rozhodla se spíží? Dívala jsem se na vaše návrhy kuchyně...a máte úplně stejně vymyšlenou spíž, i rozměry, jako mám já... jsme právě ve fázi hrubé stavby, tak si kladu stejné otázky jako Vy před rokem. Jak jste spokojená se spížkou a jejími rozměry.... vnitřní rozměr 65 x 180 - je to dostačující? Mám trochu obavy z té hloubky...zda bude stačit - bude tam tolik prostoru, abych tam pak vlezla a dosáhla na věci na vrchních policích? A máte ve spížce okénko :-) ? A jak jste nakonec sladila celou kuchyni s dveřmi do spíže...? Neměla by jste třeba fotečku pro představu? To by bylo moc fajn... Přeji pěkný den, M.
Odpovědět
@ercoma ještě nebydlíme a není hotovo, takže neporadím... nyní máme spíž podobných rozměrů, vše beru ode dveří, na zemi je plno... na horních policích jsou jen věci, co potřebuji jednou za rok, na to si beru židli do dveří :) okno nyní máme, v domě není, jen větrání... je otázka, co je lepší..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Dobrý den, hledáme inspirace na spíž, rohovou a v kuchyni. POkud někdo máte, budu moooc vděčnná za fotečky :) Tak se pochlubte. A vlastně nemusí být jen rohové, třeba jiné řešení bude lepší. Děkuji Daniela
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz U nas zatim takto, na kuchyn musime jeste par tydnu pockat.
Odpovědět
Pokud mate prostor, urcite ano! Budete mit kam dat brambory, mliko, dzusy, zeleninu, kompoty...., ale treba tam uklidite i schudky nebo mop.
Odpovědět
Rozhodně ano, spižírna má určitě smysl! Já jsem řekla, že bez špajzu se prostě nestěhuju ;-)
Odpovědět
@danielacz Jiné řešení. Využil jsem prostor pod schody 1 x 2,2 m , š.dveří 60 cm. Snížená podlaha. Přívod čerstvého vzduchu u podlahy obr.2, odvod vzduchu do odtahu digestoře s klapkou viz. obr.3. Zdi Porfix tl. 12,5cm, strop XPS tl. 6cm ukotven do drážky ve zdi, perlinka+dvojitá vrstva flex.lepidla, pod podestou také XPS + další světlo. Světlo bude na čidlo. Plocha pod schody Marmolit, kvůli odolnosti při úklidu apod. Mezera tak aby se tam dalo dostat třeba vysavačem.
Odpovědět
Profilova fotka
@xavik u nás toto řešení nepůjde, ale díky za tip.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?