Tepelná čerpadla

Zdravím, prosím o nějakou zkušenost s tepelnými čerpadly vzduch - voda. Tepelné ztráty máme od projektanta spočítané na 7kw, poptal jsem si více variant s podobně mi vychází NIBE(ty mám navržené v PD), PZP, Ochsner, nejlevnější je Fujitsu, ale to nebude taková kvalita. Prosím o Váš názor, pokud máte podobné TČ. Díky.
Odpovědět
Zdravím. Jaké jsou ceny, když píšete nejlevnější je Fujitsu. Je to jen zařízení, nebo i s projektem zapojení, instalací, zprovoznění, online dohled?
Odpovědět
@Jirljozak O tepelných čerpadlech vzduch-voda je na netu nespočetně moc diskusí. Z toho co jsem pobral, tak nemá cenu investovat do NIBE , nebo IVT a podobných prémiových značek, ale třeba LG, nebo tu co zmiňujete Vy. Argumentem je většinou nenávratnost takové investice a fakt, že stejnou službu Vám udělá i levnější stroj. Nicméně je to stejné, jako když tady probíhá diskuse spotřebič MIELE nebo ne. Někdo to odsuzuje a říká že za tu cenu si koupí po pěti letech další, ne tak drahou značku, někdo na MIELE nedá dopustit. Proto mi přijde ptát se na názor zbytečné, každý bude mít ten svůj a trvat si na něm. Já osobně jsem šel do IVT, ztráty jsem měl spočteny na 7 KW jako Vy a mám AIR X 90. Jedna jednotka venku, druhá - pouze jedna krabice vevnitř. Cena sice závratná, ale po druhé zimě provozu na to ještě nikdo ani nesáhl. Jediné co mě tedy ale štve je, že ačkoliv mám servisního zástupce 5 km od objektu, od montáže jsem ho neviděl a to jsem ho uháněl asi 4 krát, sice ne kvůli poruchám ale i tak ... až se na tom čerpadle něco podělá, budu muset pro něj asi domů-)), ale k smíchu to moc není.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dovolím si nesouhlasit. Investoval jsem do tepelného čerpadla Nibe a jsme víc než spokojeni. Ročně ušetřeno za energie cca 16 300 Kč.. bez námahy a jakýchkoliv starostí, v zimě si topím na 22, v létě vyhříváme bazén a chladíme podlahou. Takže je tepelné čerpadlo v neustálém provozu již tři roky bez jakýchkoliv problémů ...ovšem k nám chodí technik na pravidelné servisní prohlídky 🙂)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se na to podíval jinak, pokud máte možnost čerpat dotace běžte do dražší značky, pokud ne běžte do střední třídy (nějakým noname Číňanům bys se asi vyhnul). Přeci jen rozdíl třeba 100 000 Kč (to střílím od boku, nejsem obeznámen s ceníky) není zanedbatelný. Já jsem kupoval 16kw a taky jsem uvažoval o NIBE nicméně ta cena mě doslova omráčila. Rozhodl jsem se tedy pro LG a nelituji. Nicméně, pokud 7 vás peníze nehrají roli NIBE nebo IVT jsou jasná volba
Odpovědět
Rozhodně souhlasím s tím, že bych se obloukem vyhnul čínským neznámým značkám. U nich je častým problémem životnost kompresoru i dalších komponentů. Často je problém i se servisem či náhradními díly, to byl další důvod proč jsem zvolil NIBE. Je pravda, že nám dodavatelská firma dotaci zařídila, takže jsme počáteční investice měli o cca 60 000 Kč levnější.
Odpovědět
Profilova fotka
@bory002 a třeba když jsem pročítal fórum na TZB, tak tam říkali, že ve chvíli kdy třeba konkrétně LG dostalo certifikát na zelenou úsporám, tak zdražilo čerpadla o 50000.... Což jestli je pravda, tak je to docela hnus
Odpovědět
@bory002 Zdravím, rozmýšlíme se mezi Nibe a Mitsubishi.. Mohu se zeptat servisní prohlídky máte od dodavatele nebo externí firmy?
Odpovědět
@danf007 Od dodavatele, zajišťuje montáž i servisní prohlídky a pravidelné revize. Záruku máme na 5 let, tak uvidíme. Moji známí mají tepelné čerpadlo už 16 let a jede bez problémů (myslím, že jen jedou museli měnit nějakou součástku), takže pravidelný servis nechci podceňovat.
Odpovědět
@ondra_ondra To je ovšem smutný příběh, ale obávám se, že dotace využívá každý výrobce a cenu si nasadí. Zase čekat třeba dalších 5 let než dotační programy skončí se mi nechtělo.
Odpovědět
@bory002 Je to tak, na dotacích rýžují firmy, které to zajišťují i firmy, které ty komponenty prodávají. Bohužel. Na obyčejné lidi, kteří se kvůli tomu většinou zadluží, minimálně hypotékou, serou. Bohužel, ve stavařině je aktuálně taková lichva, až je mi z toho někdy zle. Jsem rád, že už mám postaveno. Co jsem zjistili v průběhu stavby, jaké marže si jsou schopny firmy sázet, k zblití. Aneb, stavby na klíč v hodnotě 2,5 mil prodejné za 5+.
Odpovědět
@davex Nezávidím mladší generaci, která teprve teď řeší vlastní bydlení nebo bude řešit. Růst cen je až nesmyslný a developerské projekty na klíč raději nekomentuji. @bory002 Mohu se zeptat na dodavatele? Akorát porovnáváme různé nabídky, tak ať víme všechny možnosti. Díky
Odpovědět
@danf007 Nechci tu dělat uplně reklamu teda..ale máme tepelko od Tenauru, protože mají sídlo kousek od Plzně, tak mi vyhovovalo se domluvit na všem osobně. Můžeš kouknout na jejich stránky www.tenaur.cz/tepelna-cerpadla
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?