Závěrečná kontrolní prohlídka (kolaudace)

Dobrý den, mám dotaz ohledně závěrečné prohlídky u rodinného domu. Dělaly jste nějaké pohoštění když dojde ze stavebního úřadu na kontrolu? A třeba sedmičku vína pro něho?
Odpovědět
1
2
@cbr600rr Já tu měl paní a její kolegyni, která právě stavěla a hledala inspiraci. Buchta + kafe a byly spokojené 🙂
Odpovědět
@cbr600rr Kdyz nasi zacatkem 90. let kolaudovali dum, padlo tolik chlastu, ze vedouciho uradu vezl domu v noci muj deda. Podotykam, ze ten urednik nebyl ani nijak znamy nasi rodiny. Spis si zjistete od sousedu, jestli urednice na obcerstveni jsou nebo ne. Nektere se nechteji zdrzovat, jine bez obcerstveni budou pospichat na obed apod.
Odpovědět
@cbr600rr To je naprosto individuální, nejen úřad od úřadu, ale i úředník od úředníka. Někdo si potřebuje honit ego a naštve se, když nedostane řádné pohoštění, jinému to zase bytostně vadí. V posledních letech ale určitě převažují ti druzí, protože nikomu z nich nestojí za to, aby se dostal do problémů, když by se zjistilo, že přijal třeba i drobnou pozornost. Takže je rozumné si zjistit, kdo k Vám na tu závěrečnou kontrolní prohlídku přijde a poptat se u jiných stavebníků, jak se běžně chová. Obecně ale nic nepokazíte a nikoho neurazíte postupem podle @davex - buchta a kafe.
Odpovědět
Děkuji všem za reakce, kafe a bábovka to jistí 🙂. Snad to dobře dopadne a nebude prudit 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@cbr600rr u nás pán nechtěl ani napít a to byl u nás dvě hodiny.
Odpovědět
Já bych nachystala, my jsme měli nachystáno. Bylo to zhruba před rokem, přijel úředník z životního, že je kolega v karanténě. Posbíral papíry, že je zpět pošle kolega poštou a za 10 minut ho nebylo. Že to stejně není jeho oblast, že kdyby něco, tak se kolega ozve. Neozval se. Jen přišel dopis, že máme přiděleno číslo popisné a bylo hotovo. A pro papíry (originály všemožných revizí) jsem si musela za pár měsíců zajet. Takže i takto to jde 😄 chlebíčky a zákusky jsme snědli my 😉
Odpovědět
Nás závěrečná kontrolní prohlídka docela překvapila. Všude se člověk dočte, že o nic nejde a je to jenom formalita. Tak jsme nachystali chlebíčky a nějaké zákusky. Nicméně paní přišla, v podstatě rovnou řekla, že nechce ani sklenici vody a začali jsme procházet papíry. Nejdříve jsme obešli celý dům, jestli sedí venkovní vzhled (okna, dveře, atd.). Pak veškeré venkovní prvky (revizní šachty kanalizace, vody, odvětrávání vsaků, atd..). Interiér následoval stejně pečlivě (vývody rekuperace, pokoje, vše co vizuálně zkontrolovat šlo). Prostě šla přesně podle projektu. Pak veškeré revize. Docela mě překvapila i požadováním účtenky za požární hlásiče hlásiče (které byly na stropě). Prostě celkově to bylo všechno jen ne formalita 😄 Ale nakonec vše dobře dopadlo, protože jsme stavěli přesně podle projektu a neodchýlili jsme se v podstatě v ničem. Ač mě to, jak jsem psal, na začátku dost překvapilo, tak vlastně zpětně to hodnotím jako velmi profesionální chování, i když někomu by to mohlo připadat jako buzerace. A paní byla i v následující komunikaci velmi nápomocná se všemi následujícími kroky (číslo popisné, katastr).
Odpovědět
@emko4 A u nás ani nebyli, jen jsme dostali přidělené č.p.
Odpovědět
Profilova fotka
@emko4 U nás (teda u syna) velmi podobné. Paní vytáhla projekt, procházela pečlivě dům a zaznamenávala tam vše- byť i malinko odlišné-třeba i dveře, které se nakonec daly otvírat jinak, než v plánu bylo. V reálu o metr posunuté střešní okno.Hlásiče se dívala kde jsou, i hasičák-od toho předem měla doklad , kde byla revize. Před kolaudací chtěla mít u sebe všechny revize a povolení /již kolaudaci čističky od životního/ Obešla venku dům, koukla na svody.... Vše se pak zapsalo při zápisu, vypila si čaj, chlebíček , bábovku nechtěla , spíš při zápisu proběhl pohodový pokec. Do zápisu napsala, že vše v pořádku a že jen chybí kolem domu úpravy, které se ale spojí, až se bude dělat komplet zahrada (ač v projektu bylo že kolem garáže již bude zpevněná plocha, ves kutečnosti tam zatím byl a je jen navezený štěrk) Určitě to nebyla kolaudace jen tak, ale tím že vše bylo dodáno předem a ty ochylky byly minimální, problém nebyl...Návštěva trvala určitě přes hodinu, spíš 1,5h.
Odpovědět
@kofejn Ano to jsem se právě dočetl ve většině případů. A pak to bylo docela překvapení. Asi je to opravdu úřad od úřadu a možná i úředník od úředníka. @morana128 Ano to jsem zapomněl zmínit. Také nám chyběly některé exteriérové věci , které byly zmíněné v povolení (zpevněné plochy - chodník, ploty zatím jen provizorní). Tak se to zapsalo do "závad", které mají být odstraněny do určitého termínu, ale paní sama řekla, že termín se může prodloužit. Prostě až to bude hotové, tak máme poslat fotky a ona si je založí do složky. A návštěva určitě trvala cca 2 hodiny.
Odpovědět
Děkuji všem za objasnění situace. A už se i bojím jak to dopadne 😄. Kolem domu máme jen štěrk a plot taky není všude.
Odpovědět
Pohoštění se dělalo, ale prošlo nám to, zábradlí ještě nebylo na schodech, lišty kolem podlah nebyly, na pár místech ještě trčely zamotané dráty ze stěny, terénní úpravy byly jen štěrk a hlína
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
U nás to bylo tak: kontrola revizí, hlásičů, hasičáků (máme 2domek). Paní se ujistila, že máme kolem krbu položenou žáruvzdornou dlažbu (norma určuje, jaký prostor musí být takto zajištěn.) Prošli jsme se kolem domu, pak všechny místnosti a pak jsme ještě poseděli a vyprávěli "veselé historky ze stavby". 😉 Paní ze stavebního úřadu byla důkladná, ale férová.
Odpovědět
Já osobně to nechápu. Pro standardní RD už "kolaudační" zákony NEPLATÍ. Neexistuje nic jako prohlídka nemovitosti od SÚ a nelze ji jednoduše vyžadovat. Po dokončení stavby se jednoduše zašle oznámení o dokončení stavby a nazdar. Nechápu, že lidi tuhle kolaudační nezákonnou buzeraci podstupují. https://www.pravoprovsechny.cz/clanky...
Odpovědět
@skunkos Však se nejedná o kolaudaci, ale jen o závěrečnou kontrolní prohlídku. A na tu má stavební úřad samozřejmě právo.
Odpovědět
@skunkos Já teda i přímo a vašem odkazu čtu, že pro vydání kolaudačního souhlasu je potřeba, cituji: Žádost o kolaudační souhlas Ust. § 122 SZ je věnováno kolaudačního souhlasu. V žádosti o jeho vydání stavebník uvede mimo identifikační údaje o stavbě a společně s tím očekávaný termín jejího dokončení. Pro vydání souhlasu stavebník zajistí závazná stanoviska dotčených orgánů k užívání stavby, která vyžadují zvláštní právní předpisy. Do 15 dnů ode dne doručení žádosti stanoví stavební úřad termín pro provedení závěrečné kontrolní prohlídky a uvede podklady, které stavebník má při této prohlídce předložit. Prohlídka stavebního úřadu Prohlídka se pak musí konat do 45 dnů ode dne doručení žádosti. Nepodstatné odchylky od dokumentace jsou projednány přímo při prohlídce. Odchylky jsou zvýrazněny přímo v rámci samotné dokumentace, stavební úřad je tak de facto nevýslovně akceptuje, aniž by o nich formálním způsobem rozhodoval. Takže tady to dokonce chápu tak, že by prohlídka měla být vždy. Akorát tam píší o možnosti neprovedení prohlídky při dodání certifikátu autorizovaného inspektora
Odpovědět
@emko4 Akorát že běžný rodinný dům nepodléhá koloudačnímu souhlasu.
Odpovědět
Profilova fotka
Rodinný dům podléhá kolaudačnímu souhlasu. Je to uvedené jako odkaz v par. 119, kde jsou uvedené stavby, pro které to platí (některé přímo vyjmenovány, některé s odkazem). Správně by se měly takto "kolaudovat" i stavby bez ohlášky viz. par. 103 - což se asi moc neděje. Tedy alespoň takto tomu rozumím já.
Odpovědět
@pyramis Je to naopak. Běžný RD kolaudačnímu souhlasu nepodléhá. Ale rozumím Vám, že Vás ten text zmátl. Je to napsáno (alespoň pro neprávníka) poměrně složitě. Jen pro všechny, abyste se lépe orientovali - stavební úřady postupují podle metodiky MMR, kterou najdete zde: https://www.mmr.cz/cs/ministerstvo/st...
Odpovědět
Profilova fotka
Ano určitě, dávali jsme něco ke kafíčku u nás. A na cestu domů kytičku, měly jsme ženy, a tašku vitamínů a doplňků stravy od manžela z práce
Odpovědět
Profilova fotka
@emko4 jj tak to probíhalo i u nás. Vše pečlivě zkontrolovaly a pak sedly na papíry. Když bylo po všem, daly si zákusek. Kafíčko a jely zpět do práce.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos když je vše v pořádku, nemám důvod jim poskytnout dům "ukázat". U nás vše proběhlo do 15 minut
Odpovědět
@pyramis Pak tomu rozumíte špatně, protože to že RD nepodléhají kolaudaci je dobře zákonně i obecně známý fakt.
Odpovědět
@jandour Jenže to není otom jestli máte důvod nebo nemáte důvod. To je o tom, na co oni mají zákonný nárok a na co nárok nemají a já bez zákonných důvodů do svého domu teda nikoho nepustím.
Odpovědět
@skunkos Jenze tady se pise o zaverecne kontrolni prohlidce a na tu ma stavebni urad ze zakona pravo.
Odpovědět
@skunkos Takze doporucuju ty chlebicky radeji objednat 😉
Odpovědět
@puhelin Nemáte pravdu. Odesláním ohlášení dokončení stavby stavební proces de-facto končí a SÚ nemá ze zákona žádný nárok na nějakou kontrolní prohlídku. Nárok na kontrolní prohlídky SÚ má, pouze pokud to je v tzv. obecném zájmu. Tuto kontrolu může SÚ nařídit v podstatě kdykoliv ale rozhodně taková kontrola nenásleduje automaticky po dokončení domu. Nic jako "závěrečná kontrola" v zákoně není. Úřad tedy po ohlášení dokončení domu může přijít dům zkontrolovat nebo nemusí, ale tyto kontroly nejsou NIJAK vazané třeba na přidělení čísla popisného či další věci.
Odpovědět
@skunkos @puhelin pravdu má. Právě že to je vázáno na ty další věci. Bez závěrečné kontrolní prohlídky stavebního úřadu, který ověří, zda je stavba řádně dokončena, nevyzve stavební úřad obec k vydání čísla popisného, nezapíše stavbu do RÚIAN, takže nelze stavbu zapsat do katastru, atd. atd. Samozřejmě jsou i stavební úřady, které si ulehčují práci a nikam nechodí. Ale takových je minimum.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jinak, RD se nekolauduje - ANO. Nicméně stejně v praxi SÚ po obdržení ohlášení o dokončení stavby a před přidělením ČP a zápisu do RUIANu, bude chtít provést kontrolní prohlídku stavby, na což má dle zákona nárok. A oznámí to písemně včetně data uskutečnění. A pak co? Písemně to odmítnete? Nebo ho tam v termínu nepustíte?
Odpovědět
@pyramis Kdyz nepusti, nepotvrdi mu dokonceni stavby, protoze to bez kontrolni prohlidky nemaji jak overit. Znam nekolik referentu, kteri ze zacatku potvrzovali dokonceni stavby "od stolu" a pak se zjistilo, ze stavebnik je obelhal. Proto ty kontrolni prohlidky delaji. @skunkos
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?