Dokážou podlaháři provést pod dřevěnou masivní podlahou 1 m kabelu takhle?

Ahoj, řešíme, zda by podlaháři dokázali vymyslet nějaké elegantní a jednoduché řešení bez nutnosti bourání do betonu, aby mohl pod podlahou vést 1m klasického kabelu prodlužovačky se zásuvkou, a v určitém místě jej vyvést (byl by pod gaučem) Viz obrázek. Představujeme si to tak, že by třeba do prken, které by v tomhle místě pokládali, vyfrézovali prostě 0,5 cm žlábek, kterým by ten kabel vedl a do jednoho z prken pak vyříznout otvor, zacvaknout... je to reálné? Byt je developera a upravovat podlahy na podlahové zásuvky si bohužel nemůžeme dovolit. takže jsme si říkali, že bychom vedli kabel prodlužky a ten buď nějakou lištou přichytili v nejkratším místě k podlaze a nebo právě se domluvili, že možná, když bude podlaha z masivních prken, by ze spodní strany přeci jen šla "vydlabat" dráha pro kabel.. bylo by to fakt jen asi 80 cm.
Odpovědět
@myfairlady Zamyslete se nad bezpečností, el. kabel v těsném kontaktu s velice dobře hořícím dřevem. Jistič nemusí být 100%. Nejsem elektrikář.
Odpovědět
@myfairlady normálně se to tahá podél stěn v podlahových lištách. To Vám nevyhovuje ?
Odpovědět
Většinou se to tahá spíš kolem zdi a schová se to pod lištu, jak už napsal zubr487. Ale pokud gauč není u stěny, tak asi jedině pod těma prknama. Reálné to určitě je, záleží samozřejmě i na tloušťce těch prken. Nevím jestli s sebou podlaháři normálně vozí frézku, takže bych se s nimi domluvil dopředu, aby si jí zajistili. Prodlužovačka se dá případně i vyrobit "na míru" z nějakého plochého kabelu.
Odpovědět
Jestli je ale byt pronajatý a podlaha už je hotová, tak bych jí už nerozebíral!
Odpovědět
podlaha se bude teprve pokládat, byt bude nový, náš, bude tam vylitý beton. vše ostatní bude na nás... @m_i_r_e_k
Odpovědět
@zubr487 ne, my to potřebujeme táhnout doprostřed místnosti a nezakopávat se věčně o kabel...
Odpovědět
@m_i_r_e_k jinak díky za info o té prodlužce na míru! Kde nám ji mohou vyrobit? Byla by to prodlužka s jedním výstupem, na který budeme napojovat pouze ntb nebo mobil, nic jiného... Abychom třeba tu prodlužku už měli připravenou a mohli ji podlahářům ukázat, abychom se lépe pochopili a šlo už jen o to vydlabání "důlku" 🙂 Gauč je uprostřed pokoje a ted neustále o kabel zakopáváme.... vypadá to teď u nás viz foto. A gauč ke stěně dávat nechceme, uprostřed nám nejvíc vyhovuje.
Odpovědět
@myfairlady Naprosto chápu. Prodlužku by měl zvládnout vyrobit jakýkoliv elektrikář 😉
Odpovědět
Profilova fotka
A opravdu není lepší udělat drážku na plochý kabel do toho betonu ? Já mám také vyveden kabel skrz podlahu, ale je už pod "betonem". Jenom jsem měl asi nechat delší konec, protože při trošku jiném rozvržení mi chybí a používám od něj prodlužovačku.
Odpovědět
Ten kabel by tam musel být volně. Podlaha se trochu hýbe. S nepoužívaným skřípnutým kabelem je riziko požáru a hořet by mělo co. To jsou ty "závady na elektroinstalaci", které jsou určené jako příčina požáru. Viděl jsem zprostředkovaně i odpadkový koš, který vzplál od prodlužky, která byla pod ním. Kabel bych volil robustní plochý kabel do pevných instalací (je to drát, ne lanko) - tj. CYKYLO 3x2,5 nebo CYKYLO 3x1,5 - ale tady bacha na přetížení (ohřev) při používání jiných spotřebičů, než uvádíte. Do 2,5kW je to ještě v pohodě.
Odpovědět
@radim2015 bylo by too lepší, ale to by šlo vyfrézovat, až když by byl beton vylitý? Protože beton bude vylívat developer a ten se nám tam s žádnou drážkou nejspíš dělat nebude...respektive - ted UŽ ne, ted už ta podlaha tam vylitá prostě je.
Odpovědět
@martin_s díky. a asi teda pouvažuju o té drážce do betonu...
Odpovědět
Článek se načítá
Když se teprve bude vylivat beton, tak nechápu proč si tam nedáte husí krk pro jeden kabel a do podlahy dát podlahovou zásuvku i s krytem. Je to lepší to jak by mi tam trčel konec prodlužovacky.
Odpovědět
@martin_s 3x1.5 se používá pro světelný okruh, to by jste tomu dal, dát to na zásuvku.
Odpovědět
@milan1965 V určitých případech se může může používat 1,5mm2 na zasuvky to snad víte a vyhodte si doma všechny krátké prodluzky, protože ty nemáte take 2,5 a většinou to neni ani 1,5mm2, ale dokonce jen 1mm2.
Odpovědět
@martin_s musím vás zklamat my doma žádnou prodluzku nemáme, používám pouze na zahradě. Jestli ten kabel bude vyveden ze stávající zásuvky ze zdi musí být 2.5mm 1,5mm se nesmí jistit 16A jisticem. Když už to dám do podlahy, tak dle normy 2.5mm nebudu riskovat, že mi to časem vyhoří, ikdyž to je jen pro noťas nebo mobil.
Odpovědět
@milan1965 1. Prodlužovák není součástí pevné instalace a jistič se dimenzuje jen po zásuvku ve zdi, tudíž od zásuvky můžou pokračovat už prodlužovací kabely, které mají průřez jen 1mm2 a které se běžně prodávají. Proudové omezení je také uvedené na prodlužce. 2. Pokud se budeme bavit o pevné instalaci, kde není kabel v souběhu a je uložen dle typu C, není moc dlouhý, tak vyhoví 1,5mm2 i na 16A. Jelikož je ale problematické toto na stavbě hlídat, tak je vhodné jistit tento průřez 13A.
Odpovědět
@milan1965 on už ten beton vylitý a zatvrdlý je😞 to je právě to blbé, napadlo nás to až později
Odpovědět
Profilova fotka
Šlo by rozebrat kus podlahy, udělat tam drážku a kabel zamáznout třeba lepidlem a dát na něj zpět plovoučku? Nebo je to taky risk a elektrikáři za to sekají ruce? 🙂
Odpovědět
@wiki85 Zdravim, rozebirat plovoucku bych neradil. Vetsinou uz to pak nejde moc dobre slozit dohromady a rozlejzaji se prkna. Zadny elektrikar Vam sam od sebe nebude kontrolovat elektrinu a sekat ruce 🙂 Kabel v podlaze sam o sobe myslim nicemu nevadi z hlediska norem. Akorat je potreba dat spravny typ kabelu a davat pozor aby se to nejak neskriplo (viz prispevek nahore od @martin_s)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?