Správnost fasády s klinkrem: zatékání & řešení

Dobrý den, chtěl bych poprosit o názor na správnost skladby fasády s obkladem z klinkeru a o radu ohledně našeho problému. Bydlíme v novostavbě (bytový dům), máme byt pod terasou, odkud nám po dešti začalo zatékat do stropu. Stejný problém hlásí i sousedé v jiných domech stejného komplexu. Developer se to už několikrát snažil opravit – opravoval a přelepoval hydroizolační fólie na terase nad námi, ale zatékání se opakuje. Nyní tvrdí, že problém je v tom, že klinkerový obklad na fasádě terasy nasává vodu a propouští ji za hydroizolační vrstvu pres polystyren. Navrhují proto nějaký „speciální nátěr“ na klinker, aby nenasákal. Podle mě je to spíš provizorní řešení a problém je v konstrukci. Od developera mám informaci o skladbě: • EPS polystyren • 2 vrstvy lepidla s perlinkou • lepený klinkerový obklad Po dešti je vidět, že klinker opravdu nasákne vodu a tmavne, jsou výkvěty. Moje dotazy: Je tato skladba fasády s obkladem z klinkeru správná a dostatečná? Neměla by být mezi lepidlem a klinkerem ještě nějaká vodoodpudivá vrstva nebo omítka? Je navržený nátěr na klinker trvalým a správným řešením? Budu moc rád za názory, zkušenosti nebo doporučení, jak by to mělo být správně. Děkuji.
Odpovědět
Dobrý den, bohužel se to z fotografie nedá komplexně určit ani vyřešit. Každopádně je evidentně zmršená hydroizolace, je to dobře vidět na tom nároží. PVC izolace je obecně ta nejkvalitnější, protože když se správně provede, je to v podstatě bazénový systém, který nepropustí ani kapku. Prvotní věc je, že musí být vytažena na stěnu cca 15 cm, na odpovídající lištu, která je na horní hraně zasilikonována. Tepelná izolace je aplikována až následně a kotva je vždy cca 20 cm od spodní hrany, aby nedošlo k provrtání folie. To je obecně trocha teorie. Takže pokud by byla izolace provedena správně, nějaké zatékání skrz např. spárovací hmotu kliknkeru by nemělo žádný vliv. Na fotografii je celkem zřejmé, že vpravo od rohu je folie vytažená až na tepelnou izolaci a spodní hrana obkladu je zároveň horní hrana ukončení hydroizolace, což je poměrně fatální pochybení. Navíc ukončovací lišta horní hrany folie vůbec neodpovídá požadované technologii a je to ledabyle omatlané a vidím tam i díru v tmelu. A to nároží, to je katastrofa. Správná oprava by měla spočívat v sundání obkladu, sejmutí tepelné izolace do výše alespoň 40 cm (15 folie na stěnu + prostor nad pro znovuukotvení tepelné izolace), vytažení pvc izolace na stěnu (zajímavé je, že za rohem u dveří to vypadá v pořádku) a pak vrátit tepelku, přetáhnout stěrkou a obklad. Výhoda klinkeru je, pokud by to provedl někdo trochu zručný, že ta akce pak nebude vůbec ani poznat. Doporučuji kontaktovat nějakou spolehlivou firmu v okolí, která se zabývá hydroizolacemi, abyste to měl černé na bílém. A dát jim tu tisícovku za konzultaci, protože developer se nebude mít k žádné odpovídající opravě.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petrzahrada:

Dobrý den, bohužel se to z fotografie nedá kompl…
@petrzahrada Moc děkuji za odpověď, vaše návrhy mi připadají velmi logické a poměrně levné. Bohužel bude asi těžké donutit developera, aby něco udělal – všechna doporučení odmítá a myslí si, že všechno ví nejlépe. Nechce se nam to celé řešit na vlastní náklady
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od hlazkinl:

@petrzahrada Moc děkuji za odpověď, vaše návrhy m…
@hlazkinl Hydroizolacemi jsem se profesionálně zabýval léta. A developerské projekty, to bylo vždy utrpení. Dala se cenová nabídka se zárukou 20 let a zdálo se jim to drahé. Pak vybrali firmu, která byla rok na trhu, práce zmršená, firma ukončila činnost po předání stavby developerovi a ten nás pak volal jestli to opravíme. A takhle to bylo 2x do roka. Nenechte se balamutit a trvejte na nezávislém posouzení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petrzahrada:

@hlazkinl Hydroizolacemi jsem se profesionálně za…
@petrzahrada Jde o to, že už máme znalecký posudek týkající se hydroizolace a v něm se píše skoro totéž, co jste psal Vy. Jediný rozdíl je v tom, že náš znalec trval na tom, že hydroizolace by měla končit 10 cm nad úrovní dlažby – a to by výrazně zhoršilo vzhled terasy. Vaše řešení tuto nevýhodu odstraňuje, a proto mi připadá jako ideální. Jenže je tu jeden zásadní problém – developer náš znalecký posudek vůbec nebere vážně a přes pravnika nám píše, že má právo provést opravu podle vlastního uvážení a zkušeností. A bez soudu ho k ničemu nepřinutíme. Jenže soud je zdlouhavý, drahý a navíc nikdy nevíte, jak se může obrátit proti vám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?