Cena - VPC 24 x Porotherm 30?

Máte někdo představu o kolik zhruba vyjde dráž postavit podkrovní dům z VPC cihel tl 24 oproti Porothermu 30? Stavebniny zatím nabídky stále neposlali, kam jsem volala nevěděli, prý bude VPC o hodně dražší, co jsem tu hledala diskuze přišlo mi změny cena podobná, zedník taky tvrdí že to vyjde o moc dráž. Potřebuji zhruba porovnat třeba cenu za m2 zdiva, projektant čeká na mé rozhodnutí z čeho začít projekt chystat. Ne e-shopy jsem se dívala, ale moc se v tom označení cihel nevyznám. Díky moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 zeptám se proč 24 cm ? bohatě vám stačí tl. 17,5 cm
Odpovědět
@lucka_dc VPC 17,5 má určité specifika na výstavbu, nelze použít kdekoliv
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc @rebut Ještě je VPC tl. 20 cm. Tu máme projektovanou my i přes to, že mnoho domů dokonce i v pasivním standardu, což je lepší, než máme my, dost často používají právě 17,5 cm.
Odpovědět
Diky za rady, jen spis kdyby měl někdo info k ceně prosim
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 To si asi musíte zjistit buď ve stavebninách/dodavatele, nebo z oficiálních cenících, kde jsou ceny bez slev. Nebo se zeptejte rozpočtáře, který vám dělal rozpočet. Pro něj by to mělo být pár kliknutí v programu. https://wienerberger.cz/fakta/cen%C3%... https://www.vapis-sh.cz/cs/node/14668
Odpovědět
@jajinka121 v první řadě vyřešte s projektantem tu sílu zdiva. Většina baráků se dá fakt postavit z VPC 17,5, to je pak cenově úplně jinde, než VPC 24.
Odpovědět
@rebut Jaká konkrétně? @jajinka121 Podívejte se na https://www.kalksandstein.cz/o-nas/o-... a obraťte se na p. Svobodu či Vápeníka a ještě jim napište svou lokalitu. Pokud máte běžný domek, bungalov či patrový, VPC tl. 17,5 cm Vám bude staticky stačit. Ohledně VPC nepoptávejte KM Beta - VPC od nich mají úplně jinou pevnost, dost se drolí, a pravděpodobně Vám raději nacení (nebo statik navrhne) silnější. Jinak by Vám VPC měli sehnat i stavebniny z okolí a zřejmě tam budou mít i nějakou slevu. Projektant ať se zaměří na to, abyste VPC nemuseli na stavbě řezat (tj. ať to navrhne tzv. modulově). Jinak 150 m2 zastavěné plochy v kombinaci VPC tl. 17,5 cm na nosné a obvodové a VPC tl. 11,5 cm na příčky v ceně 125 000 Kč.
Odpovědět
@lukoid moc díky, my máme zastavenou asi 120m2. Díky moc, napisu jim. Snad mi udělají i nějaký propocet materiálu když jim pošlu podklady.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid Dovolim si s Vami nesouhlasit. Mam dve patra od KM Bety, rukama mi proslo bezmala 4000 cihel (pro rejpaly-vsech velikosti 2df,4df,5df,6df,7df,8df,12df,14df,16df) rozhodne jsem nikde nepocitil Vami popisovany problem.. Apropo, v nedeli 10.2 se muzete zastavit na vyrezavani kanalku pro el. vedeni s vlastnim diamantovym kotoucem. Stavba se nachazi nedaleko Mlade Boleslavi. Dejte vedet do PM
Odpovědět
@wwwdancer Vidíte, o KM Beta je to docela známé (z více fór), jak u cihel, tak u tašek. Pokud se vám to zatím nestalo, jedině dobře. Napište ale v příštím týdnu, jak to šlo. V příloze posílám inspirativní ukázku tuhosti VPC od KM Beta při instalaci krabiček zásuvek - foto od kolegy, zkusím sehnat i fota tašek. A kanálky? Proč, proboha? VPC mají právě tu skvělou vlastnost, že se nic drážkovat nemusí, i když se do toho spousta masochistů pouští. Stačí u výstavby prošťouchávat díry, které jsou v cihlách. Dírou pro zásuvku či vypínač se pak protáhnou všechny kabely - vlastní zkušenost, takže stavit se nemusím, poněvadž to mám už za sebou. Řezat cihla samozřejmě jde, jen více práší (proto ta rada výš, protože zedníci na to nadávají a po investorovi chtějí třeba i proplacení víceprací a kotoučů).
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid zeptam se, kolik jste toho z VPC postavil Vy sam? :-D K fotce: dalsi masochista?
Odpovědět
@lukoid není lepší příčky dělat z jiného materiálu? Aby se pak právě lépe dělala el a dalsi rozvody? A jen co je nutné v obvodovem zdivu pak řešit takto? I když ty díry v cihel na sebe nenavazují nad sebou, ne? Tak moc nechápu jak tam ty krky pak vést. Zedník si s tím snad poradí.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jajinka121 Pricky se delaji z VPC, protoze dobre akumuluji teplotu a dlouho ji pak dodavaji do prostoru. Ja si u prickovek 110mm natahal prostredkem-kanalkama husi krky
Odpovědět
@lukoid už mám odpověd´ od projektanta ze doporučuje tu 24 od km beta, tak jsem mu poslala odkaz na kalksandstein a uvidím, možná ho nezná. Třeba i oni mi odpoví přímo, psala jsem jim mail. Příčky pro snazší řezání doporučil ytong projektant, tak to nějak vymyslime. Snad mě zedník nebude moc nesnaset.
Odpovědět
@wwwdancer a jaké mate vnitřní omítky? Jde to na ne lehce jako na ytong nebo jsou klasika jako na palenou červenou cihlu?
Odpovědět
@jajinka121 Navazují. Jen to chce prošťouchávat při zdění, aby se díry nezanesly. Příčky dělejte také z VPC - jednak akustika, jednak akumulace, jednak ušetříte prostor v místnosti díky tenké příčce. V koupelně udělejte k VPC příčkám na rozvody přizdívky z ytongu - běžná věc, ale nedělejte příčky JEN z ytongu, protože k tomu, co jsem uvedl v druhé větě k VPC, si u ytongu dejte minusy. Projektant by měl znát - KM Beta jen kopíruje Kalksandstein - prostě ten druhý se stejný výrobkem bude vždy pozadu. Zeptejte se ale, proč navrhuje tl. 24 cm, důvod by vás měl zajímat. Omítku sádrovou (prý je flexibilnější a tenčí, zkušenost nemám), ale klasickou jádrovou lze také, jinak VPC cihla je rovná a hladká a tudíž nemusíte dávat tak silnou vrstvu = další ušetření peněz. Zedník bude nadávat jen na to, že jsou cihly těžké, ale vysvětlete mu, že to má svůj důvod. @wwwdancer Ano, další masochista, resp. prý jim neseděly u KM Beta cihel otvory na sebe. Z VPC jsem postavil svůj dům, kolem sebe mám ale několik VPC případů, takže váš dotaz je bezpředmětný. Přijde mi to jako mezi puberťáky, kterým člověk zkritizuje muziku a oni opáčí "a co jsi dokázal ty". Ach jo.
Odpovědět
@lukoid díky moc. Zateplit se mi líbilo použit vatu nebo baumit open polystyren, chceme odvetravanou fasádu na rostech. U té 24 dat 20 izolaci a u té 17,5 kolik? Kvůli rosnemu bodu? To nám ale projektant určitě spocita.
Odpovědět
@jajinka121 To už vám nepovím. Musí spočítat projektant, příp. se zeptejte na zkušenosti v Kalku, ti se na stavbách pohybují a s různými řešeními se už setkali.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 omitky jeste nemam, ale na VPC drzi celkem dost veci. Mam misto, kde testuji soudrznost a zkousel jsem i sadrovou omitku bez penetrace, nebo adhezniho mustku a bez problemu drzi
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid A presne tak to ma byt. Prave, ze se vzdy ozvou ti, jenz maji "nejvic" zkusenosti a od rana do vecera jen sedi u pc...neberte osobne Rozmyslete si mou nabidku na nedeli :-D stale plati
Odpovědět
@wwwdancer No, co na to říct... Možná něco o trapnosti, ale budiž, pohonil jste, tak snad je vám líp. Troufám si říct, že zkušeností, byť ve většině případů nepřímých, mám více než vy, tj. ten, který nemá ani omítky ani vysekanou ele, ale dokáže to, co jsem uvedl a oargumentoval, rozporovat, protože si myslí něco jiného. Důležité je, zda si na základě toho nikdo další nebude muset projít problémy, které tu evidentně jsou (a očekávám, že argument projektanta uživatelky @jajinka121 na doporučenou tl. 24 cm bude ten, že tl. 17,5 cm nevěří, což jen výše uvedené potvrdí). Od toho jsou tato fóra. A jak jsem již napsal, pokud nemáte s KM Beta doposud problém, jedině dobře. Tak snad to tak i zůstane.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid diskuze zacala na tema kvalita, takze jak souvisi omitky s kvalitou VPC? :-D Vratime se na zacatek tohoto trapneho rozhovoru. Z ceho mate postaveno (vyrobce)? Opravdu si tu nemastim ego, pouze me mrzi, ze tu nekdo siri nesmysly, o kterych 'pouze slysel'.... Docela jste mi pripomel jednu proslavenou diskuzi: :-D
Odpovědět
Profilova fotka
..
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Kdyztak pisnete zpravu, pokud budete mit nejaky dotaz. Rad odpovim :-)
Odpovědět
@wwwdancer Evidentně jste nepochopil, že např. foto výš a to, že KM Beta VPC jsou jinde než originály od Kalku, mám z reálné stavby z konce léta roku 2018 od nyní již kamaráda - ostatně jsem to psal, pokud byste chápal psaný text. To znamená, že foto není odněkud z internetu, ale poukazuje na skutečný stav v reálu (a není to jediný případ, tím jsem odkazoval na další internetová fóra, kde mají podobné zkušenosti), takže to "pouze slyšel" je jen vaše domněnka. Svou stavbou jsem si prošel od základů a stále mám co na práci. Jiných staveb jsem za posledních 6 let, co mě problematika (nejen zdiva, ale zejména fušeřiny) zajímá, fyzicky navštívil několik. Podobných fotek z různých fází mám několik stovek a ke každému průseru, který na nich je, dokážu díky další konzultaci s dalšími odborníky popsat důvod i příčinu. To, že jsem na každé nemakal, což je snad pochopitelné, neznamená, že zkušenosti takové, abych mohl dalším lidem prakticky ověřené informace předat, nemám. Ale chápu vás - stavíte si dům a dospěl jste k názoru, že jste makáč a dříč a ostatní pitomci z internetu s ručičkami dozadu, že?;) Argumenty jsem uvedl a bude lepší, když tazatelce nebudete svinit vlákno. Sbírejte zkušenosti a přesvědčujte poté, co budete mít více objektivní praxe, a to nejen ze svého domu, byť si stavbou můžete projít bez větších problémů.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid Ted mi zase odpoved prisla tak trochu "Mlady, 25let, perspektivni, s praxi v oboru 20let.." :-D Nepochopil jsem pouze to, ze nekdo nechape. Tazatelce a spouste dalsim, i neregistrovanym, kteri zde nemohou prispivat, doporucuji o VPC od KMB diskutovat i mimo fora, kde se dozvedi vic informaci. Zkuste i stavebni veletrhy
Odpovědět
@jajinka121 důvod, proč projektant trvá na VPC 24, je buď ten, že tomu nevěří, nebo že neumí pro tenkou zeď spočítat statiku. Takže vás kvůli vlastní neschopnosti nutí platit zbytečně dražší zdivo. VPC 24 je určená na osmipatrové bytovky... Co se týče elektokanálků, aby vycházely, musí se dát bacha na jednu věc. Cihla 25 má jen 248 mm. Když je zedník moc pečlivej a zdí úplně na sraz, tak to postupně přestane vycházet. Musí se zdít tak, aby mezi cihlami ty cca 2 mm zůstaly.
Odpovědět
Ahoj, ja mam postaveny dum z km beta sendwix. Dum z 24 a garaz ze 17ky a nechci byt zly prorok, ale matimatika je muj obor a pokud je na cihle 17 vs 24 financni rozdil 12 korun a vy jich postavite 3000,tak 36 000 na stavbe neni takova divocina. Dalsi vec, proc bych byl pro silnejsi zdivo je prave vedeni trubek a vody ve zdi a zasekavat do 17ky rozvod podlahoveho, ktery je 14 cm hluboky je tak na preklad nad rozvodem. Netvrdim, ze se neda postavit ze 17ky,mam z ni garaz prilepenou k domu, ale chce to promyslet,kde a jak hluboko budete co davat. Rozvadece atd v 17ce stene jsou taky zazitek. Jinak pricky jedine z vpc, teplo a hlavne je to super proti hluku.
Odpovědět
@maximsoon říkáte, že je to super proti hluku, ale když se kouknou do technického listu, tak tahle 11,5 příčkovka http://www.sendwix.cz/sortiment/VPC/d... má horší (42 db) neprůzvučnost než porotherm 11,5 profi (43 db) - https://wienerberger.cz/produkty/poro...
Odpovědět
@maximsoon silnější zdivo není jen o ceně samotného zdiva. Je pak kvůli němu i o něco menší podlahová plocha, takže vás pak metr čtvereční užitné plochy vyjde dráž. A nejspíš bude potřeba i nadimenzovat základy podle vyšší váhy zdiva. Voda a odpady se ve VPC nezasekávají, dávají se do předstěn. Stejně tak rozvaděč topení, buď se udělá přizdívka, nebo se nechá přiznaný. Prostě u VPC nejde slepě kopírovat tradiční postupy určené pro úplně jiné typy zdiva.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?