Mokré zdi - záhada

Dobrý den, mám na domě záhadu. Některé zdi jsou mokré. A to tak, že na vlhkoměru 10, tedy nejvíc mokré z jedné strany a z druhé strany 2, tedy téměř suché. Nebo je do poloviny zdi mokrá a od poloviny suchá. Jde o zdi asi 40 - 50cm široké. Nejlepší je, že vůbec nikde není vidět, že by odněkud někam zatékalo.I po bouřce a průtrži děště bylo všude kolem zdi sucho a na zdi se dělala mapka. Na jedné ze zdí v pokoji! Nechápeme to ani já ani podlahář. Vylil mi tam podlahy, ale ty, po puštění sušáků, pomalu vysychají, ale zeď ne. Mám zcela vybetonovaný dvorek, takhle jsem to koupila. Myslíte, že by pomohlo se toho betonu zbavit? Aby ta hlína vysychala? Tady je všude podloží opuka, spodní vodě a vlhkost je tady v domech prý všude. Nevíte, které řemeslo se tímto zabývá? Potřebovala bych někoho, kdo by mi poradil, co s tím mám dělat.
Odpovědět
1
2
@blackwaters Dotaz je dost obecně položený, nevíme co je to za dům, jestli se problém týká jen obvodových stěn nebo i vnitřních příček, jestli jsou fleky spíš u země nebo spíš u stropu, atd. Chce to projít si při větším dešti pořádně půdu, kde by mělo být vše zcela suché (i komín), zkontrolovat okna a parapety, a pozorovat dům důkladně z venku, jestli správně fungují okapy, kudy teče voda po zemi, zkontrolovat vyspádování terasy a půdy kolem domu. Pokud se kdekoliv hromadí voda, je potřeba to řešit.
Odpovědět
jde o dvě obvodové zdi, a jednu vnitří zeď a je to u země. Dovrek je vyspádovaný dobře, voda se slévá uprostřed a odtéká do kanálku. Ten je pod jednou z těch zdí, tam si říkám, že by možná mohl být prasklý a to by mohlo dělat problémy. Ale u těch ostatních nevím, ta vnitřní zeď je uprostřed domu, okolo ní jsou zdi suché. Ta druhá obvodová je u dovorku, ale ten je vybetonovaný a vyspádovaný, jak jsem psala, u baráku se nedrží nic. Sousední s kůlnou, kulna i půda jsou suché. Podle mě to jde nějak odspodu. Jinak vážně nevím. Spíš nevím, co s tím
Odpovědět
@blackwaters Zkusil bych pustit vodu z hadice do toho kanálku, jestli to něco udělá. Zkontrolovat vyspádování i jinde kolem baráku. Dost často bývá problém i v parapetech oken, když jsou např. špatně vyspádované nebo úplně chybí.
Odpovědět
@blackwaters spíš takto byly ty stěny mokre i před podlahami? Nebo to začlo až po? Jak dlouho je po vylití?
Odpovědět
Tak předpokládám že to je rekonstrukce, tudíž proč se neřeší vodorovná hydro izolace podřezáním popřípadě zasekávání plechů nebo alespoň svislá+ drenáž? Nebo pokud tam je, podlahy se vylily, tak ono je v betonu nebo anhydritu hodně vody = zeď to natáhne. Jak stary je to dům?
Odpovědět
@edison101 ten dům byl rok neobydlený, ale paní, co tu dřív bydlela říká, že to tady vevnitř bylo úplně suché. Je z toho stejně překvapená jako já. Tvrdí mi, že po zimě, až budu denně topit, to zase vyschne. To se mi moc nezdá.
Odpovědět
@m_i_r_e_k to s tou hadicí zkusím, u toho kanálku si nejsem jistá, jak moc je v pořádku, díky
Odpovědět
@vladimir_sacha je to stoletý dům, ale do předloňska se tu bydlelo a prý tu bylo sucho. Každopádně to, co jste psal, bude za hodně peněz a než se do něčeho takového pustím, potřebuji vědět, že to je ta správná cesta, protože na pokusy nemám peníze. Proto jsem si říkala, jestli nevíte, kdo by byl schopen zjistit zdroj toho vlhka? Nějaká firma? ani nevím, které řemeslo by to dělalo.
Odpovědět
@blackwaters Můžete začít u geologů, hydrogeologů s georadarem, ti vám spolehlivě prozáří podloží pod domem a okolo domu, uvidíte třeba zasypanou studnu, žumpu zrušenou nebo něco jiného
Odpovědět
@blackwaters Z hlediska toho, že paní tam bydlela a nic tam nebylo jo, je to možné, jestli tam vařila na kamnech nebo měla wawky pod okny, tak přirozeně stavba vysychala prouděním vzduchu a do toho větrala. Taktéž když tam nikdo nebydlel přes zimu, není vyloučeno, že tam něco nezamrzlo a pak prasklo
Odpovědět
Zase taková záhada to být nemusí. Nám se stalo a dokonce v novostavbě naprosto suché, že po vylití podlah u dvou příček uvnitř domu byla velká mokrá mapa na zdi. Nakonec příčinou bylo, že se hošíkům nepodařilo dodržet ideálně rovinu a voda se stahovala do tohoto místa, vyschlo to a dobrý.
Odpovědět
@daruna Ano to je taky další z variant, když prostě je křivá ipa a ta voda někam zateče a pak to ta zeď natáhne
Odpovědět
Článek se načítá
@blackwaters a vylil vam tam podlahy znamena co? Ze tam byl driv dreveny rost na hline a vy jste no nahradila betonem? Nebo jak to myslite?
Odpovědět
@blackwaters no kdy se dělali ty podlahy? Pošleme to je tým velkým množstvím vody co se tam teď dalo.
Odpovědět
@raziel628 tady byly betonové, vylil to nivelačkou
Odpovědět
@edison101 asi nakonec ano, podlahy postupně vysychají, ale ty zdi jsou mokrý pořád.
Odpovědět
ještě mám jednu věc: Každý mi říká, že mám mít dřevěná okna a nezateplovat, aby to dýchalo a teď jsem tu měla zedníka, který tvrdí, že když dám plastový okna a zateplím, vůbec to mokrý nebude, protože ta voda, kterou to táhne zespoda, nebude tak studená a nebude se mi to srážet v tý zdi. Že je to právě tím. Nemáte s tímhle nějakou zkušenost? Taky mi řeli, že zbavovat se betonu by byla chyba, že trávník by tam tu vodu držel víc.
Odpovědět
@blackwaters To je nesmysl. Pokud je dům nezaizolovaný odspodu, tak prostě to tahá vodu zespod a je jedno jak, ale žádné zateplení nepomůže, to by pomohlo, kdyby byly třeba mokré rožky někde u stropu nebo špalety oken, tam by se to mohlo rosit a tvořit kondenz, ale určitě ne tak, jak píšete a už vůbec ne někde v létě
Odpovědět
@vladimir_sacha ok, díky. Jen jsem napsala, co mi kdo řekl. Každý říká něco jiného 😞
Odpovědět
@blackwaters presne jak to napsal vladimir, je to nesmysl… zeptejte se jak by vam melo pomoc zatepleni u pricky… zatepleni bych resil az vyresite tento problem s vlhkosti. Jinak, pokud bude v poradku hydroizolace a udelate zatepleni spravne (sila izolace a kvalitni realizace) neni duvod aby dum plesnivel. To same okna. Za me jsou dve moznosti bud je tam nekde porucha (diky tomu ze se nebydlelo, zda nepraskla voda nebo tak… min bych zkusil vecer a rano kouknout na cislo vodomeru zda se skrze noc nezmenila to nic nestoji… pak projit co dalsiho by v danych stenach mohlo vest (odpad, topeni, kontrola svodu). Osobne je mi trochi divne ze by z nivelacky bylo tolik vody(jestli jste teda nedavali 1cm+). Druha moznost ze je tam porucha v hydroizolaci a predchozi majitelka tak trochu keca… nebo diky provozu(vetrani, topeni) se to nijak neprojevovalo… Mate pripadne nejake info o predchozich rekonstrukcich?
Odpovědět
@raziel628 já si nemyslím, že by předchozí majitelka kecala, nemá důvod. Je to teď moje sousedka a tady dřív bydlel její tatínek. Co vím, měli travnatý dvorek a v baráku prý bylo všude mokro. Pak ho vybetonovali a od té doby prý bylo v domě sucho. A potvrdilo mi to i víc sousedů, že když v baráku žijí stále, větrají a topí, vlhko se tam prý nedrží. Já asi nebudu mít dost pěnz na odkopání a hydroizolaci, takže mi nezbyde než věřit tomu, že se to díky topení neprojeví. Jestli ano, můžu to tak leda prodat.
Odpovědět
@raziel628 jinak v pátek mi projedou kanalizaci, protože u jedné té zdi je kanálek a tam bych chápala, že od něj může být mokro. Ale jinak tam u těch zdí nejsou žádné trubky, ani od vody, ani od kanalizace. Prošla jsem půdu i stodolu, se kterou pokoj sousedí, a ty jsou úplně suché.
Odpovědět
@blackwaters bohuzel to vypada ze tam je proste problem v hydroizolaci… pokud by byla v poradku tak je jedno zda je v dvorku to nebo ono… tim samozrejme nerikam ze tam nemusi byt i jiny problem… chapu ze do hydroizolace se vam nechce sam vim co je to za peklo… zkuste aspon zjistit zda kdyz se delal ten beton zda se tam dal nejaky asfaltovy pas… pak by teoreticky dalo i jenom podriznout (klidne i chemicky to se da udelat i svepomoci)… ale budu vam drzet palce at to dopadne a treba to bude nejaka blbost…
Odpovědět
@blackwaters hlavně je zajímavé že to máte uprostřed domu to tam musíte mít strašně vysokou spodní vodu skoro rovnou s povrchem. před vylitím těch podlah byly zdi mokré? Navíc nevím odkud jste ale na většině ČR je celkem sucho aby bylo voda tak vysoká kdyby to byly obvodové stěny budiš ale ve středu. Jinak když máte betonový povrch kolem domu tak právě ta voda nejde do té půdy kolem domu a půda by měla být relativně suchá. Máte sklep?
Odpovědět
@raziel628 moc díky a díky za rady
Odpovědět
@edison101 jsem v Mšených lázních. Co mi tu říkají sousedi, spodní voda tu je a hodně. Například se jedna sousedka v noci probudila, sáhla pod postel a měla tam vodu, tam, kde nikdy předtím nic nebylo. Jiní, co tu jen chalupaří, mají doma vlhko a mokro, když po zimě přijedou na chalupy. Že prý, při celoročním bydlení, je to v pohodě. Podloží je prý samá opuka a ty domy jsou z ní taky. Právě to, že mám v celém domě tři stany mokré, a ještě takhle divně mě, i ostatní, dost mate. Asi to fakt budou spodní vody..
Odpovědět
@blackwaters Pokud to je jak píšete, tak opravdu georadar a budete vědět hned. Může tam být nějaka změna podloží, takové ,,jezírko" v nějaké prasklině v kamenech a ta zeď je v tom hezky namočená
Odpovědět
Ještě doplním. Ta voda v zemi to asi bude dělat, jestli je vysoká tak je to víc než jasné. Z vlastní zkušenosti vím, že my máme vodu od 140cm (v zimě a z jara) do 200cm hloubky v létě, max v nejsušším roce to bylo asi 220cm hluboko a základy z domu nám stojí v bahně nebo vodě někdy taky a beton ze základů je mokrý až po ipu viditelně. Ta voda se nasákne jak do houby u vás.
Odpovědět
@raziel628 @vladimir_sacha to je radost, ale tohle už zavání docela vysokými investicemi. Já jsem objevila, že jedna z těch stěn je mokrá díky kanálku. Jak jsem si myslela, kanálem je pod domem a sice není prasklý, ale ani nijak izolovaný. Je to jen díra ve stěně, takže se ta voda vsakuje všude okolo. Takže teď musím zjistit, jak to odizolovat a jedna stěna bude ok. Ta druhá, uprostřed domu je pořád záhada. Ale asi to bude tou spodní vodou.
Odpovědět
@pmarvanova Mohlo by to tam prosakovat a někde steče voda a následně promokne taky ta druhá zeď. Ale je to jen takové možná, třeba..... Není to jisté.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?