Ohýbání roxorů

Zdravím! Jaké máte zkušenosti s ohýbáním roxorů tl. 10-12 mm? Stavebniny, odkud je budeme brát (spolu s dalším materiálem) je přímo neohýbají, potřebujeme těch ohybů navíc jen pár, tak by se to dost neoplatilo kvůli tomu si nechat vozit odjinud... Jde to samo-domo, např. pomocí nějaké trubky? Nebo se vyplatí pořídit ohýbačku (co jsem našla, tak se dají pořídit některé už kol. 1500)? Je to velký pomocník? Nebo máte zkušenost ještě s nějakým jiným svépomocným způsobem? Díky 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Lešenářská trubka je velký pomocník na všechno.
Odpovědět
@kossakowski1980 Díky. 😄 Já si říkám, že 1500 za ohýbačku sice není moc peněz, ale jestli obstará ta trubka stejnou práci, tak to jen tak vyhazovat z okna nebudu... 😄
Odpovědět
10 i 12 tloušťka ještě jde, měli jsme před pozemkem staré zábradlí z I profilů, o kterém jsem věděl že bude likvidováno, provrtal jsem v tom Ičku dva otvory proti sobě a pomocí silnostěnné trubky o něco šírší než roxor, se roxory ohýbaly perfektně přesně na potřebný rozměr. Pokud potřebujete jen do tvaru L - tak klidně zatlouct lešeňovou trubku kus do země a můžete ohýbat. Komplikovanější tvary do rohů věnce, který byl navíc výškově odlišný, ohýbal syn ve vělkým svěráku a ohnul je přesně jak bylo třeba.
Odpovědět
@synura_p kromě dlouhých roxorů budete potřebovat kvanta třmínků. Já jsem kupoval výztuže u firmy Ferrum a rovnou jsem si nechal naohýbat i třmínky.
Odpovědět
Co se týče třmínků, tak na ty dělal syn přípravek - ohýbal s ním třmínky tuším že obdélníkového tvaru. Na typizovaný rozměr ŽB věnce jsme kupovali hotové třmínky v DEKu, na netypizovaný rozměr udělal ten přípravek a ohýbali jsme si sami. Přípravek upnul do svěráku a dělal s ním obdélníkový tvar.
Odpovědět
Díky, ale s třmínky se crcat nebudeme, na ten kousíček věnce, který teď zdíme, si je koupíme hotové (rekonstruujeme, nestavíme celý dům).
Odpovědět
V pohode ohnete pres dva srouby pomoci trubky.
Odpovědět
@synura_p Já si ohýbačku svařil ze zbytků, ale potřeboval jsem toho víc a roxor 10. Na většinu ale stačí dvě trubky a kopčovo řešení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?