Rekonstrukce chaty - legislativa x SÚ, zpevnění základů rozšířením

Vlastníme chatu, která je po původním majiteli téměř k demolici a bohužel v lokalitě lze pouze rekonstruovat. Máte někdo podobnou zkušenost, co muselo zůstat aby to SÚ akceptoval ? Jedná se o chatu 70m2 (10 x 7m), výška 6m s obytným podkrovím, přízemí zděné 10cm síla stěn, patro dřevěné totálně k demolici, základy pískovcové kameny 30 cm a chceme přestavět na trvalé bydlení obdobných rozměrů (zděné - ideálně porotherm uvnitř s vatou 30cm), respektive můžeme rozšířit o 30cm na všechny strany. Jak byste řešily základy při zachování, alespoň jedné stěny ? Projektant tvrdí, že to nějak nakreslí a my pak celé odstraníme a vystavíme nové, ale toto řešení se mi nezdá jako ideální vzhledem k nějaké době než se vybuduje základová deska atd. a na SÚ nám jasně řekli, že nelze zbourat a stavět nové... Dostali jsme též rádu posílit a rozšířit základy okolo o 30 cm. Eventuálně mne napadlo udělat zákl. desku před 1 stěnou (10 x 2m), nespadne ??? kterou třeba následně zbourat ... Jsem laik a prosím pokud má někdo podobnou zkušenost či jinou radu jak řešit ?
Odpovědět
Dobry den upne totozny problem take nesmim zbourat chatu pouze rekonstrukce tak by me zajimalo jak to vyresite
Odpovědět
Zdravím Projektant Vám to navrhl protože je to sice "neoficiální" leč běžně se to tak dělá a on to ví. Jen v mém okolí vím hned o několika případech. Zkrátka se postupně všechno "opraví", to že je to v podstatě celé nové, že z původního domku vyjma rozměrů a tvaru nezůstane nic, nikdo neřešil, je to opravené a tím to končí. Ono totiž když se to vezme jaký je rozdíl mezi zbouráním najednou a postupným přebouráváním a dostavováním znovu, tedy opravou kdy se "všechno opraví" ? Ale zase je-li spodek zděný a vyhovující (staticky, hydroizolačně) tak nevidím problém v tom nechat jen zdi, rozšířit zpevnit základy a zbytek dostavět.... Nebo to udělat jak říká projektant a pro jistotu nechat stát kus zdi....,ta se může ponechat nebo jak budete postupně stavět taky "opravit"
Odpovědět
@petrmm Firmy to tak také běžně dělají viděl jsem řadu takových "oprav"nechají stát jen štítovou zeď případně ji zapřou nějakými kuláči nebo ocelí, protože když nejsou další zdi strop a příčky a pokud je to velká zeď už to není tak pevné na druhou stranu je to dočasné a nic to nenese, pokud jde o chatku "malá zeď" tam to hlavně zajistit aby tam v době kdy se nepracuje nikdo nešel , (zákaz vstupu apod.) kvůli bezpečnosti...
Odpovědět
Dekuji za vysvetleni a doporuceni :-).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?