Z čeho stavět při vytápění tepelným čerpadlem země-voda?

Dobrý den, chci se zeptat, z čeho byste nám doporučili stavět dům, když plánujeme vytápění tepelným čerpadlem země-voda (vrt). Zvažujeme cihly Heluz 44 nebo užší cihla + izolace (nejspíš polystyren). Chtěli bychom se také vyhnout plísním v domě (nejsme zvyklí hodně větrat). Nevím, jak moc řešit únik tepla, když budeme topit "skoro zadarmo" :-) Dům bude patrový, celý podsklepený se zastavěnou plochou 110 m2. Mockrát děkuji za reakce!!
Odpovědět
Stavějte z toho co je Vám pocitově příjemnější. Mnohokrát již bylo na různých webech vysvětleno, že obvodová zeď se na celkových tepelných ztrátách domu projevuje, oproti jiným stavebním konstrukcím, malou částí. Radši použijte pořádnou izolaci podlah a stropů. PS: zažitý mýtus spojení plísní se zateplením spolu tzv. "dýcháním stěn" považuji opět za neskutečné vítězství marketingových oddělení výrobců zdiva. Pokud použijete kvalitní okna a jejich zapravení bude provedeno rovněž kvalitně nedokážete bez větrání odvést tolik vlhkosti aby jste plísněmi nebyli ohroženi bez ohledu na to z čeho je obvodová stěna. Pokud už dopředu víte, že větrání příliš holdovat nebudete tak byste mohli zauvažovat nad rekuperací (za ty prachy bych ovšem celou rodinu větrat naučila klidně i s klackem v ruce 8-) - což ovšem neznamená, že by rekuperace sama o sobě nebyla super věc, ale holt peněženka u nás nebyla nafukovací) PS2: taky máme země - voda. Akorát bungalow 122m2 zastavěné. Pokud byste chtěli nějaké reálné hodnoty za topení či provoz domu tak se ozvěte (aspoň budete moct porovnat údaje z letáku se skutečností - i když každý dům je jiný)
Odpovědět
@cincula Děkuji za informace!! Ještě by mě zajímalo, zda topíte pouze tímto tepelným čerpadlem a kolik "sežere" za rok elektřiny :-) A jste spokojení? Funguje bez problému? Mockrát děkuji!! ;-)
Odpovědět
Jelikož manžel vede evidenci spotřeby tak se můžete na naši spotřebu podívat v excelovém souboru http://uloz.to/xBdjEhTk/spotreba-xls Nezapisuje každý den, ale i tak se dá vyčíst kolik a kdy máme spotřebu. Není tam jen elektrika a provozní hodiny tepelného čerpadla, ale i spotřeba vody a tak si vyčtěte co budete potřebovat. Spotřeba není rozdělena na čerpadlo a ostatní, protože to s jedním elektroměrem není dost dobře možné, ale podle motohodin čerpadla se můžete orientovat. Spotřeba čerpadla je cca 1,5kW/hod (i s oběhovými čerpadly) a používáme ho i na ohřev teplé vody. Dotop máme softwarově vypnutý. Případné dotazy vysvětlím. Snad Vám to pomůže.
Odpovědět
@cincula Ahoj můžu se zeptat jaké tč máte a jak jste spokojeni? Případně na kolik vás vyšlo, klidně do IP. Děkuju
Odpovědět
@kakinka89 @cincula To by mě také zajímalo:) Děkuji!
Odpovědět
U nás spokojenost maximální. Podle faktur se jedná o typ (doufám, že to není reklama) IVT Greenline C6 plus. Do provozu bylo uvedeno 30.11.2010 takže na dlouhodobé zkušenosti si ještě budeme muset počkat. Cena podle Smlouvy o dílo 331 687,-kč. Nakonec nás to teda stálo méně: sleva 65 000,- kč nějaká akce, dotace 85 000,- kč Zelená úsporám. Popravdě řečeno, nebýt právě probíhající zelené úsporám tak bysme do toho asi nešli, ale teď jsme fakt spokojení. V průběhu provozu se vyskytla jedna závada a to 22.5.2013 výměna pojistného ventilu 684,-kč.
Odpovědět
@page007 Pokud správně čtu, pak váš dům bude opravdu hodně velký, plánujeme podkrovní dům se zastavěnou plochou 90m2 (čili 180m2 podlahové) a bez podsklepení. Stavět budeme z HELUZ 44 Family. Nebudu tě přesvědcovat, že to je jediné správné řešení. Není. Je to o osobních preferencích a pocitu. Co se týká vašeho domu, tak topit "skoro zadarmo" rozhodně nebudete. Budete potřebovat mnohem silnější čerpadlo než @cincula. Mají mnohem menší domek. Každopádně souhlasím s tím, že investice do zateplení podlah a střechy se opravdu vyplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@page007 my máme také patrový RD, zastavěná plocha 150m2, nepodsklepený. Bude také tepelné čerpadlo země/voda (vrt) a stavěli jsme z porothermu 40 profi Dryfix a fasáda se bude ještě zateplovat. Stále ještě budujeme, takže jestli to byla dobrá volba či nikoliv nejsem schopná posoudit (podle mě ale na to má vliv dalších tisíc věcí, takže to obvodové zdivo je jen část skládačky...)
Odpovědět
@flakac To "skoro zadarmo" jsem myslela tak, že nebudeme muset tak moc sledovat ceny energií,jako kdybychom topili plynem nebo elektrikou. Ale abych řekla pravdu, nemám představu, kolik bude takové čerpadlo žrát elektřiny. Co se týká cihel, tak nejspíš také zvolíme Heluz 44 :-) Děkuji za reakci!
Odpovědět
@page007 předpokládám, že už máte projekt a v části věnované topení byste někde měla vyčíst tepelnou ztrátu domu. My měli 4.1 kW a proto byla volba čerpadla taková jaká byla. Jo a vlastně jsem nezmínila že máme zemní kolektor.
Odpovědět
@cincula nějaké fotky z pokládání zemního kolektoru by nebyly? Taky plánuji zemní kolektor. Prostoru na něj mám dost a vyjde to o dost levněji.
Odpovědět
Já nevím, můj názor (podložený propočty pro náš dům) je ten, že pokud je k dispozici plyn a dům je slušně zateplený, nemůže se pořízení TČ vzhledem k jeho pořizovací ceně vyplatit. Třeba mě někdo přesvědčíte o opaku. :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@aneri53 Máte pravdu, solidně postavený, zateplený RD, nemá ztráty tak významné aby se vůbec jakékoli tepelné čerpadlo vyplatilo v poměru cena/výkon. Dokonce ani není nutné mít plyn, elektrika vychází podobně. V nejlepším možném případě se po cca 15 letech dostanete na 0 . Na té 0 vás ale čeká znovu investice vzhledem k maximální životnosti čerpadla, takže nové ... Tepelné čerpadlo je výhodné pro objekt z velkou tepelnou ztrátou (nebo pro "energeticky náročnou rodinu" :-) , tedy nepřetržité větrání atd ...) Výpočty dělám, včetně energetických štítků budov ( http://www.stavbyadozory.cz ) takže jsem se s touto problematikou hodně zabýval i na svém baráku. Původně jsem kdysi připravoval svůj dům také na TČ, ale pak jsem se dopočítal toho že to je zbytečné, ale ukázalo se velice výhodné mít systém připravený na tepelné čerpadlo, hlavně větší otopnou plochu radiátorů (připravené na nižší teploty média) Důvod je okamžité vyhřívání místnosti (nižší teplota temperování v nepřítomnosti, kratší doba vytopení při příchodu atd ...)
Odpovědět
@josefcerny Dům máme opravdu velký, energeticky nároční také jsme, tak snad se nám to vyplatí :-) Nehledě na to, že nám jde také o to, že je to obnovitelný přírodní zdroj.
Odpovědět
@page007 a jak resite ohrev vody? Pokud jsem si to dostatecne nastudoval, tak je treba na leto TČ vypnout, jinak se nestihne v zemi opět naakumulovat energie a vrt nebo kolektory se časem vyčerpají.
Odpovědět
určitě na léto čerpadlo nevypínáme a kolektory se zcela jistě nevyčerpají, ale vymlouvat Vám to nebudu ;-) Fotky z výstavby kolektoru bohužel nemám, manžel byl na služebce a foťák jsem neměla Energetický štítek budovy o kterém je řeč výše byl v našem případě nutný už při žádosti o stavbu a o jeho smysluplnosti si můžete sami udělat úsudek. Vypočtená roční spotřeba energie 120,43 kWh/m2 Reálná roční spotřeba energie 59,18 kWh/m2 a to jsem celé dny doma na mateřské se dvěma dětmi. Více k tomu není co říct ...
Odpovědět
@page007 Určitě, pokud se jedná o velký vytápěný objem (velký dům) tak samozřejmě je situace jiná, zároveň pak předpokládám že bude řešen i ohřev teplé vody. To je obecně nakonec největší "žrout" ;-)
Odpovědět
@josefcerny Přesně tak :)
Odpovědět
Profilova fotka
konstrukci heluz 44+zateplení nedoporučuji, to už je z hlediska detailů výhodnější použít tl. např. 300mm+150mm zateplení. Prodyšnější je obecně minerální vata, ale záleží na mnoha dalších faktorech a konkrétních výrobcích. Každopádně je hlavně nutné se vyhnout tepelným mostům a kvalitně zabudovat okna!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?