Odpověď na příspěvek od djrr94:
Ahoj, příští rok plánují tahat patro na RD. Je to… @djrr94 K čomu lepiť SDK na ytong? Lacnejšie a lepšie je urobiť konštrukciu z SDK profilov. Modrý SDK a medzi to vata dosiahne najlepší útlm. Ak by ste chceli tehlu, aby to nebolo "duté", tak VPC, ale to je dosť ťažký matroš jednak na prácu, jednak na zaťaženie stropu.Odpověď na příspěvek od djrr94:
Díky všem za rady, ještě jsem to nikdy neřešil. R… @djrr94 Je to dané profilmi, tie sa robia 50, 75 a 100 mm plus dvakrát hrúbka dosky, takže najširšia priečka pri jednoduchom opláštení je 125 mm. A to bohate stačí. Vatu dať s ohľadom na cenu, pričom platí, že vyššia objemová hmotnosť tlmí zvuk lepšie.Odpověď na příspěvek od djrr94:
Díky všem za rady, ještě jsem to nikdy neřešil. R… @djrr94 podivejte se na https://www.knauf.cz/file/4481 je tam i hodnota utlumu a konstukce pricek. Jenom bacha chce to dodrzovat vse uvede v technickem listu (dilatace etc...) https://www.knauf.cz/file/7877-w11-tl... a ono i dve zasuvky proti sobe vam muzou ovlivnit prenos zvukuOdpověď na příspěvek od pavel_l:
Obecně se dá říct, že nejlepších výsledků se dosa… @pavel_l Zaujimalo by ma, aky velky je rozdiel, ked si clovek na stenu da 100mm kamennu vlnu (Isover Aku) a 15mm sadrokarton oproti odhlucneniam, ktore predavaju tu: https://potichu.sk/odhlucnenie-steny/ Planujem si urobit domace nahravacie studio, tak zvazujem, ci setrit a ci radsej nie. Zvazujem odhlucnit aj spalnu...Odpověď na příspěvek od jozkopotkan:
@pavel_l Zaujimalo by ma, aky velky je rozdiel, k… @jozkopotkan Tak pokud chcete nahrávací studio, tak musíte řešit hluk, který si budete tvořit uvnitř. Takže poslední vrstva bude pružná a perforovaná. Kromě speciálních materiálů hodně pomůže obyčejný koberec a těžké hutné závěsy, které budou schopné objet místnost kolem dokola. Ideální jsou ale akustické panely na strop, zdi a dveře.Odpověď na příspěvek od pavelpk:
@jozkopotkan Tak pokud chcete nahrávací studio, t… @pavelpk ale to sa uz bavime o uprave ozveny v miestnosti, nie? To zatial riesit nechcem, iba odhlucnenie smerom dnu a von. Ci zle som to pochopil?Odpověď na příspěvek od jozkopotkan:
@pavelpk ale to sa uz bavime o uprave ozveny v mi… @jozkopotkan No to se dá udělat jedním vrzem vatou a děravým sádrokartonem. Knauf na to má pěkný manuál. Dělal jsem to v obýváku s vatou 10cm Akustik BOARD a sádrošem Cleaneo UFF 12/25 a změna byla neskutečná. Jen ten sádroš je pěkně drahý.Odpověď na příspěvek od kofejn:
@jozkopotkan No to se dá udělat jedním vrzem vato… @kofejn vyzera to fajn a verim, ze ti to aj pomohlo. Len sa obavam, ze by som potom roky dumal nad tym, ci by som predsalen nebol spokojnejsi s tym odhlucnenim z viacerych materialovOdpověď na příspěvek od jozkopotkan:
@kofejn vyzera to fajn a verim, ze ti to aj pomoh… @jozkopotkan Akustika nahrávacieho štúdia je zložitejšia. Nejde iba o útlm cez steny, ale aj rezonancie v miestnosti. Pretože ak to bude v miestnosti rezonovať, tak sa to bude aj omnoho lepšie šíriť do iných miestností. Vysoké frekvencie nie sú problém, ale basy sa tlmia strašne zle, na to je treba hmotu (preto aj po dobrom odhlučnení to stále cez stenu duní). Nízke frekvencie rezonujú najviac v rohoch miestností, preto sa do rohov dávajú hranoly alebo ihlany, tzv. bass trapy. Čím viac zvuku sa pohltí v materiáloch v miestnosti, tým menej bude musieť tlmiť priečka. Takže sa prikláňam k tým kobercom a závesom, gramáž aspoň 500 g/m2 (látka, z ktorej sa robia napr. opony). Inak čo sa týka priečok, SDK obojstranne opláštená modrou doskou a medzi to vatu s čo najvyššou objemovou hmotnosťou. To je top z tých normálnych materiálov, kedy úplne nevykrváca rozpočet.Odpověď na příspěvek od roman_:
@jozkopotkan Akustika nahrávacieho štúdia je zlož… @roman_ cize vlnu najhustejsiu, netreba pozerat, ze pisu, ze je na podlahy? Moze ist aj na steny aj na strop? Pocitam, ze na strope budem schopny urobit este aj vzduchovu medzeru, co by mohlo pomoct. Sadrokarton na steny som uvazoval, ze nieco tvrdsie, aby som do toho nerobil diery - https://knauf.com/sk-SK/p/produkt/dos... A na strop tie modre. Ale ako vyriesit podlahu? Tiez kamenna vlna a na nu aka podlaha? Samozrejme potom navrch koberecOdpověď na příspěvek od jozkopotkan:
@roman_ cize vlnu najhustejsiu, netreba pozerat, … @jozkopotkan Podlahu (betón/anhydrit) už máte hotovú? Robí sa "vaňa" z podlahovej vaty - pod betón podlahová vata (stačí tenká, max 6 cm) a okolo stien podlahový dilatačný pás z vaty, potom na to môžete dať plavajúcu vinylovú podlahu na akustickú podložku a potom ťažký koberec proti ozvene. Ideálne, aby boli podlahy v jednotlivý miestnostiach oddelené, v tomto prípade je výhodnejšie urobiť najprv priečky a potom až vyliať podlahu. Do priečky môžete dať aj podlahovú alebo stropnú vatu, je to úplne jedno. Podlahová je drahšia, ale zas má práve vyššiu hustotu, čo je výhoda. Takže je to vždy o tom koľko do toho chcete investovať. Okolo hudobne by som to dal, medzi bežné miestnosti je to zbytočné, tam by som dal nejakú obyčajnejšiu. Čo sa týka dosiek, modré sú v pohode aj na priečky, dier by som sa nebál, keď tak sa vždy dajú opraviť Ako správne kotviť akustické priečky majú výrobci SDK popísané v návodoch. Spomínaný knauf má na svojoch stánkach na stiahnutie akustický katalóg, kde majú detailne popísané základné princípy a skladby stien. Preštudujte si to.Odpověď na příspěvek od roman_:
@jozkopotkan Podlahu (betón/anhydrit) už máte hot… @roman_ dakujem za rady, mozno sa sem esste vratim. Nemam hotove este nic, len zistujem, pretoze netusim co urobit prve a velmi lahko sa da hned na zaciatku urobit chyba, ktora bude mat neziaduce nasledkyOdpověď na příspěvek od jozkopotkan:
@roman_ dakujem za rady, mozno sa sem esste vrati… @jozkopotkan Ak nemáte nič, tak najprv priečky a potom kročejovú izoláciu podlahy a na to betón a zvolenú podlahovú krytinu. Tu je veľmi pekný článok, ako na to: https://m.tzb-info.cz/akusticke-izola...