Umělý vánoční stromeček? Ano či ne?

ač jsem byla vždycky odpůrce, protže miluju tu vůni jehličí, které nám stromek domů vždy přinesl a také tradici, letos poprvé mně napadlo mít stromek umělý. Jak to máte vy? Neomrzelo vás, že každé vánoce ten umělý vypadá pořád stejně? neštvalo vás, že vypadá moc plastově, že se snadno převrhne atd? říkám si, jestli by mě vubec bavilo zdobit ozdoby do plastu.. a děti by neviděly a nezažily živý stromek. Na druhou stranu by odpadlo píchání o jehlice, luxování jehlic, opadávání stromku.... a nestalo by se, že je stromek křivý, opelichaný nebo nesouměrný.... měli bychom takové ty krásné americké vánoce s dokonalým stromkem, kor kdybychom koupili nějaký dražší třeba se zasněženými konečky, aby byl světlejší a veselejší, než živá uřízlá jedlička. Ale fakt se bojím, že za to zaplatím fůru peněz (chtěla bych velký metrový) ekologickou stránku prosím teď neřešte, máme velkou zahradu a dědeček tam má množírnu a vždy toho vysadíme každý rok víc, než porazíme. Finance v tom také nehrají roli...
Odpovědět
Prestože v domácnosti mám ráda masivní dřevo a co nejméně fejků, vanoční stromek mi umělý nevadí ani trochu. Miluju, když je strom vysoký (náš má 2,4 m), košatý, symetrický a bohatě zdobený. Což by znamenalo za něho každý rok dát okolo 2.000,- a tolik nás tehdy ten náš umělý stál. 🙂 Protože děti dostávají málo dárků, postrádá smysl platit takovou sumu za stromek. Navíc ho máme celý Advent až do první neděle po Třech králích, to by z něho moc nezbylo. Vůni doháním větvičkama ve váze a výlety do přírody. Jen do budoucna plánujeme ho vyměnit za nějaký se 3D jehličím, ty jsou ještě hezčí. Takže za mě... Nebojte se toho, Vánoce s umělým stromkem nejsou o nic méně kouzelné.
Odpovědět
@puhelin děkuju za názor, právě jsem si říkala, než každý rok jezdit pro opelichanou jedličku, pak to složitě montovat, pak to podpírat knížkama, aby to bylo rovný, pak se zjistí že to má křivou špičku... taky si říkám, že by to bylo bez shánění, bez starostí... a vůni bych dodala nanesenýma větvičkama, přesně. Taky chceme mít krásný, hustý a pravidelný stromeček, a takto bychom toho nedocílili. A toho bordelu každý rok! navíc máme batole, a představa, že si vypíchne oko o jehličí nebo ho bude jíst, když upadne na zem, vzpříčí se mu v krku... prostě si říkám, zda fak nejít do umělého. Nula starostí, krásný vzhled. A díky za tip na 3D jehličí...
Odpovědět
@myfairlady Ségra má dva roky jedli se 3D jehličím z umele vanocni stromky.cz a vypadá prostě dobře. Ozdobený od živého je z dálky problém rozeznat. Tak časem našetřím taky, kupovali jsme tam (myslím) kavkazský smrk, ale už je to 6 let a tehdy ještě 3D nedělali. A jak píšete, hezký symetrický živý je těžké vybrat. Takhle to je bez shánění. A neopadá. 🙂
Odpovědět
Při dnešním výběru umělých stromků bych se vůbec umělému nebránila, obzvlášť, pokud je člověk povahou perfekcionista. A ano, umělý šetří každoročně čas i peníze. V posledních letech (co jsou děti), kupujeme živý, celá rodina vybíráme společně. Zabere nám to hromadu času, vždy padne i dost peněz(3m něco stojí), vždy se pohádáme, vždy je hrozně křivý, ale už od léta se na to těšíme. Ovšem logiku to nemá.
Odpovědět
@norikakaa Takový váš rodinný předvánoční zvyk 🙂 Na kolik vás 3metrový vychází?
Odpovědět
@myfairlady My měli celé mládí umělý stromek a na živý nedám dopustit. I když jsou dnešní plastové stromky k nerozeznání, baví mě celý ten proces. Vzít syna, zajít si do školky, uřezat si strom, dát si svařák a to všechno pár dnů před Vánoci, kde už jsou všechny hezké stromky vybrané nebo rezervované. Vezmeme stromek, který není úplně ideální, ale vím, že kdybychom ho tam nechali, pokácí ho a uvolní místo novým, hezkým. Každopádně, minulý i předminulý rok se nám podařilo vybrat stromek krásný, pravidelný, obrovský 🙂. Míváme ho až do hromnic a pokud se trochu podlévá, jehličí moc nepadají. Ekologická stránka věci? Neřeším, ty stromky se bohužel pro takové účely pěstují a nemá to žádný dopad na krajinu. Fiknout se a hned se vysazují nové. Po Vánocích skončí v ZOO nebo se rozštěpkuje, kompostuje, neskoční v pecu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja jsem asi zabednenej, ale Vanoce s lososem a plastovym stromkem si predstavit nedokazu 🙂 A jestli ma krivou spicku mi prijde hezky, aspon je kazdej rok jinej..
Odpovědět
Bez živého stromku pro mě nejsou ty pravé Vánoce. Nemusí být dokonalý, ale na vůni jehličí v domě nedám dopustit a toto podtrhne tu pravou vánoční atmosféru.
Odpovědět
@norikakaa 😄 haha, to jste napsala pěkně, musím se smát😄 tak jako já bych chtěla stromek kvůli dětem, ale těžko říct, jestli děti budou chtít spíš živý a nebo spíš umělý... 😄 předpokládám, že at se rozhodneme jakkoli, děti budou toužit po opaku😄 nebo nevím
Odpovědět
My měli vždy umělý, jako děti i teď. U manžela mívali živý, ale umělý mu vůbec nevadí. Tchýně už má pár let taky umělý a je spokojená. Máme krásný 2,20 vysoký-takový akorát. Ségra mívá živý, ale je taky dost náročný na prostor-široký. Je krásný, ale mě to prostě nechybí, že nemáme živý. Pokud by jsi s umělým nebyla spokojená, vždy ho můžeš prodat 🙂
Odpovědět
@candat to s tím prodejem je taky fakt...
Odpovědět
@myfairlady Nedokážu si představit mít stromek z plastu. Podle mě k vánocům patří strom živý, i s tím opadanym jehličím, když se nechá do konce ledna 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ono na stromku zas tak nezáleží, krásné Vánoce můžete mít s živým i umělým. Já jsem ale zastánce živých stromků. Líbí se mi ty tradice spojené jak s výběrem a dovozem stromku, tak s lednovým táborákem poté, co stromek doslouží. Co se týče náročnosti, ono to ani s tím plastovým není tak jednoduché - musíte ho mít kde skladovat, po roce bude potřebovat osprchovat od prachu a nechat uschnout, po Vánocích rozebrat. Ještě mě pak napadá třetí varianta, která tu zatím nebyla zmíněna. A to stromek v kontejneru. Můžete mít svůj vlastní na zahradě, nebo se dá dneska i půjčit. V takovém případě Vám stromek přivezou až domů a po Vánocích jej opět odvezou.
Odpovědět
@jakuda nikdy jsem stromek nesprchovala, ani jsem neslyšela, že by to někdo dělal, máme ho schovaný v plastovém pytli. Při sundání pytel otřu vlhkým hadrem a je to.
Odpovědět
@jakuda My mame stromek mimo Vanoce v puvodni krabici, na pude. Kdyz ho vyndavam, neni v nem prach vubec, nikdy jsme ho neoplachovali. I pro me je to novinka.
Odpovědět
@puhelin okolo 1000,-
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin @candat Já s tím osobní zkušenost nemám, to mám od táty, který to tak dělá. Možná to ale potřeba není, hádat se nebudu.
Odpovědět
@jakuda A v cem stromek tatinek skladuje?
Odpovědět
Taky jsem zastánce živého stromku už jen z principu. Moc neholduju náhražkám, obzvláště u věcí, které dělám pro sebe a svou rodinu, navíc si hodně potrpíme na tradice. Takže je to přesně jak píše davex, jít vybrat a uřezat stromek je prostě u nás hezká tradice spojená s vánoční atmosférou, klidem, svařákem, setkání se s přáteli a na hromnice se opět sejdeme, uděláme táborák, opékání špekáčků, jablek.. do termosky čaj a zase strávíme hezké chvíle spolu. Stejně je to s vánočním kaprem, taky by jsme mohli zajet někde do supermarketu koupit filet lososa nebo jakékoliv jiné ryby (které jsou chuťově zajímavější než kapr, ale ty si dopřejeme jindy než na Vánoce), ale jdeme ke známému na soukromý rybník a kapra si prostě chytíme (když se nezadaří, tak se ale taky nakonec koupí 😄 ) Nicméně je potřeba podotknout, že je to vždy dané i možnostmi, jaké máte. My jsme z vesnice, jehličnatá "plantáž" kousek, rybník kousek, máme to tak zaužívané jako tradice.. Ale ne každý takové možnosti má nebo preferuje jiné zvyklosti, možnosti, atd.
Odpovědět
Jednoznacne opravdovy. V dokonalosti umeleho plastu zadnou krasu nespatruju. Ono to, ze je opravdovy strom krivej a sem tam nema jehlici dokonale - to je ta krasa. A ta vune 🙂 Navic je to vic ekologicke. Dokud jsme byli sami, dokonce jsme mivali v kvetinaci a par se jich po zasazeni uchytilo. Akorat zametat jehlici je samozrejme pruda, ale roomba to jisti. Me prekvapilo, ze toho jehlici nakonec neni tolik.
Odpovědět
@puhelin My teda ten opravdovy zdobime tyden pred Stedrym dnem a dolu jde taky na Tri krale. Je v poho, ale hodne zalevame a rosime ho.
Odpovědět
@myfairlady Hele nic ti nevymlouvam, ale pobavilo me, ze dite nemuze jist jehlici. Popravde asi zdravejsi snist jehlici nez volizovat plast 😄 My dokonce jime jehlici zamerne.
Odpovědět
@myfairlady bude to znít jako klišé, ale přestože se někteří tak bijí za přírodní stromek a za kapra, tak je to vše jenom symbolika. Důležité jsou úplně jiné věci. Víme to všichni dobře. To zda se rodina sejde pohromadě, v klidu a pohodě u sváteční tabule, udělají si příjemný večer a budou na sebe milí. Je absolutně jedno, zda u umělého stromku nebo u lososa. Máme dceři nutit kapra, když již několik let ho nechce a naopak losos jí moc chutná, radost pohledět? Pokud rodina soudí, že umělý stačí, tak asi opravdu stačí... Zase taková tradiční symbolika stromek a kapr není, abychom se museli ohlížet na úctu k tradici předků. Pokud někdo vypění a dohádá se i na svátky, tak je úplně jedno, zda je u toho vůně jehličí. To je teda můj názor. Jen dodám, že Vánoce jsou kouzelný čas, ale největší kouzlo mají ve spojení s malými dětmi, to je až magické. Všichni starší a odrostlejší už ocení spíš ten klídek a fakt, že nemusí do práce a do školy...
Odpovědět
@honzik75 Přesně jak říkáte. Všechno je o lidech a když se k sobě během roku chovají jak hovada, tak žádný kapr ani vůně jehličí to nezachrání. Na druhou stranu jsou určité sváteční věci, které dokáží v lidech tu pohodu nastartovat. U mě je to opravdu ta vůně jehličí. Skvěle se mi u toho relaxuje, ale jsem na to zatím sám, protože manželka ani malé děti to u nás zatím neocení. Do budoucna třeba přinesou děti nějaké své nutné tradice, kterým se nebudu bránit a budeme všichni spokojení.
Odpovědět
@honzik75 no, mně ani nejde o tradice, spíš aby umělej nebyl hnusnej 🙂
Odpovědět
@bayt Borovičku 45%.
Odpovědět
@honzik75 Ono to že ji kapr nechutná nebude o chuti ale třeba o ceně a reklamě.
Odpovědět
@norikakaa za mne jednoznačně živý stromeček. Nějakou plastovou hrůzu si neumím představit, to bych už radši neměla žádný (a vím, že umí už i takové, které jsou na první pohled hezké, ale pořád je to plast). Stejně jako kupované cukroví, než toto, tak radši žádné. Já jsem tedy příznivec stromků v květináči, zvlášť když píšeš, že máš zahradu. Chce to tedy maličko cviku, když ho dáváš dovnitř/ven, aby mu ta změna teplot neublížila, ale dá se. Už mám takto druhý, jeden mi bohužel uschl v létě, v tom květináči je to hodně náročné na vodu, když je hodně teplo. Současný už má skoro 2 metry a přestěhovat ho dovnitř je docela fyzicky náročný 😄 I tak bych v životě neměnila. A doufám, že mi ještě nějakou dobu vydrží.
Odpovědět
@blondynka400 mně by zajímalo jaký je rozdíl mezi kupovaným cukrovím a nekupovaným😄 od dobrých cukrářů to nepoznáte🙂 přijde mi, že zrovna cukroví je jen honění ega hospodyněk😄D nepeču, jsem na to pyšná a daleko radši než máslové domácí patlanice mám ráda (a jsou i zdravější) vysokoprocentní čokoládky Lindt. Například.
Odpovědět
Tak za me jednoznacne umely. Jsou krasne hunate , pravidelne a moc hezke. Ja videla tolik fakt osklivych zivych kostat 🙂) ze mi az bylo trapne chvalit ))) A patrne trpim vanocni rymou, vuni jsem nikdy necítila . Jo letos si rodina prosadila po prvy krat v zivote zivy, doted byl moc hezky umely. Sama jsem zvedava 🙂 uz jsem dokoupila vanocni ozdoby z glassoru, abych ho mohla vylepsit, ale pochybuji ze to zivemu pomuze . Ja jsem a jelikoz mame doma pernamentne vytopeno na 25 stupnu, protoze vsichni mame radi teplo, si myslim ze napresrok se vratime k umelemu pac ten bodel nedam, 🙂))) ale ted vazne, at si to kazdy udela jak chce, neni to jedno zda kupovane cukrovi nebo tyden nocniho peceni abychom si pak mohly honit triko, nebo zbesile uklizeni dle rozpisu z nejakeho posahaneho zenskeho casaku vs. Pani na uklid . Hlavne ze je pohoda a hodne vajecnaku 🙂))
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?