Rosení oken, vysoká vlhkost v místnostech

Prosím o radu, už opravdu nevíme, kudy kam. Ani nevím, kde začít, asi od minulé zimy, co jsme se nastěhovali bytu 12 let starého domu, takže nic starého, okna dvojskla celkově v dobrém stavu. Když ale přišly mrazy, tak jsme začali řešit vysokou vlhkost v bytě. Hlavně v ložnici, kde se to ale dá čekat, když tam dva lidé celou noc dýchají, nicméně ta vlhkost je neskutečně veliká. Topíme na 22,5 - 23 °C a vlhkost máme přes den 69 % a přes noc do rána až 77 %. Pravidelně větráme, tím klesne vlhkost maximálně na 55 %, víc to nedokážem snížit a když zavřu okna, tak za 5 minut máme v místnosti zpátky zase těch 66 % vlhkosti. Okna máme seřízené na zimu, aby více těsnila, nesušíme v místnosti prádlo (pořídíli jsme sušičku), při vaření používáme normálně digestoř, jak jsem psal, tak pravidelně větráme, topíme přiměřeně (na těch 22,5 °C) a nic nepomáhá. Přikládám fotky situace. Minulou zimu jsem musel kvůli plísni, co se tvoří v rohách okolo oken a na těsnění (viz foto), používat savo (v rozumném množství) a letos to vypadá na stejný scénář. Každé ráno utírat okna, větrat a každých 14 dní desinfikovat plíseň savem. Letos začala dokonce opadávat omítka okolo jednoho okna a sražené vody je tolik, že to kolikrát teče po parapetu až na zem. Tohle se prostě nedá. Na fotkách jsou bambusové žaluzie, nicméně ty jsou pořád vyhrnuté a nepoužívají se, aby k oknu mohl teplý vzduch od topení, jen jsme je ještě nesundali všude. Prosíme o radu, kde by mohl být problém, čím si pomoct? Pomohla by termoizolační fólie na okna? Dům je zateplený, dvojskla okna jsou opravdu v dobrém stavu a seřízená. Díky moc za každou radu 🙏
Odpovědět
Vlhkost v domě se sčítá z různých zdrojů, jako je vaření, sprchování, dýchání, květiny, akvárko atd. Naopak ubývá větráním, netěsnostmi oken a dveří, dále relativní vlhkost snižuje topení. Vlhkost se na různých místech krátkodoběvkumuluje - např. ve zdivu, ale i ve vzduchu např. ve skříních, v textiliích apod. Co z toho vyplývá. Vyvětrání na 2 minuty nemusí příliš pomoci, protože vlhkost se opět vrátí ze všech možných předmětů v místnosti. Je třeba větrat pravidelně a hodně, aby se vše vysušilo. Hodně těsná okna paradoxně přispívají k tomu, že se vlhký vzduch nevyměňuje za suchý z venku a je potřeba o to víc větrat. Jinak zdrojem vlhkosti můžou být i různé závady. Např. pokud trochu uniká TUV nebo topná voda, nemusí se nikde udělat viditelný flek, protože se to rychle odpařuje. Ale v 99% případů je problém jen to větrání a lidi jsou často překvapeni jak moc se musí větrat s moderními plastovými okny. Ve strarších barákách s kastlovými okny se prakticky nemusí větrat, protože tam neustále protahuje. Lidi si na to zvyknou a přestěhují se do modernější stavby a nevěří tomiu, že se musí několikrát denně vydatně větrat.
Odpovědět
Profilova fotka
Kupte si odvlhcovac vzduchu, me v byte bezi takovych 12 hodin denne minimalne,udrzuji tak vlhkost kolem 50-55%. Bez nej jsem mel stejny problem jako vy.
Odpovědět
Mame to same, nejhorsi je suseni pradla, takze pokud nemate susicku, poridte, dale pomahaji krbova kamna ktera si tahaji vzduch z mistnosti a na srazeni dlouhodobe vlhkosti je lepsi na nekolik hodin otevrit vsude ventilacky a topit jak vztekly to celkem dum vysusi, narazove vyvetrani na par minut vlhkost srazi na chvilku,.jelikoz je ta vlhkost "nacucana" ve vsem moznem a musi se odparit delsim kontinualnim vetranim, tot muj postreh 🤷
Odpovědět
Máme to stejné, vlhkost máme k 70% a z oken to teče na zem a to stačí když je venku 0. Ty skla mají ve venkovní 0C asi 14 a dole 11 u rámu takže to je ten důvod. Proto to taky kondenzuje vám, protože to je studené, na netu je hromada tabulek na rosný bod
Odpovědět
V mojom prípade bol problém v nevhodné zvolenom vnutornom nátere ktorý zadusil prirodzenú schopnosť dýchať. To čo vidíte v grafe je pokles ked sa osrabal Primalex Polar. Neviem ci to je váš problém ale pridávam skusenost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od skiny_n:

Prosím o radu, už opravdu nevíme, kudy kam. Ani n…
@skiny_n Máme skúsenosť zo starého panelového bytu bez zateplenia po výmene okien za plastové. Sused sa môže vodou z okien umývať, ma nemáme skoro žiadnu. Rozdiel? Vetráme skutočne často a intenzívne. Cca každé 2 hodiny cez deň, v noci každé 3 hodiny naplno všetky okná (orientácia sever-juh a sme na kopci, kde stále fúka). Okná sú otvorené cca 5 min, minimálne do doby, kedy sa odrosí, čo skondenzuje na vonkajšom skle okamžite po otvorení. Ak je náhodou ráno na okne už voda, tá sa vyparuje pomalšie, takže cykly vetrania opakujeme kratšie a častejšie. Prievanom vyvetrať, dokúriť, vyvetrať a tak stále dookola, kým všetka voda z okien nezmizne. Najhoršie sú dni, kedy vonku nefúka. A to tie okná sú síce plastové, ale zas tak super tesné nie sú. Nechápem, ako niekto v dnešnej dobe do takmer vzduchotesnej novostavby nechce riadené vetranie. My určite v dome rekuperačku mať budeme.
Odpovědět
@m_i_r_e_k @kopca89 @ roman_ Děkuji za rady, zaměříme se více na delší větrání, snad pomůže 🙏 @tweedosh odvlhčovač jsme měli, ale aby to k něčemu bylo, tak by to musela být vělká mašina a to prostě nejde 🙂 ale děkuju @marcos33 malovali jsme drahým Duluxem, takže to rozhodně škrábat nechci 😅 hlavně kvůli tomu, že je paropropustný
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od skiny_n:

@m_i_r_e_k @kopca89 @ roman_ Děkuji za rady, zamě…
@skiny_n proč nejde odvlhčovač? Pokud jste měli jen takový ten na tablety, tak to je na prd. My na starém baráku měli problém s velkou vlhkostí v koupelně - velká, tenké zdivo a nezateplená. Ráno kaluže vody pod okny, voda se srážela i v rohu místnosti, pořád jsem to odsávala vysavačem na okna. Když mrzlo, tak nám přimrzaly žaluzie na oknech. Koupili jsme odvlhčovač v Lidlu, tenkrát stál +- 3 tis. A jede už asi 5,6 let. Tenkrát nám v koupelně hodně, ale opravdu hodně pomohl. Sem tam jsem ho dala i do jiné místnosti. A brali jsme si ho i na nový barák a přes zimu ho používáme v koupelně. S plísní, po zkušenostech, mám hrůzu. Pokud máte možnost, zkuste si ho někde půjčit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marcos33:

V mojom prípade bol problém v nevhodné zvolenom v…
@marcos33 Co to tu furt plácáte za hlouposti proboha s tím primalexem? Vy jste snad od jejich konkurence nebo co? Žádná výmalba tohle udělat nemůže, bylo vám to vysvětleno už ve vedlejším vlákně..
Odpovědět
Profilova fotka
Norma větrání říká celý objem za tři hodiny. Bez řízeného větrání to nikdo nedělá. S takto nastaveným řízeným větráním je vzduch suchý a pokud je venku pod nulou, tak i pod 30%.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Norma větrání říká celý objem za tři hodiny. Bez …
@radim2015 Máme v paneláku cca 40 % vlhkosť a celkom nám to vyhovuje. Každý deň sa varí a každý deň sa suší prádlo (máme deti). I tak problém s rosením nemáme, pretože vetráme často, krátko a veľmi intenzívne. S rekuperáciou rozumiem problému s prílišným odvodom vlhkosti, preto by som uvažoval buď entalpický výmenník, ktorého účinok je aj medzi odborníkmi sporný alebo priamo centrálný zvlhčovač, ktorým by som bol schopný vlhkosť aspoň trochu regulovať.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@radim2015 Máme v paneláku cca 40 % vlhkosť a cel…
@roman_ Já by jsem do entalpického výměníku nešel - vrací "nečistoty" zpět. Nešel by jsem ani do centrálního zvlhčovače z důvodu údržby, ceny pořízení a provozu. Zůstal jsem u kytek (asi hodně) a dneska mám 45%, což docela jde.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od radim2015:

@roman_ Já by jsem do entalpického výměníku nešel…
@radim2015 Taky nejsem fanda entalpického výměníku. Mám normální výměník a taky jsem bojoval s nízkou vlhkostí. Já jsem si nakonec koupil diskovou pračku vzduchu Venta. Ta funguje jednak jako zvlhčovač a také zachytává nečistoty. Drží mi vlhkost na rozumné úrovni, je prakticky neslyšná a když vidím, jaký humus zůstává ve zbytkové vodě tak oceňuji i čistící funkci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@radim2015 Taky nejsem fanda entalpického výměník…
@zubr487 zajimave, muzu se zeptat, do jake mistnosti jste pracku vzduchu umistil?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?