Odpověď na příspěvek od raptor18:
Zdravím, vím, že pro větší HS portály se doporuč… @raptor18 Bezpečnostné sklo musí byť použité u všetkých výplní, ktorým parapet začína nižšie ako tuším 80 cm. Nemusí byť ESG, môže byť aj VSG, ale to je tuším ešte drahšie. Prečo to skoro nikto nemá je jednoduché. Oknári to do nacenenia nikdy nedávajú, pretože by boli automaticky najdrahší a ľudia filtrujú podľa ceny. Väčšina na to ale ani neupozorní, prípadne dajú malú poznámku niekam do zmluvy. Veľké zasklenie normálnym sklom môže prasknúť, ak je čiastočne zatienené žalúziami, pergolou, presahom strechy.. A to je nevyreklamovateľné. Sused to zistil až po montáži, kedy od nich chcel aj žalúzie a oni mu povedali, že ak bude možné ich dať do medzipolohy, napr. do polky okna, tak mu padá záruka na sklo. Za mňa sú to nekalé obchodné praktiky, ak na to neupozornia dopredu.Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Bezpečnostné sklo musí byť použité u vš… @roman_ Jak velký máte HS portál? Mám nějakých 3x2,4 m. Někteří výrobci mají určitý limit pro velikost a pak už taky davají automaticky ESG, ale v mém případě davají klasické sklo.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@roman_ Jak velký máte HS portál? Mám nějakých 3x… @raptor18 Pretože ESG aj pre obrovskú plochu stačí 4 mm, klasické musí mať 6 alebo až 8. To už sa cenový rozdiel zmenší a hlavne by to bllo enormne ťažké, takže to tam dajú. Ale tu nejde o veľkosť, ale o bezpečnosť. Podľa normy to tam byť musí bez ohľadu na veľkosť. U nás sa ale normy príliš nedodržujú. Ak sa náhodou vaše dieťa rozbehne a zakopne, môže preletieť portálom. ESG sklo by sa pravdepodobne vôbec nerozbilo a keby náhodou áno, rozpadlo by sa na malé zaoblené granulky. Normálne sklo by prasklo a mohol by spadnúť veľký ostrý kus a niekoho prebodnúť a zabiť. Mám portál 2,75 x 2,6 m a ESG som dal. Dal som ESG aj do obývačky, kde je sedací parapet 60 cm od zeme.Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Pretože ESG aj pre obrovskú plochu stač… @roman_ To máte ESG všechny tři skla nebo jde dát ESG jen to vnitřní?Odpověď na příspěvek od raptor18:
@roman_ To máte ESG všechny tři skla nebo jde dát… @raptor18 Mali by byť správne obe krajné, prostredné je voliteľné. Ale dal som všetky tri. Rozdiel bol minimálny, pretože prostredné obyčajné sklo by muselo byť hrubšie. Inak je to samozrejme na Vás, či jedno, dve alebo tri.Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Mali by byť správne obe krajné, prostre… @roman_ Je 3x2,4 m obrovská plocha? Skoro všichni výrobci mi tam dali prostě klasické sklo 4 mm.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@roman_ Je 3x2,4 m obrovská plocha? Skoro všichni… @raptor18 To už je otázka nad moje znalosti. U mňa keď boli dve sklá ESG malo to prostredné 6 mm.