Venkovní žaluzie - dveře na terasu

Ahoj. V novostavbě uvažuji o venkovních žaluziích. Hlavní důvod je lepší tepelná izolace v létě (obývák je na JZ, v oknech budou trojskla). Chci se zeptat, jak se to řeší v případě dveří na terasu (jsou to dvě křídla až na zem - jedno dveře, druhé okno s ventilačkou). To budu muset mít žaluzii vytaženou (asi obě), abych mohl používat dveře? V tom případě to bude v létě asi skoro pořád, když budu doma. Pak tedy přemýšlím, zda má smysl investovat do venkovního stínění nebo se spokojit s vnitřním. Díky za vaše rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@adaleh Jsem jednoznačně pro venkovní stínění. Pokud to bude možné, dá se to rozdělit na dvě žaluzie, tedy že by jen žaluzie na dveřích byla povytažená, pokud budete doma a chodit na terasu. A v největších vedrech, když tam bude pálit sluníčko, tak zatáhnout a chodit okolo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@adaleh my máme HS portál 2,75m na terasu a je rozdělený na půl. Venkovní žaluzie se v tomto případě řeší tak, že si necháte udělat přípravu na dva motory, dva přívody na elektřinu. My to máme konkrétně tak, že fixní část ovládáme z centrálního místa obýváku, kde ovládám ostatní okna. Druhý motor, který je ve dveřích, tak přímo u HS portálu (v interiéru), kde máme vypínače pro světla. Záleží ale na každém jak si to nechá udělat 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
A nelze venkovní stínění pro ty dveře vyřešit jinak - pergolou a podobně, eventuálně změnit umístění dveří tak, aby to šlo ?
Odpovědět
Samozřejmě, že každý realizátor Vám bude doporučovat rozdělení na dvě části a vychvalovat praktičnost řešení. Pokud máte motory ještě třeba s IO, tak proč nevydělat více 🙂 My máme tedy jen 3 metry HS portál, ale přímo nám to bylo rozmlouváno realizátorem, že budeme platit dva motory, řešit vodící sloupek uprostřed dvou žaluzií a u těchto malých portálů mu to ani nepřijde technicky nutné to rozdělovat. Dále argumentoval, což jsme mu dali za pravdu, že pokud budeme doma, budeme mít prostě zataženou žaluzii celou. Pokud naopak budeme na terase, budeme pořád courat tam a zpět, tak už nás zatažení půlky (s věčně otvíranými dveřmi a druhou půlkou portálu nekrytou) moc nevytrhne. Tím neříkám, že je to špatné řešení. Jen uvažujte i o tom reálném provozu a jestli Vám to stažení poloviny něco přinese. A zda je to dostatečný přínos proti (pro mne nepříliš pěknému) vodícímu sloupku a ceně za motor navíc.
Odpovědět
@peju mám stejný názor, také máme 3m HS portál a rozděleno nemáme.
Odpovědět
@peju svatá pravda. Máme to obdobně. Ale upřímně jsem se trochu zděsil - obývák, terasa, JZ. Za mě, není to dobrý nápad. Máme terasu na východ, bokem svítí cca do 14,00, v létě. JZ si fakt představit nedokážu. Jediná výhoda je to v topném období, sluneční zisky.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 zděšení není na místě, my máme terasu a obývákový portál na jih a co? prostě když svítí sluníčko, je v obýváku tepleji. V létě jsme ještě neměli venkovní žaluzie a bylo tam fakt teplo, ale teplo je v čr tak asi 2 měsíce v létě. jinak to považuju za přínosné.
Odpovědět
Na jaře začneme s výstavbou dvojdomu - dvě velká okna - HS portaly budou na terasu směrem na jihozápad, také máme v plánu trojsklo, HS portal hlíníkový. V každém případě chceme stínění oken zvenčí - přemýšlel jsem o roletách, to jsem ale zavrhl a budeme mít venkovní žaluzie, které narozdíl od vnitřních regulují teplotu uvnitř. HS portaly š. 2,8 m a po pravdě, vůbec jsem nepřemýšlel o tom, že by se to nedělilo. Bude rozděleno napůl, tedy dva motory, dva kabely. Myslím si, že je to lepší řešení, než mít např. vytažený celý díl žaluzie. Do budoucna jsem si zjišťoval i možnost venkovní garnýže, které by jednak odstínily i ten HS portal, tak i terasu. Za mně - já bych ty žaluzie rozdělil na dvě i u menšího HS portalu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?