Výška zdiva a oken

Dobry den, mame jiz zacit stavet a nasli jsme chybu v projektu, nejspise jsme si nerozumeli s projektantem nebo se spatne vyjadrili nebo nechapu, ale ... my chceme okna 150x150, zacinajici ve vysce 90cm, coz je konec ve 240, vsimli jsme si toho, kdyz v kuchyni je psane okno 150x120. Volal jsem projektantovi a rekl mi, ze to okno dal zamerne mensi at muzeme otevirat okna kvuli kohoutku, pritom jsem videl, ze kohoutek je uprostred a okno se otevre krasne kolem. chceme 90cm uz z duvodu, ze protahneme kuchynskou linku az do okna a bude vetsi plocha. Take jeste neznamena, ze musi byt kuchynsky drez u okna ... a nahle jsem si i vsimnul, ze ze HS portaly nam dal 300x225, tak jsem poznamenal, ze nam to nebude licovat s oknama a on, ze jo atd, tak jsem zminil, ze prece kdyz okna zacinaji na 90 a konci ve 240, tak to nelicuje. On rekl, ze nam to ale zakreslil od 75 cm atd a ze preklad nad okny se dava v 225cm, tim mi doslo, ze mysli vzdy na celou radu cihel. ... Takze, mam ted par otazek, jak to vyresit. Za 1. chci se zeptat, zda bych mohl nedodrzet stavebni plan a zvysit celkove vysku zdiva o 15 cm, takze okna z 75-225 by sly na chtenych 90-240. Takze nad okny by se polozil krasne preklad. Coz by ale znamenalo, ze nejakym zpusobem tam musim dostat tech 15 cm, Napadlo me udelat treba nad 2. radou cihel (stavime z Ytongu) 15 cm radu cihel, kterou premyslim, jak vyrobit. Napadlo me narezat Ytong ktery ma rozmery 60x25x37,5 na 4x 25x15x37,5 nebo zda zkracovat kazdou cihlu o 10 cm? Coy by vychazelo asi zbytecne drahe a prilis mnoho odpadu. nebo za 2. zda bych mohl pri 10. rade cihel, udelat nejake vykroje 10 cm dolu a do nich vlozit preklady. takze bych dum nezvysoval o tech 15 cm. Privítam kazdou radu. Dekuji moc.
Odpovědět
@blruakzadsa Nejsem stavař ale min. výška stropu je 2,50, když uděláte 2,55 tak máte 0,15 na překlad. Možná že je to blbost.
Odpovědět
@wpavel výšku stropu budeme mít 260 a okna chceme ať nám končí v 240, kdybych např navýšil zdi o těch 15cm, jak uvádím, měla by obvodová zed 315cm a od podlahy ke stropu 275, kam se těch 240 vejde ještě lépe ne?
Odpovědět
Zdravím, jen pro zvážení, osobně jsem překlady žádné nepoužil, ale jsou jakoby součástí věnce. Vyšly mi pak horní okraje oken cca 15 cm pod stropem. Záležísamozřejmě na jiných detailech vaší stavby.
Odpovědět
@martin_fio Ano to záleží aby jste třeba nekoukali oknem pod střechu.
Odpovědět
@wpavel Přesně tak, nemám žádný přesah střechy
Odpovědět
@martin_fio my budeme mít 60cm, to taky není nic tak drastickeho. No říkám, to jak to chceme, by zbývalo 20cm nad oknama a proto jsem se zde i ptal, zda bych mohl vecpat třeba 15cm na výšku řadu cihel, takže si zvětšit výšku stěn na 315 - 25 podlaha - 15 strop, zbyvalo by 275 od podlahy ke stropu a v tom už jde ten rozměr 240cm horní hrana oken. Zajímá mě, zda by to nenarušilo nějak statiku, zda mohu takto nedodržet stavební plány kvůli budoucí kolaudaci. Děkuji
Odpovědět
Je to jednoduché, snaží se to kreslit vždycky tak, ať to vyjde na modul. Proto 225 od nuly, proto 75 od nuly. 90 se prostě bude muset vyřezat a je to jakási práce navíc. Když to chcete, tak mu to tak řekněte. Jako zedníci budou trochu pindat, ale co 🙂 U Ytongu je to pohoda, se to prostě vyřízne a překlad se uloží níž. Nebo se vynechá, kousek podbetonuje.
Odpovědět
@davex a jako nad deskou to zdivo o tl. podlahy levituje 😛
Odpovědět
@davex nebo udělat tohle, ale placnu, třeba nad 2. řadou cihel, a ono se nám bude i hodit mít těch 35 nad tím oknem, protože budeme chtít ještě podhledy kvůli bodovkam a led osvětlení
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_fio to máte blbé, přesahy se dělají aby pak netrpěla fasáda, pro krásu se musí trpět...
Odpovědět
Profilova fotka
@blruakzadsa kdyby jste sem raději místo toho vašeho zbytečného popisu dál výřez z PD výkres Řez AaA nebo Řez BB, takhle bez pořádného podkladu nemá cenu nic vymýšlet...
Odpovědět
@iveta_89 Já nulu beru jako podlahu. Což asi u dotyčného bude těch 25 cm.
Odpovědět
Článek se načítá
Já to myslel nějak takto. EDIT: fotka níže, byl jsem rychlejší 😄
Odpovědět
Takto:
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?