Vysoká okna v patře bez zábradlí

Ahoj, Do patra RD plánujeme vysoká okna od podlahy. Zároveň nechceme z venku zábradlí/sklo. Máte zkušenosti + třeba foto úzkých vysokých oken rozdělných v polovině - dole fix, nahoře otvírané? Ztížené mytí beru, 2x ročně to nějak dáme 😅 Děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
Taky som plánoval francúzske okno do pokoju v 2NP. Odradila ma nutnosť zábradlia, prípadne bezpečnostného skla/kliky. Ale neviem, ako sa legislatíva postaví k tomu, keby ten fix je až po 850mm nad finálnou podlahou. To by možno riešilo dané problémy. Na to Vám odpovie príslušný SÚ alebo Váš projektant. Každopádne nakoniec som z francúzskych okien ustúpil, pretože som chcel deťom umiestniť pracovný stolík pod okno aby ho mali dobre osvetlený a s oknom až po podlahu by to vyzeralo čudne. Nezdá sa to, ale uberá to dosť výrazne priestor v pokoji. Pred tým oknom by nemal byť skoro žiadny predmet, pretože hrozí, že sa sklo lokálne ohreje viac ako zvyšná časť a praskne.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od evizna:

Ahoj, Do patra RD plánujeme vysoká okna od podla…
@evizna Ak bude otváravé od zeme, zábradlie byť musí. Okno rozdelené vodorovne som nevidel, ale to neznamená, že sa to nedá urobiť. Pozor ale na sklo. U presklených plôch, ktoré začínajú nižšie ako 60 cm musí byť použité kalené sklo a to aj v 1. NP. To znamená, že aj keď máte v kuchyni portál na terasu, musí mať podľa normy kalené sklá minimálne vonkajšie a vnútorné. U trojskla prostredné byť nemusí. Stretol som sa ale iba s jednou firmou na výrobu okien, čo ma na to upozornila, ostatní samozrejme nacenili normálne sklo a keď som ich konfrontoval, tak sa vykrúcali s tým, že nie je ich zodpovednosť, či budem alebo nebudem mať projekt podľa noriem. Že keby to nacenili v prvej ponuke, boli by jediní a kvôli cene by hneď boli konkurenčne v nevýhode. Väčšina ľudí má totiž cenu ako prvý filter firiem.
Odpovědět
Z osobní zkušenosti musím říct, že neotvírané okno v patře není pro údržbu - kvalitní umytí, fakt dobrý. Záleží samozřejmě na velikosti, ale my bychom do toho už znovu nešli. Dopadne to tak, že se tam nechce zábradlí, tak se tam dá neotvírané okno, aby to bylo bezpečné. Ve výsledku se někdo třeba 2x ročně nebezpečně vyklání, aby to umyl a stejně to není s dokonalým výsledkem. Přijde mi to na hlavu. Fandím každému, kdo to má vychytané.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od evizna:

Ahoj, Do patra RD plánujeme vysoká okna od podla…
@evizna u nás na domě je takto řešena většina oken v bytech. Na oko je to krása - velké okno a hodně světla. Ale to je tak vše! Mě se to naštěstí týká jen jednoho okna, v pracovním koutě. Ale mytí oken byť jen 2x ročně je pro mě utrpení. Obtížný přístup, nebezpečné vyklánění. Složité vymýšlení jak co nejefektivněji umýt nejen sklo, ale i parapet. Lepkavý pyl jde takhle fakt mizerně dolů. A když už se mi podaří okno nějakým způsobem umýt - už nelze vyleštit. A mě šmouhy na tom okně prostě vadí. Do domku plánujeme fr. okna, i se zábradlím. Hlavně že budu moci okno umýt důkladně z obou stran!!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

@evizna u nás na domě je takto řešena většina oke…
@m2s No ani vizuálne to teda nie je žiadna hitparáda.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@m2s No ani vizuálne to teda nie je žiadna hitpar…
@roman_ ona je takto prapodivně koncipována celá stavba. 😅 Někde užší okno, jinde širší. Z druhé strany domu je velké okno buď na šířku nebo na výšku ....🤦🏻‍♀️ Skoro to vypadá, jako by to stavěli bez plánů a okna strkali jak jim to padne pod ruku. 😅 My máme jen jedno takové. Partnerovi rodiče z vedlejšíjo vchodu mají 3 - 2x širší a jedno úzké. Když je pěkně, tak je tam plno světla. My jsme v nájmu a majitelé si dali nad rámec udělat ještě venkovní žaluzie. Ty tu má ještě jeden byt, na celém domě.
Odpovědět
Je potřeba použít mycí nástroje buď na násadě, nebo s magnetem. Při větším množství fixních oken případně robot. Není potřeba se vyklánět s hadrem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?