Diskusi odebírájí 2 lidé

SmartHome 2025

Ahoj, prosím o radu a info jakým způsobem máte řešeny následující ovládání a automatizace. Například ze světel v obýváko/kuchyni/jídelně mám hrůzu. Nechci, nelíbí se mi mít vedle sebe několik vypínačů, které ovládají různá světla v různých částech místnosti a zároveň pod nimi další sadu vypínačů k ovládání žaluzíí a např. další ke zvýšení tahu rekuperace. Prostě nechci mít u vchodu do nejdůležitejší místnosti na zdi piáno z vypínačů. Myslím si, že nechci nic extra, moje představa je taková. Při vstupu do obýváku na zdi nějaký tablat, na kterém budou ikony jednotlivých světelných okruhů, které se budou spínat po kliknutí na ně. Po posunutí displeje další sada ikon s možností nastavení žaluzí. Vhodné by rovněž bylo, možnost promítání třech venkovních kamer, nastavení rekuperace, dveřní zvonek, ovládání brány... Do toho automatizace ve smyslu, když je venku šero a je uvnitř rozsvíceno => zatáhni žaluzie... Celkem se mi zalíbyl nový HUB https://www.alza.cz/aqara-panel-hub-s... Splní moje požadavaky? Případně máte něco jiného? Díky za info.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, prosím o radu a info jakým způsobem máte ře…
@rumcajk Loxone splní požiadavky, ale bude to drahé. Majú to svoje tlačítko, čo má 5 dotykových zón, plus si tam môžete naprogramovať dvojkliky, trojkliky, takže jedno tlačítko môže nahradiť kľudne 10-15 funkcií. A navyše má tlačítko v sebe teplomer, vlhkomer, prípadne aj čidlo CO2. Tablet si môžete niekam zavesiť tiež, funguje akýkoľvek.
Odpovědět
Základní osvětlení a funkce na tabletu pohodlná nebude a to, že po srolování se objeví ovládání žaluzií také ne. Hezké možná na oko, ale nepraktické. Automatizace ano, ale tak abys to mohl ovládat i po slepu.
Odpovědět
Profilova fotka
Všem, které zaujala diskuse na téma Smart home doporučuji aj články z Magazínu :-) ➡️ https://www.modrastrecha.cz/magazine/... ➡️ https://www.modrastrecha.cz/magazine/...
Odpovědět

Ahoj, prosím o radu a info jakým způsobem máte ře…
@rumcajk Mnohem lepší je rozmístit vypínače na logická místa v místnosti, např. vypínače světel u dveří, ovládání žaluzií u oken atd. Ovládání tabletem bude nepraktické, a navíc rychle zastará. Automatizace jde řešit například přes Loxone, Siemens LOGO! atd.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

@rumcajk Mnohem lepší je rozmístit vypínače na lo…
@raptor18 no jo, vypínače žaluzii u jednotlivých oken je podle mě na nic. Nebudu obcházet celý obývák abych všude zatáhl, když by to mohlo jít z jednoho místa... Celkem hledím, že vlastně pro tak jednoduchý požadavek neexistuje nějaké pěkné řešení s displejem, kde by bylo vše integrovano.
Odpovědět

@raptor18 no jo, vypínače žaluzii u jednotlivých …
@rumcajk Pěkných řešení existuje několik a už několik let, ale to že je to pěkné, tak to je málo. Důležitější je funkčnost a proto to asi nikdo moc nepoužívá.
Odpovědět

@rumcajk Pokud máte žaluzie dobře zautomatizované, hrabete do nich minimálně. U nás je to hlavně kvůli kočce, když trajdá venku po západu slunce a v létě teda častěji, protože to jsou v režimu stínění. Jinak tlačítka jsou blbuvzdorná a elektriku mám udělanou tak, aby to šlo případně zprovoznit bez automatu. A kdyby mě kleplo, tak jsem zvolil TECO, aby to případně ukočírova kamarád.
Odpovědět

@rumcajk u oken bych dal jen lokální ovládání a pak někde centrální ovládání. Navíc je dobré mít automatizaci na zasunutí v případě silného větru.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?