Světlo ve sprchovém koutu (?)

Zdravím, řešíme osvětlení koupelny a vybrali jsme si zápustné LED panely do sádrokartonového stropu. Chtěla jsem se zeptat, pokud bude panel ve sprchovém koutu na stropě výšky 2,60 m stačí krytí IP44 nebo musí být vyšší krytí? Děkuji za informaci.
Odpovědět
@bikerka23 Přímo do sprchového koutu bych volil teda raději IP65, je to jen jedno světlo, nemělo by vás to zruinovat. Viz zde https://www.goled.cz/blog/stupen-kryt...
Odpovědět
12V nějaké na trafo proč ne... Ale proč jo? Copak nestačí v koupelně jedno?
Odpovědět
Děkuji za informaci. V těch IP65 moc zapuštěných LED panelů nedělají, většina je právě IP44. Jinak jedno nestačí, sprchový kout je vyzděný mimo okno, proto potřebuji řešit více světly. Ale moc děkuji za informace a odkaz.
Odpovědět
Profilova fotka
@bikerka23 IP44 je až až. Taky řešíme sprchový kout a taky budeme mít spoustu světel 🙂 A taky max IP44. Ale mám tam jedno specifikum. LED panely mívají externí zdroj, ze kterého vede odšroubovatelný vodič do panelu. Tím, že budu mít osvícenou i niku, tak všechny zdroje vyvedu do husího krku a dál do technické šachty a teprve v ní bude 220V napětí. Ne že bych byl tak paranoidní, ale třeba led pásky budou stmívatelné a potřebují přístup k jejich zdrojům kvůli spárováním s dálkovým ovladačem.
Odpovědět
Tam nebude přímo stříkat voda, v té výšce. Tedy, zatím jsem takovou sprchu neviděl, kde by byl zacákaný strop. IP44 se normálně dává i ven, jako venkovní zásuvky, vypínače. Stačí to.
Odpovědět
@bikerka23 Skoro všechna světla na baráku máme paulman veluna s ip44. Zdroj je v sádroši a světlo samotné je přisazené zespodu. V koupeně je nakonec před sprcháčem, uvnitř je odsávání rekuperace. https://www.60.cz/vyhledavani/?string...
Odpovědět
Tak si řekneme jak to teda na být 😁 ikdyz stačí do vyhledávače napsat zóny v koupelně a vyskočí spousty odkazů jak to je. Co se týče světel které mají malé napětí svoje trafa atd je úplně jedno protože pokud není napojené na bezpečnostní trafo tak se bere že je normálně na 230V. Ale to vás trápit nemusí protože pokud budete mít světlo výš jak 225cm tak stačí svítidlo s IPx4. Takze ohledně bezpečnosti ok ale z praktického hlediska to nedoporučuji protože nad sprcháčem je nejvíc páry a ta se dostane do světla a to led nesnáší za pár let je po světle. Dejte ho spíše před dveře aby tam svítilo tam už tolik pár nebude hlavně když budete mít odsávání.
Odpovědět
Děkuji všem za rady 🙂
Odpovědět
Máme tyto https://www.kvelektro.cz/p1792230. Po půlroce každodenního sprchování stále svítí 🙂 Při instalaci jsem vyústění do svorek kolem vodičů pro jistotu zalil silikonovým lepidlem, ikdyž chápu že tamtudy se žádná pára nedostane. Ke keramické objímce u žárovky mi přišlo že taky nebude procházet.
Odpovědět
Děkuji všem za rady, světla vybrané, tak snad budou sloužit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?