Světlovody

Dobrý den, zrovna řešíme přestavbu podkrovního bytu a manžel přišel s nápadem světlovodů http://www.lightway.cz/bydleni/kam-da.... Mě jako ženu samozřejmě zajímá první dojem, na obrázcích vůbec nevypadají špatně a věřím, že časem se vrátí i vložená investice, ale ráda bych si poslechla i názory druhých. Před manželem to nemůžu říkat moc nahlas, ale myslím si, že to jsou zbytečně vyhozené peníze.
Odpovědět
nechápu větu, že se vrátí investice, jako investice se to nevrátí nikdy záleží zda potřebujete denní světlo do míst kde světlovod bude, pokud je to v chodbě tak je jen na váz zda chcete mít v chodbě světlo přes den ale okno nenahradí v žádném případě dobře funfuje při slunečném dni :-))
Odpovědět
Hlavně je to díra do střechy, tedy tepelný most a dál problémy s izolování proti dešti, vodě a kondenzátu. Doporučená střešní izolace má U=0.14, kterého světlovod nikdy nedosáhne. A z toho pak pramení problémy.
Odpovědět
Profilova fotka
Investice se asi opravdu nevrátí...alespoň co jsem slyšel ceny světlovodů a navíc tam stejně svítidlo budete muset dát. Navíc případné opravy a problémy jak je napsáno výše. Zapuštěné nebo přisazené LED svítidlo, které vypadá skoro stejně a má odběr 15-30W vás výjde na cca 3000 Kč.
Odpovědět
@karla111 Máme bungalov a potřebovali jsme prosvětlit chodbu. V projektu jsme měli dva světlovody. Ale z výše uvedených důvodů jsme je nakonec nedali a světlo řešili celoskleněnými dveřmi. Teď jsme rádi, světla je na chodbě dost a vyvarovali jsme se možných problémů.
Odpovědět
Taky padly v úvahu v našem domě, ale rycle jsme o zamítli. V zimě, když nasněží, tak bys to musela odhrabovat jinak to nefunguje. Je to tepelný most, takže se nedá říst, že bys tím ušetřila za svícení, spíš je to dražší o to vytápění.
Odpovědět
Profilova fotka
hm, ted jste mě pěkně nahlodaly, my máme v projektu 2 světlovody do chodby :-(
Odpovědět
Jak napsal maxlight - dnes jsou velmi pěkná LED svítidla. Svítivostí se již pomalu blíží ke 140lm/W. Navíc jsou už k dispozici všesměrové žárovky ve skle, jako byla klasická žárovka, takže designové retro. Ani bych se nestyděl dvě takové žárovky nechat ze stropu koukat, jako záměr. Na obrázku vlevo.
Odpovědět
Profilova fotka
@kulashaker1 Celkem by mě zajímalo jakou dnes mají světlovody cenu. Už dlouho jsem to nezjišťoval.
Odpovědět
my budeme dávat světlovod a cena se pohybuje kolem 20 tis.
Odpovědět
My jsme koupili světlovod za 10 tis. Světlovod je podle mě ideální do prostor, kde nemáme denní světo - to totiž žádné osvětlení nenahradí, ale toť můj názor :)
Odpovědět
Mně osobně se líbí myšlenka denního světla, právě v chodbě, kde nemáme okna. Je pravda, že do takového světlovodu budeme muset zainvestovat více, než do světlovodu, který si pořizujeme do sklepa. V dnešní době jsou na trhu už hodně kvalitní světlovody, různých průměrů a parametrů...a ty jsou schopny okno nahradit...mají dobrou jak tepelnou izolaci, tak izolaci proti vodě...ale je jasné, že nestojí 20tis.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
taky plánujeme světlovod na schodiště, je to investice, které nelituju :-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?