Indukční varná deska 220-240 V.

Dobrý den, žijeme ve starším panelovém domě (výstavba v 60. letech). Varnou desku používáme plynovou, nicméně rádi bychom ji vyměnili za indukční a to zejména kvůli dvouletému synovi, který nám točí knoflíky, je vidět otevřený oheň a údržba plynové desky zabere relativně dost času. Naše současná plynová deska je Electrolux a rádi bychom zůstali u stejné značky. Dočetl jsem se, že pro podobné případy jsou určeny indukční desky se zapojením na 230 V a deska by měla být vybavena Power managementem, aby nedocházelo k vyhazování pojistek. Zatím mám vybranou tuto: https://www.datart.cz/indukcni-varna-... Co se týká rozvodů. Ty byly i v části kuchyně dělány nově v roce 2015. Jističe v místě zapojení jsou 16A. Nyní máme ve dvojzásuvce zapojenou troubu a současnou plynovou desku. A kousek dál je zásuvka také 16A, kde je zapojena myčka. Počítám s tím, že najednou nebudou moct být zapnuté všechny plotýnky. Nicméně mohl by být problém někde jinde? Moc děkuji za rady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janiseks87:

Dobrý den, žijeme ve starším panelovém domě (výs…
@janiseks87 no když to napojite na obvod kde je trouba tak nebude moct jet najednou trouba a deska pravděpodobně by to neudrželo ani jednu plotýnku záleží jakou máte troubu. Když to dáte do zásuvky k myčce tak jak pojede myčka tak budete moct použít jednu možná dvě menší plotýnky. Jde o to jak vaříte pokud hodně zůstaňte u plynu nevím jak máte starou plyn desku ale novější mají všechny ochranu že když se otočí knoflík a hořák nehřeje tak se plyn zastaví. Navíc snad ho hned odnaucim že na to sahat nesmí na indukci se mu zase bude líbit jak tam cválají číslice. Pokud přece jen chcete indukci tak udělejte rekonstrukci El. Instalace a přidejte na přívodu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@janiseks87 no když to napojite na obvod kde je t…
@edison101 Pak by tedy mohlo být řešení zapojit varnou desku do samostatné zásuvky 16A, kde je nyní zapojena myčka. Myčku zapojit do zásuvky do dvojzásuvky s troubou. Jenže už by se musel dát nový a delší přívodní kabel k myčce. Troubu máme tuto: https://www.tsbohemia.cz/electrolux-6... Příkon trouby je: 3.490 W. Přímo na zadní části trouby je i připojení pro kabely od varné desky. Ale to by zřejmě dopadlo tak, že kdyby byla puštěná trouba, tak by nešla varná deska a nebo naopak, takže takové řešení by ničemu nepomohlo. Děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janiseks87:

@edison101 Pak by tedy mohlo být řešení zapojit …
@janiseks87 no ale to nebudete moct taky používat troubu a myčku soucastne 16A jistič vám dá 3600w a myčka má tu půl kilowattu taky takže to nepojede bohužel budete pořád nějak omezení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@janiseks87 no ale to nebudete moct taky používat…
@edison101 Nepoužívat troubu a myčku současně by nebyl problém. Troubu i tak používáme minimálně a myčku většinou zapínáme až večer. Pak je ještě otázka, jestli přívodový kabel od varné desky dosáhne k zásuvce, kde je nyní zapojená myčka. Nikde se mi nepodařilo najít, jakou má kabel délku. Protože pokud ne, nic s tím neuděláme. Co se týká navýšení jističe 16A, kde bude zapojena varná deska (současné zapojení myčky). Rozvody jsou v této části dělány relativně nově (2015). Mělo by teoreticky jít i navýšení jističe že? Moc děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Přívodní kabel k indukci není problém dát jiný, delší. Svorkovnice je dobře přístupná. Stejnak se kabel bude muset upravit, protože je do svorkovnice a tak nemá vidlici a do zásuvky je vhodné ji použít :-).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janiseks87:

@edison101 Nepoužívat troubu a myčku současně by …
@janiseks87 bohužel větší jistič nebudete moct dát leda že by tam byl přívod 3x4mm2 ale to pochybuji málo kdo myslí na budoucnost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janiseks87:

Dobrý den, žijeme ve starším panelovém domě (výs…
@janiseks87 Každá rozumná indukčná doska má možnosť zapojenia na 1F prívod (230V) alebo 3F (2F) prívod 400V. Obmedzenie výkonu pri súčasnom pustení všetkých platní si rieši interne. V návode sú vždy dve možné schémy zapojenia. Na rúre bude pravdepodobne svorkovnica pre výstup na dosku, pretože je štandardom ťahať 3F, z toho sa 1F použije na rúru a 2 pokračujú do dosky. Čo sa týka vývodu. Na rúru by som nechal samostatný istič 16 A, na dosku by mal byť tiež samostatný istiť 16A a ideálne rozložiť tak, aby neboli spolu na jednej fáze. Ak teda máte byt pripojený na 3F, čo tiež nebýva vždy štandardom.
Odpovědět
@roman_ pokud na Slovensku se to tak dělá a může se dělat je fajn ale tady jsme v ČR a u nás nemůže vzít že 3f přívodu jednu žílu na troubu a dvě na desku. A 16 jistič nestačí musel by být 32A A díval jsem se teď do návodu a jde tam nastavit omezení výkonu takže to můžete napojit na ten jeden obvod a nastavíte si maximální výkon na 3600w a deska si to už bude řídit sama a omezovat se aby nepřekročila tuto hodnotu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@roman_ pokud na Slovensku se to tak dělá a může …
@edison101 Zapojoval mi to v Česku tak elektrikár. Na doske ani nebola možnosť zapojiť tretiu fázu, bola možnosť zapojiť L1 a L2, alebo iba jedno z toho a s druhým preklemovať. Privedený bol 5x2,5 z ističa 3x16A, dve fázy sa napojili na dosku, tretia na rúru. Na tretiu fázu bola na doske bola pripravená samostatná svorka/spojka, na ktorú sa napojil priamo kábel z rúry. V prípade, že je doska nad rúrou je to štandardné riešenie. Vypadne to samozrejme všetko naraz, ale kvôli rovnomernému zaťaženiu fází je to ideálne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?