Mokré rohy

Profilova fotka
Potřeboval bych poradit, náš byt jsme koupili před 10 lety. Jedná se o krajní byt u střechy, panelového domu s kamínky z roku 1990. Hned po nastěhování jsme začali mít problémy s mokrýmy rohy, které jsou tzv. studené, buď mají vedle balkón nebo úplně na kraji bez sousedního bytu. Řešili jsme to na několika schůzích, nejsme sami, kdo má takový problém, ale ostatní ostatní 2-3 rodiny to moc neřeší. Nejprve k nám přišel nějaký odborník z družstva, ten uvedl, že je to tím, že rohy promrzají a když se střetnou s teplem z bytu, kondenzuje zde voda. Vyřešilo by to zateplení. Pomoct by prý mohl nátěr nebo nanesení termoizolační stěrky - hmoty. Zažádal jsem tedy o hlasování o zateplení, kdy skoro všichni byli proti a schválili nám pořízení té hmoty. To pomohlo na možná dva roky, ani to možná ne. Pak se změnil předseda a ten schůze vůbec nesvolával. Po jeho výměně jsem na další schůzi už SVJ požadoval řešení. Zase odborník z družstva, který říkal, že by mohlo pomoct zateplení střechy a překontrolování spár. To proběhlo, spáry prý v pořádku, zateplení střechy nepomohlo. Od té doby schůze nebyla. Po dvou letech jsem již psal předsedovi svj, že má být každý rok, pak ale začal být koronavirus. Jsme docela z toho nešťastní a nevíme, co s tím. Bojíme se, že zateplení by zase neprošlo na schůzi svj. Nevíte někdo, jaké by bylo nejlepší řešení, abychom se domohli něčeho. Napadl nás znalecký posudek, ale co s ním. Nejde prý členy svj nutit do zateplení. Ale proč bychom měli žít v plesnivém bytě, když platíme do fondu stejně jako ostatní. Zde už je cca 4 mil Kč. Děkuji mnohokrát.
Odpovědět
Profilova fotka
@vlada24 je mi tě líto. To řešení existuje, ale je strašně zdlouhavé, my jsme to řešili 28 let. Ano, řešením je znalecký posudek, který stanoví příčiny i způsob opravy. Pokud se zjistí, že ten problém je domu (ne vašeho bytu), tak lze i náklady na tento posudek požadovat od SVJ. Existuje (firma? společnost? instituce? - nevím, jak je nazvat) a jmenuje se NEMOPAS, která se přímo zabývá hledáním chyb v nemovitostech, zkus se po nich podívat
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za rady. A vy jste to tedy vyřešili jak? Co říkal váš znalecký posudek? Znalce jste našli na internetu? A s touto firmou máte osobní zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@vlada24 u nás se to nakonec vyřešilo tím, že jsme si našli znalce, kterému stačilo, aby řekl, kolik bude stát jednak jeho práce a jednak povinnost SVJ postarat se o to, aby dům byl v pořádku. My jsme v nejvyšším patře a nakonec jsme se v SVJ dohodli a udělali rekonstrukci střechy se zateplením. Bylo to drahé a vzali jsme si na to úvěr. A ten největší protivník řešení se odstěhoval. Nemopas jsou ti, kteří často píší komentáře k chybám nemovitostí ve veřejnoprávních médiích a nabízejí své služby při posuzování vhodnosti investic a potřeby rekonstrukcí
Odpovědět
Zkusila bych se poradit spíš na tzb diskusi. Možná by mohlo být řešením vnitřní zateplení např. Multipor od Ytongu, ale ubere to místa a bude to nákladnější než vnější zateplení polystyrenem. Povrchová teplota zdi se zvýší a nebude na ní kondenzovat vlhkost, nicméně u vás mi přijde vlhkost na tom rohu velká, jakoby zapříčiněná vzlínáním, což je ale nemožné, nejedná se o spodní byt, možná je ta zkondenzovaná vlhkost opravdu v takové míře. Máte doma meteostanici s vlhkoměrem? Pokud ano, kolik je u vás doma vzdušná vlhkost? Jestli vysoká nad 60 nebo dokonce 70 %, tak pořídit odvlhčovač a pravidelně používat, nemusíte potom tolik větrat a ochlazovat si vytopený vzduch, pouze pravidelné krátké hygienické větrání, dále topte a topte, při nižší vlhkosti bude i tepelná pohoda lepší. Teď jsem si všimla, že topíte "kamínky" - na kolik stupňů jsou místnosti vytápěné?
Odpovědět
@vlada24 Začít sledovat teplotu a vlhkost v místnosti a pořídit termosnímky zdí a teplotu v místech vlhkosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@logginn @travas Vlhkost měříme a snažíme se držet co nejníže. V blízkosti máme řeku a vlhkost tedy nemáme úplně malou, ale vždy se snažíme držet pod 60 procent. Odvlhcovač jsme si taky pořídili, hlavně používáme v koupelně. Sušičku prádla také, která má nejvyšší účinnost kondenzace vlhkosti z prádla. Kamínky netopime. Topime na cca 23 stupňů.
Odpovědět
@vlada24 Ještě právě jde o teploty na povrchu zdí, kde se tvoří vlhkost.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Zdi, kde jsou mokré rohy, jsou normálně úplně ledové. Pomohla thermoizolační stěrka - nátěr. Zdi jsou na dotek teď teplé. Ale toto pomohlo před mokrostí těchto rohů max. 2 roky, než se to dostalo pomalu do starých kolejí. U toho zateplení zevnitř se bojím, aby to neplesnivělo mezi zdí a tím zateplením.
Odpovědět
@vlada24 No při teplotě 23°C a vlhkosti 60%, je teplota rosného bodu cca 15°C. To znamená ohřát zdi na více než oněch 15°C a dostat rosný bod do zdiva. Ještě skladba dotyčných zdí, tloušťka a materiál.
Odpovědět
Profilova fotka
Teda, já jsem ten problém pochopila trošku jinak - nejsi to ty, kdo to má vyřešit. Ať posoudí znalec, kde je problém, co s tím, a co případně hrozí, když se to neudělá. Toto mimo jiné posuzuje ten NEMOPAS. Máš-li toto v ruce, nadneseš to na schůzi SVJ a budeš trvat na tom, že se to musí vyřešit. Řešit to musí SVJ z fondu oprav, v případě, že problém není uvnitř tvého bytu, ale v konstrukci, která je společná. SVJ musí zaplatit i ten posudek. To může být 35 tis. i víc. Ty to sám nevyřešíš. Kdyby byl problém na schůzi SVJ, budeš trvat na tom, aby toto téma bylo zařazeno na program, a v případě, že by společníci hlasovali proti těmto opatřením, lze to (s tím posudkem v ruce, s vyjádřením co se stane, když se problém nevyřeší) vymáhat i soudně. Ale je to běh na dlouhou trať, se všemi možnými negativními důsledky, třeba na sousedské vztahy. Nicméně, byt sis koupil jako všichni ostatní, v kupní smlouvě určitě nemáš napsáno, že být je snížené kategorie z tohoto důvodu, tak bys neměl mít horší byt než ostatní, a institut SVJ existuje právě proto, aby se takové problémy řešily
Odpovědět
Profilova fotka
Ježiši kriste, úplně mi to připomělo náše staré bydlení... Také nám v bytě , byl nad sklepem plesnively dva rohy...no samozřejmě by pomohlo zateplení jelikož tam byl rosný bod a zed měla v rohu jen 7c, mohli jsme argumentovat sebevíc, ale starousedlíci nechtěli o zateplení,opravách ani slyšet.... měli jsme na to i soudního znalce, který vše posvětil, ale pro nás to bylo zbytečné, všem ostatním to bylo jedno, jelikož se jich to netýkalo, klasická česká povaha. jak to celé dopadlo nevím, jelikžo jsme boj vzdali a byt prodali, samozřejmě nový nájemníci o problému věděli při koupi a že si to budou pak už řešit...jak to celé dopadlo nevím......a jsem ráda, že to už řešit nemusíme. Jediné co jsme před předáním bytu udělali, že jsme osekali zdi, i několik cm cihel (zdi 50cm) a dali silnou vrstvu termoizolační omítky...
Odpovědět
Profilova fotka
@ajagachova toho se právě taky bojím, že dáme spousty peněz do znaleckého posudku a případného soudního sporu a stejně nic nevymůžeme. Ptal jsem se i jednoho právníka a ten říkal, že je sice povinností členů svj řádně pečovat o svůj majetek, ale konkrétně do zateplení je nutit nikdo nemůže. To, že máme plesnivé rohy zkázu panelového domu nepřinese.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ajagachova už mi na schůzi říkali, že to není chyba konstrukce, ale že je to normální, že v horních patrech a u bočních bytů kort, jsou studené rohy. Mám prý více větrat. Ale o tom to není. Samozřejmě jsem jim vysvětloval, že větráme, hlídáme si vlhkost, pořídili jsme si sušičku prádla a odlvhčovač. Jeden soused to řeší tak, že rohy vysouší nějakým elektrickým topidlem a měsíčně ho to stojí 2000 Kč. To mi prijde úplně zcestné...sušit to takto zevnitř.
Odpovědět
Profilova fotka
@vlada24 Proto jsem to vzdali, přitom jsme se snažili domluvit na kompromise, že by se zateplila jen zadní severní strana, ale ani to nechtěli dovolit. Vydrželi jsme tyhle boje 3 roky. takže nás to stálo nervy, čas, peníze a vše k ničemu. Takže jsme udělali tu termo omítku a ještě rok předtím injektáž. Ale problém prostě studený rok, jak stěna, tak od sklepa... když jsme osekali tu zed pár cm, tak pak bylo vidět jaká je tam vlhkost, jelikož tam byly kapky vody, ani to je nepřesvědčilo 😞 prostě sobci, ale kdyby jim teklo třeba střechou do bytu, to by řvali a chtěli opravu....my tu vlhkost opravdu měli hodně, přídám foto. Možná zkusit též osekat zdi a dát termoomítku?
Odpovědět
Profilova fotka
dočasným řešením by mohl být také odporový drát
Odpovědět
Profilova fotka
Tady je tabulka ohledně rosného bodu. Samozřejmě že nejlepší by bylo to vyřešit v rámci SVJ, ale protlačit něco v SVJ je často nadlidský úkol, například viz film Vlastníci. Vysoušeče určitě pomohou, ale musely by běžet nonstop. Pak by možná ještě stálo za to udělat jeden topný okruh kolem zdí. Případně zlepšit cirkulaci vzduchu v místnostech, to by také mělo pomoci ohřát zdi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?