Nabídka bytů v Praze - bude v létě vyšší?

Pěkný den. Sháníme byt v Praze do 2.5 milionu (už jsem sem psal pár příspěvků). Začali jsme se poohlížet někdy v září a to byla celkem slušná nabídka, nezrekonstruované 2+kk kolem 2 milionů, byty po rekonstrukci kolem 2,2 mil. nebo třeba1+1 s plochou kolem 35m2 za 1,5 mio . Všechno poblíž metra (Háje, Chodov, Střížkov, Budějovická) Během října a listopadu jsme si vše oběhali a měli předschválenou hypotèku, ale nakonec snahu nějaký byt najít vzdali... Teď když kouknu na nabídku bytů tak všechny nabízené jsou o 500 tis. dražší oproti stavu v září.. Myslíte že na jaře a v létě bude větší nabídka protože se lidi budou stěhovat víc než v zimě a klesnou ceny na tu zářijovou úroveñ nebo lehce výš? Nebo to máme vzdát definitivně a začít šetřit na pozemek za Prahou ? ... Teď ty ceny vychází u starých panelákových bytů už skoro kolem 70 tis za m2, to je jak u novostaveb...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Já myslím ze byty šli cenovo nahoru...níž nepujdou...taky teď kupujem...schanime už dele...
Odpovědět
Profilova fotka
Budu prodávat 2+1, chci začít na 2,8 mil., ale myslím, že je to neprodejné. Původně jsem chtěla prodávat za 2,5 mil., ale všichni mi to rozmlouvají, že jsem prý úplně mimo ;-) Myslím, že byty jsou teď hodně nadhodnocené, ale netroufnu si říct, kam se to pohne
Odpovědět
Ceny dolů jen tak nepůjdou.My na konci roku prodali 2kk 42m2 za 3.5 v normálním stavu ale na Vinohradech.Druhý byt co máme 2+1 tak dle aktuálního odhadu 3.9 mil .Zájemci jsou jelikož naše lokalita je na byty zoufala.Oni se dají slušně koupit byty ale buď musíte mít známosti nebo hotovost na okamžité vyplacení.
Odpovědět
teď je nejhorší období na nákup, já bych vyčkala...vím, že byty okolo narostly za ten rok určitě o 500 tis., ne li o milion
Odpovědět
Narostly o 500 milionů za 3 měsíce. V září jsme řešili jestli jít do bytu za 1.9 a udělat si sami reko nebo koupit už zrekonstruovaný za 2.2 - 2.3 a teď bychom byli rádi za nezrekonstruovaný za 2.5 někde na metru... To je podle mě fakt mimo. Chtěli jsme to stihnout ješte koupit dokud jsou levné hypotéky, ale asi se na to vykašleme, počkáme asi do začátku léta a pak se uvidí, jestli bude větší nabídka nebo ne.
Odpovědět
@petsmr Jen bacha, v bance me informovali, ze od dubna by dle pozadavku CNB melo byt maximalne 15% hypotek na 85% + k tomu dost bank nefinancuje dan. Takze pokud nemate vysoky uspory, aby vas to neprekvapilo..;-) (resime koupi uz skoro rok a je to pruda, ted nas navic zenou hypotecni podminky...:-/)
Odpovědět
@petsmr Ceny bytů šly hrozně nahoru. My kupovali v únoru 2016, teď se ceny srovnatelných bytů ve stejné lokalitě pohybují o půl. mega výš + musíte ještě platit daň z nabytí (4 %). Moc asi dolů nepůjdou, snad na jaře bude alespoň vyšší nabídka, teď je to bída. :-(
Odpovědět
@petsmr doporučuji si nechat predschvalit hypotéku za podmínek jake jsou teď.mám v plánu letos kupovat další nemovitost a raději jsem si vše vyřídila dopředu.
Odpovědět
@xmarg04 no my neco nasetrili a neco dostali od babicek na stavebkach, takze mame na to zaplatit 600 tis jako 25% ceny na hypo + 100 za dan. Tak prave doufame, ze az se to plosne zavede tak se zvysi nabidka protoze na to lidi nebudou mit a zaroven nebude panelakove 2kk stat 3 miliony ale cena tim klesne pod 2.5
Odpovědět
@tometa to vážně jde? Nám řekli, že to předschválit lze, ale že to nejde dlouhodobě garantovat na víc jak měsíc. Jediné co tak nám můžou poskytnout hypotéku s možností čerpání až za rok, a do té doby něco najít, ale to bychom museli zastavit jiný byt (který nemáme). Můžu případně poprosit o víc info třeba v SZ nebo tady jak to máte?
Odpovědět
@petsmr mám už takto predschvalenou uz třetí hypo .Kdy mám na vyčerpání částky rok a nemusím dávat nic do zástavy.Určitou částku mám svojí a mám i vysoký příjem takže s ničím není problém.Jsem u KB a kamarád měl predschvalenou hypo zase u CS a taky bez jiné zástavy,ale opět nějaká částka ze svého,vyšší plat.
Odpovědět
@tometa takže když jsem schopen zaplatit 20-25% ceny nemovitosti hotově, tak to mám jít zkusit jinamaby mi to předschválili na rok? A opravdu ten rok drží úr.sazbu a upraví se jen výše splátky dle reálné ceny zastavené nemovitosti?
Odpovědět
Článek se načítá
@aneri53 daň z převodu se platit nemusí, resp. záleží jak se domluvíte s prodejcem, kdo z vás ji uhradí. Ale tak to bylo i dřív - po dohodě to platil jeden nebo druhý. Pokud nezaplatil jeden a vykašlal se na to, byl povinný zaplatit druhý.
Odpovědět
@bayt Tak to se pleteš, od 1.11.2016 je poplatníkem daně ze zákona kupující. Institut ručitele byl zrušen. To, co uvádíš, platilo před tímto datem.
Odpovědět
@bayt tohle už neplati.Daň musí uhradit kupující ;)
Odpovědět
@petsmr zkuste se poptat jaké jsou možnosti.Každý klient je posuzován jinak.Mě vše řeší hypoteční specialistka takže upřímně detaily nevim.Jelikož s ni spolupracuji uz několik let tak ji věřím.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici mužů vědět kde konkrétně prodavate?
Odpovědět
@aneri53 @tometa máte pravdu, nemám to aktualizované - nicméně my jsme platili tuhle daň i před tím, než byla schválená tato novela (taková byla písemná dohoda) takže třeba v našem případě se tím nic nezměnilo
Odpovědět
Profilova fotka
@samasa Na Zahradním městě, kousek od Intersparu
Odpovědět
@bayt zmenilo se minimálně to, že banky dříve bez problémů dan financovaly, teď už bohužel, nelze ji zahrnout do kupní ceny...
Odpovědět
@petsmr přijde mi, že snad chce cnb rozbourat realitní trh. Když se k tomu přidá běžné minimálně 10% podhodnoceni nemovitosti při odhadu, tak je to masakr, dneska jsme to s manželem počítali a na byt za 3.000.000 pak vychází mít milion svůj. No nechci být skeptik, ale nemám dojem, že by to většina lidí měla. Náš stát je prostě ode zdi ke zdi, jako vždy.
Odpovědět
@xmarg04 Pravda je, že prostě chtějí, aby člověk měl své vlastní úspory. Myslím, že se takto snaží minimalizovat množství lidí, kteří nezvládají hypotéky splácet. Prakticky tím, ale docílí spíš toho, že lidi začnou kombinovat úvěry ze stavebního spoření + hypotéky a jenom jim to prodraží. Smutné je, že mladé rodiny budou muset nejspíš hodně dlouho spořit, než si budou moct dovolit opustit podnájem :-(...
Odpovědět
No jak koukám, tak tento týden je nabídka bytů o něco lepší :) Kdybych si platil dál nájem tak platím 14 tisíc, takhle bude hypotéka se splátkou 7000 měsíčně + energie s fix. na 10 let a po 10 letech doplatíme zbytek hypo ze stavebka. Akorát mě přijde blbé to, že dáme 800 k ze svého, vydáme se skoro ze všech úspor, zatímco při 100% hypo bychom si třeba 300k nechali na vybavení a rezervu.. to je podle mě alespoň pro nás mnohem riskantnější.
Odpovědět
co by ste mi odporucali? spolu so zenou mame nasetrenych cca 3.3mil CZK + otec by nam mohol pomoct nejakych 500-700tis (osobne by som chcel radsej od neho cim menej nech musim cim menej vracat), s hypo teda nechcem kupovat vobec, ale uz by som sa rad stahoval najlepsie 3+1/kk niekde v Prahe ci do 25min od Hlavaku/Masaryokovho okolo Prahy s vybavenostou (MS/ZS, nejaky supermarket) kupit teraz alebo ist do najmu a pockat? asi ma tu zozeriete, ale ja osobne by som uvital keby boli hypoteky nedostupnejsie, ich dostupnost len sposobila ze ceny strasne vyleteli lebo si za ne kazdy moze kupit byt a ten kto ma nasetrene realne peniaze moze len pozerat ako to leti hore hnane ludmi bez penazi kde pozerat ponuku? je este nieco so zaujimavou ponukou okrem sreality.cz a realingo.cz?
Odpovědět
@slabici a to prodáváte dvoupokojový byt? jestli panelákový, tak ta vaše cena je dost na hraně, se mi zdá. přece jen se prodávají byty i teď na nižších cenách @petsmr určitě jde předschválení...přítel si podepsal hypotéku už před rokem, s tím, že se nám dokončuje novostavba. podepsal smlouvu, čerpat lze začít až odloženě, bance se neplatilo nic zatím (samozřejmě to ukrojí jeden rok z pětileté fixace - ale vzhledem k růstu hypoték se mu pořád ohromně vyplatí čtyři čoky mít garanci nízké sazby než si teď podepisovat rovnou už mnohem vyšší)
Odpovědět
Profilova fotka
@pucifal Ano, 2+1. A už je pryč, dávala jsem ho za 2,7 mil, nebyl v nabídce ani týden ;-) A po rezervaci jsem dostala dalěí nabídku s tím, že jsou ochotní dát ještě o 25 tis. víc. V naší lokalitě je to hodně dobrá cena
Odpovědět
Všude píšou, že je v Praze málo nových bytů, že se nestaví, takže je zájem i o starší byty, navíc jde ekonomika nahoru, tak si myslím, že ceny ještě chvilku porostou, nebo budou stagnovat. Jak začnou růst úroky na hypotékách, tak se možná hnou ceny měrem dolů....
Odpovědět
@petsmr A s tím pozemkem tedy nevím, jestli byste si polepšili, jestli byste nemuseli už hodně daleko za Prahu.
Odpovědět
Pro zajímvost graf
Odpovědět
@slabici No v tom případě skvělá zpráva :) Naši budou prodávat větší, na hezkém místě u metra, z druhé strany Hostivaře...tak uvidíme :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?