Stříhání živého plotu

Zdravím, vysadili jsme živý plot z ptačího zobu. Keře jsou vysoké 40-60cm. Chtěl bych provést první stříhání. Na netu radí střihnout teď na jaře o 1/3 a na podzim o 2/3. Druhá rada rovnou o 2/3, aby byl plot hustý od spodu. To se mi zdá při pohledu na ty malé štětky drastické 🙂 Poradíte mi prosím, jak jste to řešili vy? Pokud přidáte typ jak na to, aby byly co nejhustší budu rád.. V
Odpovědět
Připojuji se, také mě to zajímá... Před dvěma měsíci jsme ho vysadili a já nevím, co dál... Kdy ji začít stříhat, zda má smysl ji nějak hnojit...
Odpovědět
Po vysazení je potřeba stříhat, nejlépe než se zazelená. Ale i teď na začátku Května by mu to nemělo ublížit, ptačí zob je silně životaschopný a vydrží téměř vše. Střihněte tak aby nad zemí zbylo tak 20cm, v Srpnu (ne později - aby nové výhony stihly dozrát) opakujte a přidejte 5cm. Další rok obdobně, v polovině března přidejte dalších 5cm (už jsme na 30cm), v srpnu opět. No je to běh na delší trať ale jen tak bude krásně hustý. Pokud chcete čas co nejvíce zkrátit, tak přihnojujte a zalévejte. Já jsem měl sazeničky už mírně rozvětvené (sám jsem si množil), takže jsem měl lepší startovní pozici. Přikládám foto z 2020, kdy jsem je z dočasného stanoviště přesadil na finální, to měly asi tak dva roky od řízkování. Nyní po 3-letech mají 80cm a už je můžu začít hnát do výšky. Nijak jsem je nehnojil ani nezalíval. Všimněte si rozvětvení těsně nad půdou, cíl je tak 4-5 samostatných kmenů a velké rozvětvení. A jak s tím množením? Odstřihněte loňskou větvičku nebo i letošní, pokud je dřevnatá. Letošní zelený řízek by nezakořenil, ale uvadl. Délka řízku by měla mít 15-20 cm, z jednoho proutku můžete mít klidně dva řízky. Nechte na nich horní dva páry listů, zbytek spodních listů odtrhejte (větvička by vše neuživila). Tyto dejte do kyblíku s vodou a počkejte, až pustí kořínky, pak lze zasadit ven (ale ne v parné léto, až na podzim na konci září). Pokud nestiháte na podzim, tak zasaďte do truhlíku do substrátu pro množení a pak po skončení mrazíků tj. v květnu přesaďte ven. Někdo radí takové řízky rovnou zapíchnout do hlíny ale to jen v případě pravidelné zálivky a do dobré půdy.
Odpovědět
@wacko Tak už vím, proč mi přes zimu přežil jen jeden řízek lísky. Na jaře ještě jehnědy vyrašily, ale listky se rozvíjejí jenom na jednom (tom nejmenším).
Odpovědět
@kofejn Ano, letos byly ty mrazíky vražedné, pár nocí tu bylo okolo -7. Taky jsem už polovině Března z truhlíku přesadil pár řízků ptačího zobu a zdá se že je po nich. Z této zkušenosti píšu, že řízky sadit ven radši až v Květnu. Pokud by to byly 1-2 leté sazeničky, tak by k tomu nemělo dojít.
Odpovědět
Ještě se tedy opravím, že nepřidávat striktně jen 5cm ale i třeba 10, podle toho jak dojde k rozvětvení. A jakmile od země vyjde nový výhon, tak k tomu se chováme jako k nové sazeničce, tj ikdyž bude mít 40cm, zastřihnou na 20 a pak mu přidávat. Přikládám nákres.
Odpovědět
@wacko Já potřeboval lísku na zimu ostříhat, tak některé větve jsem zapíchal do truhlíku po paprikách a dopadlo to, jak to dopadlo. Pod keřem je sice dost semenáčků, ale ty jsou zplanělé.
Odpovědět
díky za rady 🙂
Odpovědět
Tip pro případné další etapy, já už jsem další stranu začal: místo ptačího zobu použiji muchovník (indiánská borůvka). Pracuje se s tím stejně jak s ptačím zobem, nepotřebuje speciální půdu a jako bonus máte úrodu 😉
Odpovědět
Pro výstrahu ještě přikládám jak to může vypadat (už je tam roky), když se ptačí zob po zasazení nestříhá!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?