Vrátka v plotě a opakované vstupování na pozemek

Dobrý den, se sousedy na chalupě máme historicky vrátka v plotě (jejich) mezi pozemky. Už léta každoročně řešíme, že si nepřejeme, aby k nám vrátky chodili, protože nám tam dělali bordel, kradli atd. I když je zaterasíme, vždy všechny zábrany drze odkopnou a zničí, když tam nejsme. Co může člověk udělat proto, aby vrátka byla zrušena a zůstal jen plot mezi pozemky? Na koho se s čím obrátit, nebo čím argumentovat v písemné žádosti sousedům? Pozemek je poměrně malý, proto stavbu vlastního plotu před tím jejich (však na hraně pozemků) na úkor našeho pozemku beru jen jako poslední zoufalou možnost. Navíc si dovedu představit, že hned potom svůj plot odstraní a budou mít vlastně zdarma větší pozemek.? Děkuji za rady.
Odpovědět
@faolgan Vy s jejich plotem a jejich vrátkama neuděláte nic. Musíte si ze své strany na svém pozemku udělat zábranu. Třeba jen kousek plotu na šířku těch vrátek, takže cca 2 m?
Odpovědět
@faolgan Záleží co je to za vrátka, ze své strany bych tam dal zámek, ideální řešení, protože tak mohou vrátka používat jen pokud jim to já dovolím. Pokud by šlo o trvalé znefunkčnění vrátek také není problém, jsou-li kovová zavařil bych je na pevno, jsou-li dřevěná našroubil bych přes ně "trámek", V obou případech nic nenadělají, právo na vstup na cizí pozemek bez souhlasu majitele toho pozemku nemají. Z druhého pohledu taková vrátka mezi sousedy nejsou špatná věc, jen je potřeba aby při jejich zřízení byly zamknuty z každé strany jedním zámkem, tak se mohou použít pouze při souhlasu obou stran a tak by to bylo správně.
Odpovědět
@faolgan P.S. Nebo hned za jejich vrátky udělat vlastní bez odstupové vzdálenosti, nalepit přímo na ně, zabetonovat dva sloupky, branka nejlépe kovová zámek hotovo a mohou si jít stěžovat, do ničeho jim nezasáhnete ale průchod bude jen když vy jim to dovolíte, v obou případech nenadělají nic, protože kdyby to začali řešit, skončí to tím, že na váš pozemek nemají oprávněný přístup.
Odpovědět
Před vrátka zabetonovat železnou tyč/palisátu/obrubník - třeba jen 10cm ze země, aby bránilo otevření vrátek - tedy jen za předpokladu, že se vrátka otevírají směrem k vám.
Odpovědět
@petrmm Plot s vrátky jsou ve vlastnictví sousedů. Do jejich vlastnictví nelze zasahovat tak, že jim je zamknete nebo zavaříte. Jediné řešení je udělat opatření na svém pozemku.
Odpovědět
@jozkakomosny Ano to vím, ale tímto svým vlastnictvím porušují práva k užívání druhého pozemku jiným majitelem, pokud tedy vrátka zamkne a budou si stěžovat narazí na to, že ta vrátka tam nemají co dělat, případně by museli mít svolení souseda a to nemají, počítám že ta vrátka budou tedy nelegální. Ale budiž, pak bych to udělal tak, že před ty vrátka bych si udělal svá hned za ně, nebo hned za to kus plotu zátarasu přes celá vrátka a zabetonovat a zase bez odstupové vzdálenosti, protože ta jejich vrátka tam nemají co dělat. Těžko uplatní něco proti sousedovi který jim znemožnil užívat nelegální věc,
Odpovědět
@jozkakomosny Argument že do jejich vlastnictví nelze zasahovat nelze v tomto případě použít jestliže to vlastnictví slouží k nelegálnímu vstupu na cizí pozemek tedy vloupání, bez povolení majitele je to vloupání. Navíc ta vrátka pokud k tomu nemá věcné břemeno jsou sama o sobě nelegální.
Odpovědět
@petrmm Nezlobte se, ale píšete opravdu nesmysly. Na vrátka nepotřebují svolení souseda, nelegální nejsou, žádné vloupání to není a už vůbec to není podmíněno žádným věcným břemenem. Je to prosté. Ať už jsou tam vrátka, díra v plotě, třeba chybějící kus plotu nebo jakýkoliv jiný možný vstup, prostě jen nemají žádné právo vstupu na cizí pozemek, který není veřejným prostranstvím. To je všechno. Pokud tak svévolně činí, může se jednat o přestupkové jednání. Lze podat i žalobu k soudu na zdržení se zásahu do vlastnického práva podle ustanovení § 1042 občanského zákoníku. Ale nejjednodušší je pořád oplotit si pozemek svým plotem na svém pozemku.
Odpovědět
@jozkakomosny Pokud jsou oplocené dva nesouvisející pozemky a každý vlastní jiný majitel, pak vrátka nemohou být legální bez oboustranné dohody, věcného břemene, to by si pak kdokoli kdykoli mohl udělat kamkoli vstup bez povolení a bylo by to legální ?
Odpovědět
@petrmm Vzhledem k tomu, že takovýto plot mezi dvěma zahradami nepodléhá žádnému povolení ani souhlasu stavebního úřadu, tak i brána nebo vrátka v takovém plotě nepodléhají povolení nebo souhlasu. Ani díra v takovém plotě (což je ještě lepší než vrátka) nepodléhá ničemu. Prostě je třeba se bránit buď vlastním stavebně-technickým opatřením, nebo soukromoprávně.
Odpovědět
@jozkakomosny To tedy znamená, že dle vás si může soused k vám udělat ve svém plotě kdykoli vrátka a vy to musíte strpět.
Odpovědět
@petrmm Jestli je to nezakone muzete prosim podle ktereho zakona? Osobne si myslim ze pokud plot stoji na mem pozemku muzu si ho udelat klidne jenom z branek kdyz budu chtit( za predpokladu dodrzeni odstupu, vysky plotu atd…) Samozrejme je to neopravnuje vstupovat na cizi pozemek za me ideal je udelat plot v danem miste a pripadne instalovat fotopast (jestli je kam) kdyby ho znicili tak jit na policii…
Odpovědět
Článek se načítá
@raziel628 Takže odpovím stejně jako pánu před vámi, když to berete takto, pak si soused k vám ve svém plotě může kdykoli udělat branku a vy to musíte tedy strpět, řekne vám že se pro vás nic nemění nebude k vám chodit a je to tedy dle vás a pána takto v pořádku, no budiž.
Odpovědět
@petrmm Vy to pořád nechápete. Může si udělat vrátka, může si udělat díru, může ten plot třeba celý kdykoliv odstranit!!!
Odpovědět
@jozkakomosny Ale chápu, tak mi tedy řekněte jestli by se vám líbilo, kdyby si k vám ve svém plotě udělal soused branku, dle vás na to má právo a vy s tím nemůžete nic dělat a co když se vám to nelíbí že si tam udělal k vám vstup ?
Odpovědět
@petrmm mit oploceni pozemku neni povinost. Ten plot je v majetku souseda a ten si s nim muze delat co chce klidne ho zbourat. Proto jedine co muze udelat tazatel je oplotit si svuj pozemek. Muze se vam to nelibit ale to je tak asi vsechno… nebo uvedte oporu v zakone pro svoje tvrzeni…
Odpovědět
@raziel628 A co takle právo na ochranu své nemovitosti ? Ale docela by mně zajímalo, jestli by se vám líbilo, kdyby si ve svém plotě soused k vám udělal branku a řekl že na to má právo a vy s tím nemůžete nic dělat protože nemáte zákonnou oporu. Líbilo by se vám to ? Dle vás s tím nelze dělat nic jiného než oplotit si svůj pozemek ještě jednou přičemž přijdete o část své plochy, nu dobrá.
Odpovědět
@petrmm Takze kdyz soused plot zboura tak jako co? Ho budete davat k soudu ze mate pravo na ochranu sve nemovitosti a ma ten plot vratit… To asi ne ze? Ano je to hulvactvi ale jedina spravna moznost je oplotit svuj pozemek… to je vase pravo a stejne tak je pravo vaseho souseda plot nemit… bohuzel tak to je, kdyz se lide nedohodnou…
Odpovědět
@raziel628 Ale tady jde o něco jiného, máte parcely staví se nové baráky, tuhle stranu udělá soused tuhle já a nyní si soused usmyslí že si jen tak udělá ve svém plotě branku k vám a vy s tím nemůžete nic dělat dle vás, takže vám by to tedy nevadilo ?
Odpovědět
@petrmm vy souseda v zivote nedonutite aby si pozemek oplotil tak to proste je. Ze normalne funguje nejaka slusnost je jedna vec ale ta tu proste ocividne nefunguje. A vy nemate zadnou paku po nekom pozadovat plot. Pokud by se mi to nelibilo tak mi proste nezbyde nic jineho nez to postavit za svoje a jeste na svojim pozemku tak to proste je… nevim co na to napsat ano je to nepekne ale vy zadnou oporu v zakone nemate… ja toto konani neomlouvam ale zakon brankou rozhodne neporusuji(nemluvim o chozeni skrze cizi pozemek). Pokud si myslite ze ano opet vas prosim dodejte paragraf.
Odpovědět
@raziel628 Myslím že to lze řešit prostřednictvím práva vlastnického práva na ochranu vlastnictví, tj. nemůžete si udělat branku k sousedovi pokud s tím soused nesouhlasí protože to omezuje narušuje užívání jeho vlastnických práv. Pokud by tomu bylo totiž tak jak pravíte, že si soused může udělat branku kde chce jen na základě toho že je to jeho vlastní plot, pak by nebylo možné se proti tomu nijak bránit a kdokoli by mohl komukoli zrealizovat ze svého plotu vstup na sousední pozemek aniž by se to sousedovi líbilo . Plot dodrží-li stanovené si může postavit nebo zbořit to je věc jedna, ale nemůže si dle mne udělat branku k vám kdykoli a kdekoli chce a vůbec si ji nemůže k vám udělat pokud vy s tím nesouhlasíte a to na základě vlastnického práva a vašeho práva na ochranu vašeho vlastnictví.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Ja by som tam tú reťaz so zámkom dal. A niekde na vhodné miesto pekne kameru aby bráničku snímala. Ak zámok poškodí, má problém, ak sa bude sťažovať niekde vyššie, že tam je, tak bude musieť zdôvodniť, prečo chce liezť na cudzí pozemok.
Odpovědět
@josefx pokud je plot a branka souseda, tak odstraněním zámku žádný problém neriskuje. Naopak, v takovém případě nemá tazatel právo na tu branku žádný zámek nebo řetěz věšet. @petrmm pokud je plot ve vlastnictví souseda, tak ano, může si v něm kdykoliv tu branku udělat - ať u k vám, ke mě, nebo komukoliv dalšímu koho se zde v diskuzi na to opakovaně ptáte. Zde se vám, mě nebo komukoliv dalšímu to bude líbit, je zcela irelevantní, protože Vaše (moje, atd..) právo na ochranu majetku tkví v tom, že naopak si můžete tam postavit svůj vlastní plot a tím mu vstup na váš pozemek znemožnit - ne v tom, že budu sousedovi diktovat zda musí mít a jaký plot (nebo klidně branku) na hranici jeho pozemku sousedící s vaší - tím by jste totiž naopak Vy chtěl omezovat práva souseda. (až tedy na konkrétní případy, kdy to může být nařízeno například z důvodu zamezení prostupu pro zvířata).
Odpovědět
@doog Branku na cizí veřejně nepřístupný pozemek ve svém plotě si udělat sice "můžete", ale tím se dotýkáte vlastnických práv souseda a bude-li to řešit právní cestou, tak na základě jeho vlastnického práva dostanete dříve nebo později nařízení tuto branku z vašeho plotu odstranit nebo znefunkčnit.
Odpovědět
@doog Protože nikdo není povinen snášet vstup souseda na svůj pozemek. viz. např. https://www.bezplatnapravniporadna.cz...
Odpovědět
@petrmm Napsal jste právní nesmysl. A ten odkaz je přesně na to, co nemůžete pořád pochopit: Že máte právo zamezit vstup, což znamená, že máte právo si postavit vlastní plot.
Odpovědět
@jozkakomosny Nepřipadá Vám zvláštní tento dotaz, jako vykonstruovaný, jelikož vy se tady přete a zakladatel pouze zadal dotaz a od té doby nereaguje, i přesto, že je aktivní neustále?
Odpovědět
@jozkakomosny Nikoli, vy nesmíte souseda obtěžovat čímkoli a nesmíte ho obtěžovat ani neoprávněným vstupováním na váš pozemek. To že si postavíte nebo zbouráte vlastní plot pokud dodržíte jisté danosti je v pořádku, ale nemůžete ho udělat tak (např. branku k sousedovi bez jeho svolení nebo věcného břemena) aby se dotýkal omezoval vlastnická práva souseda pokud s tím nesouhlasí. Něco jiného je vstup na veřejně přístupné místo a něco jiného je vstup na soukromý pozemek jiného vlastníka, pokud to bude řešit právní cestou nemůžete s brankou na jeho pozemek uspět.
Odpovědět
Profilova fotka
Ak je dohovor so susedom nemožný, poslať mu doporučene list s tým že si neprajete aby ktokoľvek vstupoval na váš pozemok. Na jeho majetok samozrejme vešať reťaz ani zvárať nič nemôžete. Postavila by som pred bránku zátarasu a v prípade jej poškodenia podať trestné oznámenie.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?