Dlaždice jako obklad na OSB/sádrokarton

Dobrý den, chtěl bych se poradit s vámi zkušenějšími ohledně obkladových dlaždic v patrové koupelně. Do výšky cca 2,2 metry na obvodových stěnách kolem dokola bychom v koupelně chtěli dlaždice jako obklad, je lepší lepit dlaždice na OSB desku nebo na sádrokarton ? Momentálně máme v patrové koupelně připravený dřevěný rošt k připevnění OSB desek, případně sádrokartonu..Výhody/nevýhody, zkušenosti lepení dlaždic na OSB/ sádrokarton popř. postup. Děkuji
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkl1993:

Dobrý den, chtěl bych se poradit s vámi zkušenějš…
@majkl1993 Nedělal jsem to, ale OSB bych určitě nopoužil, protože po navlhutí naboptná. Takže buď impregnovaný (koupelnový) SDK nebo bych spíše použil cetris desky
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@majkl1993 Nedělal jsem to, ale OSB bych určitě n…
@zubr487 ja by som povedal, že aj osb môže byť, pokiaľ sa spraví celoplošná hydroizolácia. A mám taký pocit, že by sa mala robiť vždy nech je pod tým čo chce - osb, sdk alebo cetris. Je to opatrenie v ráde jednotiek tisíc Kč ktoré chráni dlažbu násobne drahšiu.
Odpovědět
Na OSB nedrží lepidlo, musí se použít nejaký speciální nátěr nebou pěnou (ta drží) přilepit polyš/sádroš. Já bych to dělal ze zeleného sádroše.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkl1993:

Dobrý den, chtěl bych se poradit s vámi zkušenějš…
@majkl1993 Na OSB se normálně lepí obklady (má to svá pravidla). Každopádně do koupelny bych vždycky šel cestou cementovláknitých desek. Sice jsou drahé, ale jedná se o relativně málo metrů. Přímo k tomu určené jsou například Fermacell Powerpanel H2O. Cetris je taky dobrý, ale přece jen už je to cementotřísková deska a dřevo bobtná. Jde to, ale nedal bych si to.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

Na OSB nedrží lepidlo, musí se použít nejaký spec…
@kofejn Údajně by se před kladením dlažby na OSB měl použít adhezní můstek pro lepší přilnavost a hydroizolace, jen bohužel nevím v jakém pořadí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@zubr487 ja by som povedal, že aj osb môže byť, p…
@josefx Slyšel jsem, že na OSB před kladením dlažby na lepidlo je zapotřebí desku natřít adhezním můstkem a hydroizolací, jen nevím v jakém pořadí
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pavelpk:

@majkl1993 Na OSB se normálně lepí obklady (má t…
@pavelpk A nevíte, jaké přesně pravidla? Z důvodu ceny se spíše přikláníme k variantě OSB nebo zelený sádrokarton
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkl1993:

Dobrý den, chtěl bych se poradit s vámi zkušenějš…
@majkl1993 Pred lepenim dlazby/obkladu na osb se pouzije kontaktni mustek (s kremicitym piskem). Tento mustek zajisti, ze povrch osb bude drsny a lepidlo bude drzet. Co se tyce pouziti osb v koupelne: na steny, ktere neprijdou do kontaktu s vodou, uplne v pohode. Tim samozrejme myslim, ze lehke postrikani vodou, treba u umyvadla, okolo WC nevadi. Do sprchoveho koutu bych si nedala ani ten zeleny SDK. My jsme pouzili konstrukcni desky, coz jsou vlastne desky z xps potazene cementovou vrstvou. Tyto se daji sroubovat na dreveny rost nebo i lepit na osb, jako sdk, ale jsou vodeodolne, nemusi se pouzivat hydroizolace, obklady se lepi bez nutnosti dalsi mezivrstvy. Jediny minus je cena :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od anela13:

@majkl1993 Pred lepenim dlazby/obkladu na osb se …
Jeste jsem chtela dodat, ze jsme pouzili v koupelne OSB typu 3: tyto desky jsou urceny pro pouziti ve vlhkem prostredi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od anela13:

Jeste jsem chtela dodat, ze jsme pouzili v koupel…
@anela13 90 % predajcov OSB dosiek predávajú OSB/3 dosky, to nie je žiadna špecialitka. Tie sú síce obmedzene použiteľné do vlhka, ale do kúpeľne by som ich rozhodne nedával. Tam jedine OSB/4 a ešte natrieť hydroizoláciou. Misto OSB by som ale radšej použil zelený SDK alebo cementové dosky. OSB má tendenciu bobtnať.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@anela13 90 % predajcov OSB dosiek predávajú OSB/…
@roman_ zeleny SDK: vlhkost až 75 % při teplotě 20 °C, případně 85 % po dobu kratší než 10 hodin OSB 3: při teplotě 20°C relativní vlhkost vzduchu výrazně nepřevyšuje 85% Takze asi tak..... Pan si snad z tech OSB desek nebude stavet vanu, aby mu tam bobtnal :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od anela13:

@roman_ zeleny SDK: vlhkost až 75 % při teplotě …
@anela13 85 % už nejde moc výrazne navýšiť, do 100 % tam už veľa priestoru nie je. Každopádne záleží na výkone rekuperácie, ale bez vetrania mám v kúpeľní pri sprchovaní za chvíľu takmer 100 %.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?