Podkroví z malé půdy

Ahoj, chtěl bych náš malý domek rozšířit o malé podkroví. Nad částí domu je nová střecha s úhlem 45°, zbytek domu tvoří přístavba s pouze 10° střechou, řeším tedy samozřejmě tu část kde je 45°, odhadem je ta půda něco přes 20m2, jsem si poměrně jistý, že tam nesplním 2,3 metru na polovině plochy, tedy se obejdu bez úřadů. I schodiště bude muset být určitě prudší než jak by mělo. Na druhou stranu není to nijak hrozné. Pro účely pracovny/skladiště/postele pro návštěvy za mě zcela dostatečné. V přízemí se nachází chodba a pokoj dělené SDK stěnou, v podstatě bych tuhle dispozici chtěl přenést i do podkroví. Schody v chodbě bych chtěl na míru s úložným prostorem, přišlo by se nahoru do "chodby", s dveřmi do pokoje. Vytápění/chlazení budu řešit klímou, kterou si zároveň nechám dát i do přízemí, tedy nahoru by bylo potřeba tahat jen elektriku, žádná voda atd. Zvažuju, že bych zároveň na domek dal i FVE a střídač+baterky umístil právě do té chodby nahoře, dole to nemám kam dát, aby to nerušilo. Zajímalo by mě, zda tu někdo máte jen takové malé podkroví, rád bych se inspiroval :). Celkově by mě zajímal postup, domek jsem koupil tak jak je už po rekonstrukci, od přírody jsem velmi nešikovný, potřeboval bych to celé zfouknout tak nějak "na klíč" a vlastně nevím kde začít :) Ani cenu úplně neumím odhadnout, ocenil bych jakékoliv poznatky. Moje představa je najít projektanta, co na to se mnou mrkne, nakreslí a pak ideálně firmu, která se postará o okna, zateplení, SDK podlahu atd. k tomu truhlář na schody, chlaďaři na klímu a možná někdo na FVE, když by zbývaly peníze :D Minimálně si to aspoň připravit, tak aby instalace v budoucnu byla velmi jednoduchá.. Ale nevím zda si to nemaluju moc jednoduše nebo naopak složitě.
Odpovědět
Proměřte si tu výšku, protože strop od parotěsky se sníží o cca 50cm a podlaha zvýší o cca 20cm. Chce se podívat i na úsnosnost, aby to tam nebyla velká houpačka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozeffmaca:

Ahoj, chtěl bych náš malý domek rozšířit o malé p…
@jozeffmaca 20m2 není moc a otázkou je, co chcete s daným prostorem dělat. Jestli tam chcete být celoročně a zateplovat nebo ne. Dále je možné střechu otevřít a udělat tam vikýř - tím by jste vyřešil těch 2,3 metru. Ale toto je na nějakého projektanta. Z půdy se stane obytný prostor, což by se minimálně mělo projevit ve zvýšení daní z nemovitosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martin_s:

Proměřte si tu výšku, protože strop od parotěsky …
@martin_s Opravdu o tolik? Co tam bude 20cm v té podlaze?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@jozeffmaca 20m2 není moc a otázkou je, co chcete…
@jirkajiri Vikýřům bych se spíš vyhnul, říkám, bude mi stačit malá pracovna s místem na věci a nějakou postel. Celoročně bych to užívat chtěl, střechu bude potřeba určitě zateplit, ale nějak si neumím představit, že by celá konstrukce + zateplení ubrala 50cm, jak zde bylo napsáno :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozeffmaca:

@jirkajiri Vikýřům bych se spíš vyhnul, říkám, bu…
@jozeffmaca A okna v místnosti máte? Pokud ano, tak vikýř potřeba není. Co se týče podlahy, tak záleží jaký je strop nyní, třeba bude stačit jen nová finální vrstva, když nechcete podlahovku. Co se týče stropu, tak počítejte vatu mezi krokve a pod ní minimálně dalších 6cm vaty + SDK, lépe však pod krokve 12-18cm vaty.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozeffmaca:

@jirkajiri Vikýřům bych se spíš vyhnul, říkám, bu…
@jozeffmaca Pokud teď máte strop dřevěný (nevím?) Tak na to OSB desky a krocejovku a třeba vinyl. Teplo vám půjde zespod nějaké, nahoře pokud máte klasický krov, tak vatu mezi krokve na jejích výšku a pak 5 - 8 pod krokve ještě. To bude stačit
Odpovědět
Mám za to, že můžete udělat klidně místnost, která nebude splňovat parametry místnosti obytné, čili bude mít třeba nižší strop. Pouze nesmíte tuto místnost vydávat za obytnou místnost. Můžete to nazvat třeba skladištěm apod. Pak vám to dle mého neodborného názoru SÚ povolí. Nicméně nejsem odborníkem na stavební právo a budu rád, když mě někdo znalejší předpisů opraví či upřesní. K té technické stránce, počítal bych tloušťku minimálně 25 cm kolmo od spodku střešní krytiny, ale to je opravdu minimum. Pokud tam bude klimatizace, tak ta tloušťka "stačí", ale budete muset občas klimatizovat. Skladba je SDK + konstrukce cca 6cm, do té konstrukce lze dát 4cm vaty. Pod tím parotěs. Pod parotěsem nějaká konstrukce, která to vše udrží a vyplněná vatou nebo nějakou pěnou. Co se týká podlahy, zkuste si na tom opatrně zaskákat a uvidíte, jak moc ten strop pruží. Pokud je to pocitově pevné a nehoupe to, dá se někdy položit plovoučka rovnou na stávající strop. Ale to by musel být strop perfektně rovný. Jinak se musí udělat konstrukce například z OSB a strop vyrovnat. Dále je dobré zauvažovat o položení nějakého odhlučňovacího materiálu.. Pokud budete dotápět klimatizací a pokud jsou vytápěné místnosti pod půdou, není podle mého názoru potřeba podlahovka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@jozeffmaca A okna v místnosti máte? Pokud ano, t…
@jirkajiri No okna na půdě teď nejsou, ty bych dal střešní, nebo vám asi úplně nerozumím :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@jozeffmaca Pokud teď máte strop dřevěný (nevím…
@vladimir_sacha No jsou tam trámy, mezi nimi foukaná izolace a strop dole je nový SDK podhled pod tím původním. Těžko říct z čeho je. Taky jsem si představoval, jak píšete, vyházet stará prkna, co tam teď na půdě jsou, na ty trámy OSB desky. S tou vatou mezi krokve a pár cm pod mi to zní reálně :) díky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Mám za to, že můžete udělat klidně místnost, kter…
@m_i_r_e_k Díky, zkusím se informovat u nějakého projektanta až to začnu naplno řešit. Co se týče podlahy, no představoval jsem si to, že se vyhodí stará prkna co tam jsou, přes ty trámy osb k vyrovnání a na to nějaká plovoučka, zvuk by snad mohlo tlumit skoro 30cm foukané izolace, co tam mezi trámy teď je.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozeffmaca:

@martin_s Opravdu o tolik? Co tam bude 20cm v té …
@jozeffmaca Mám zdvojené 7,5m kleštiny a 1 se pod mojí vahou prohybala o 1 až 2cm. Takže bych to viděl na rošt, kterým udělám rovinu, která tam určo nebude a taky kterým rozložím hmotnost na 3 kleštiny, na tu OSB, pak kročejovku, pak 2 vrsty osb. Ta foukaná izolace moc neutlumí hluk, když bude proházet přes nosnou konstruci - záleží, ale jak je uděláno zavěšení sádroše. Měřil jsem strop u oken a mám to 44cm a to je tam méně izolace než ve stropě i s tím, že ta izolace je mezi konstrukcí sdk.
Odpovědět
Profilova fotka
Zateplení a v podstatě předělání půdního prostoru o 25m2 stálo cca 350 tis. Topení je řešeno infrapanely.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?