Vnitřní teplota v pasiv.RD z VPC nyní při pasivní x aktivní rekuperaci

Ahoj, zdravím všechny a prosím o informace uživatelů pasiv. i aktiv. rekuperačních jednotek bydlících v pas.RD nejlépe z VPC, jak jste na tom s vnitřní teplotou teď, když je vedro. Máme v projektu Nilan VPL 15, takže aktivní jednotku, ale po tom,co jsem si kde přečetla, tak nevím, jestli nejít do pasivní. Chtěli jsme ji kvůli možnosti chlazení v létě, ale asi to zas není ideální v přechod. obdobich a vlastně nevim, jestli něco vychladí . Můžete, prosím, napsat své aktuální zkušenosti? Moc děkuji.
Odpovědět
Pasivní rekuperace SystemAir VTR 250 jede od ledna, zatím ale nebydlíme. Barák je pasivní z betonových panelů. Obvodové jsou tloušťky 180mm.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, máme aktivní Nilan Compact a aktuálně máme doma 24°C. Nejsme teda ubedněný, normálně otevíráme okna, takže by se tu dalo udělat ještě větší doupě.
Odpovědět
Ahoj taky máme Nilanem Compact. Stejně jako xheh. V přízemí 23 °C patro 24 °C. Ventilačky bývají otevřené. Dneska jsem na Nilanu měnil teplotu vzduchu z 22°C na 20°C. Uvidím jestli to bude znát. V
Odpovědět
Mam Nilan gott2600. Jeste nebydlíme a nemame ani interiérové dveře otevřený vstup do podkroví kde je nějakých 28 stupňů neni tam zavedena vzduchotechnika. A dole je krásně příjemně. Ted teda uz je tam přes 23 ale rekuperace se snaží. Az bude na, 3m okně žaluzie tak to bude zase lepší. Musim říct ze cely týden co jsou horká jde teplota pomaličku náhoru ale mam stavbu z ytongu 300 a bez zateplení zatim, dům spíš veden jako NZ. Pokud někdy budou pokoje i v podkroví tak se tam pořídí multisplit klimatizace. Ted je to jedna velká místnost.
Odpovědět
@zinzin mame pasivni Nilan. Mame vsechna obytna okna na jih, zatim bez zaluzii. 23-24 stupnu se pohybujeme poslednich par dni.
Odpovědět
@kofejn @xhex @viktor78 @martin18896 @t_makovice Moc všem děkuji za reakci, vsichni máte doma příjemný chládek😎. S aktivní i pasivní. U aktivní, vnímáte, že chladí ? Pokud máte N.gott, v jakém období se vám aktivní neosvědčila a přepínáte na pasivní? Moc děkuji za trpělivost, už to potřebujeme rozseknout a info od dodavatele mi nepřijde dostačující.
Odpovědět
@xhex @viktor78 Teď jsem četla starší příspěvek týkající se N.compact a zjistila,že je taky obojetná, to jsem netušila😉. Je možno,prosím, zhodnotit výhody a nevýhody pas.x aktiv. během užívání?Moc děkuji .
Odpovědět
Profilova fotka
V sobotu jsem zapnul chlazení v Nilan Gott, teplota zůstala kolem 23,8, ale co je podstatné, tak vlhkost klesla za 2 dny ze 65% na 57%. Pokud byla zapnuta pouze pasivní část, tak teplota šla po 0,2° denně nahoru a vlhkost tak po 3%. Dovnitř nyní fouká 11°, ale fyzicky poznat to nikde není.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nevím kde jsme udělali chybu 😄 máme pasiv z VPC - ještě teda není zatepleno a nemáme žaluzie na oknech ale teď v těch vedrech máme doma 27. přesnoc se nám to třeba podaří stáhnout otevřenými okny a bypassem v reku na 25,5 nebo 26. ale přes den prostě 27 😞 Pasivní rekuperace
Odpovědět
@lucka_dc Tak jestli nemáte VPC zatepleno, tak určitě nemáte pasiv a vedro tam prostě bude.
Odpovědět
@lucka_dc máme skoro všude venkovní žaluzie. Přes týden, kdy nikdo není doma, tak není problém udržet do 24, jen s pasivní reku. Problém je víkend, kdy to prostě navětráme. Furt se někam cajdá, vaří 🙂 , není problém to vyhnat na 26, bohužel. ale přes týden to zase spadne.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc nevím jak zateplení, ale my nemít žaluzie, tak máme taky klidně 28. Máme okna se solárními zisky a ty to prostě ohřejou.
Odpovědět
Článek se načítá
My máme pasivní rekuperaci, venkovní žaluzie. Bungalov do L, 170 m2. Cihla 30 + 18 eps. Máme nyní doma kolem 24°C. Do večera to stoupne na těch 25. Přes noc to většinou rekuperace vyvětrá zase na těch 24°C. Nesmí být ale tropická noc, kdy je víc než 23°C stupnů no. A taky se nesmí moc vařit a péct v troubě, včera dvouhodinové pečení nám přidalo v obýváku 1,5°C a to jej rozhodně nemáme malý - cca 40 m2
Odpovědět
@lucka_dc Taky máme teď teplo bez zateplení a žaluzií,ale máme zatím hrubou s okny, jak píšou ostatní, solární zisky + vyhřáté VPC, to se určitě spraví😎.
Odpovědět
@honzik75 no právě, že se bude cajdat ven a zpět a ty vnitřní zisky z provozu.....Manžel dal v bytě s okny jen na Z o víkendu,něž jsem prisla z práce, péct kuře. No bylo vynikající...😘 Ti,co prodávají jen pasiv.reku tvrdí,že se dovnitř nenavětrá.Nechat vypnutou,když budeme nepůjde
Odpovědět
@honzik75 jsem to nechtěně odklepla....když budeme doma. Už teď mi tam přijde nedýchatelno bez reku,jak jsou zevnitř na oknech ty vzduchotěs.pásky.
Odpovědět
@petr13 o víkendu při vaření jsem pochopila,proč si pořídit letní kuchyň.Asi budou stačit 2 plotýnky a zásuvka v pergole.....až nějaká bude,pro začátek beru i 2 palety🤣.
Odpovědět
@radim2015 Aha a je to tak vždycky,že když stoupá teplota venku,stoupá i vnitřní vlhkost pokud jede pasiv.reku? Můžu poprosit o info, jak hodnotíš aktiv ×pasiv během roku? Je doba,kdy aktivní není ideální? V nějaké diskuzi jsem četla,že pánovi nešla Nilan VPL15 uregulovat. Že buď topila nebo chladila,když potřeboval jen větrat.Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Vlhkost v létě je problém - například teď z meteorologické stanice blízko nás: teplota 22,6°, vlhkost 83%. My uvnitř teplota 23,7°, vlhkost 57%. Mít pouze pasivní rekuperaci, tak uvnitř máme vlhkost 70%, což už je strašně moc. Rozdíl v aktivní rekuperaci s pasivním výměníkem je pouze pořizovací cena oproti provozním nákladům. Samozřejmě pokud běží čerpadlo, tak je to hlučnější. Já odhaduji běh aktivní části tak půl napůl s čistě pasivní. U nás je to dáno velkým přesahem střechy na jih a v přechodných obdobích nutností více "topit". Pokud by nebylo zastínění, běžela by pouze pasivní část. V létě se chladí, pokud se teplota blíží k 30, což zas tak moc dnů není (letos zatím 4 dny chlazení).
Odpovědět
Máme aktivní rekuperaci od Nilanu a k tomu žaluzie. Oboje je pro nás v letních dnech must-have. Energie na chlazení nám v létě pokryje fotovoltaika, takže není co řešit a doma je opravdu příjemně.
Odpovědět
@radim2015 Díky za odpověď, jen prosím, můžeš ještě rozvést, jak jsi to myslel s tím presahem střechy? Že pokud by nebylo zastínění, běžela by jen pasivní?Bych si myslela,že by bylo bez stínění třeba víc chladit ( takže aktivni?) a pokud je v létě víc vlhko,tak víc odvlhčovat ( takže taky aktivní ). Nebo máš přesah omezující solární zisky v období, kdy je potřebuješ a proto dohříváš (aktivní)? Omlouvám se za tolik otázek, snažím se udělat si v tom jasno, ale nějak se v tom plácám🤔.
Odpovědět
@zuzkaulm Diky za reakci,můžu se zeptat na typ vaší rekuperace ?
Odpovědět
Profilova fotka
Samozřejmě jsem tím myslel dohřívání, kdy přesah "zbytečně'" stíní (jedna z mála nevýhod oproti žaluziím). Včera ráno jsem vypnul chlazení a dneska mám 23,6° a 62%. A vlhkost uvnitř pomalu roste - venku je 20° a 90%. No ještě že se projevují sádrové omítky, které nějakou vlhkost pojmou, ale tu budu muset později opět dostat pryč.
Odpovědět
@radim2015 Jj,díky moc, tak tomu tak nějak nahrubo asi rozumím, jsem si nebyla jistá, jestli mi něco neuniklo😎. Pokud bys chtěl teď použít aktivní ,aby se snížila vlhkost a nechladit,tak bude automaticky přitápět? Nebo pokud chci zachovat teplotu a jen větrat,jaké možnosti dává gott 2600? Moc děkuji za trpělivost.....😇
Odpovědět
Profilova fotka
Odvlhčovat umí pouze klimatizace. Vzduchotechnika jede pouze na ohřev/chlazení, popřípadě na pasivní část, přičemž při chlazení dochází ke kondenzaci přívodního vzduchu na výměníku a to v létě odvlhčuje vnitřek. V zimě je venkovní vzduch suchý a ke kondenzaci dochází na výstupu - to neodvlhčuje uvnitř. Nyní mám přívodní teplotu na 12°, ale moc to nechladí, takže využívám toho, že vzduch zchlazený na 12 (100% vlhkosti) a poté ohřátý na 24 bude relativně suchý. Jestli jede aktivní část říkám požadovanou teplotou, takže pokud ji zvednu na 26, aktivní část v létě vypne a pouze větrá venkovním vzduchem.
Odpovědět
@radim2015 Ahoj ,omlouvám se za pozdní reakci.Díky moc za info.🙂
Odpovědět
Mame pasivni dum z VPC a exteriérové žaluzie a pohybujeme se tak plus mínus 25 °C, ale hodně dela věčně otevřený portál a courání sem tam, když nejsme doma a jsou žaluzie dole tak mame 24°C. Rekuperaci máme pasivni od Wafe.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?