Zakrytí půdy OSB - kondenzace vody

Ahoj, Prave zakryvam pudu osb deskami, aby byla pochozi pro ukladani veci. Dnes jsem jedu OSB zvednul a po tydnu je na ni dost vody. Chci se zeptat co ted, cetl jsem, ze staci osb navrtat tak, aby byly prodysne. Mame vaznilovou strechu s 40 cm foukane vaty a na vaznicich asi +/- 5 cm nad vatou pokladam osb. Dekuji moc za info. Marek
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
jestli mohu, tak my máme také vazníky a chtěli jsme pochozí půdu na ukládání bince. Po poradě se stavbyvedoucím, který říkal něco podobného, že po roce někde přijeli a zvedli desky a ty byly plesnivé, jsem desky 250x125 cm nechal říznout podélně na půl tj. 250x62, líp se to i strká na půdu průlezem, na vazníky jsem dal napříč střešní latě 5x3 a na to položil desky s 5 mm mezerou na větrání. V létě se na to podívám, ale myslím, že laťový rošt a mezery mezi deskami musí stačit. Navíc my nemáme přikrytou celou půdu, jen 3 m pruh uprostřed.
Odpovědět
Haha..nam takhle podlaha vydrzel mesic nez sla plesniva pryc i s horni vrstvou vaty plny vody:) ted se tomu smeju..uz je to rok..ale byla sem zdesena pri predstave ze mi plesnivy desky tahaj barakem..nastestj neni jeste podbii tze to hazeli ven a vatu napytlovali...urcite to chce rost na vazniky a nedelaz podlahj plnou..hlavne t to nejakym zpusobem vetra...my to meli vymysleny dobre..ale zrealizovali to jinak..tak sk to taky rozebrali a predelali vatu...
Odpovědět
@misadan Děkuji za reakce, naštěstí jsem dnes kouknul pod ,jinak by to byl průser. Už jsem to rozebral a čekám až to vyschne, pak uvidíme co s tím. Asi zvedneme ještě více nad trámy a zakryjeme s mezerama. No a OSB desky navrtáme,ať větrají. Trochu nám to kazí plány, ale nedá se nic dělat. Ještě, že jsme to neudělali hned napoprvé, to bychom teď nic netušili a vazníky si pěkně hnily.
Odpovědět
@maximsoon teďka mě to také čeká, na vazníky přijde ještě 12 cm vatu, takže to potřebuji také zvednout o cca 15 cm. Jakým způsobem to děláte vy ?
Odpovědět
taky máme na části střechy OSB desky a taky se nám to rosí. Budeme to měnit za nějaké pochozí rošty, aby to větralo. Nebo taky ne, má představa o úložném prostoru na půdě je limitována průlezem a neochotou nahoru pořád chodit :).
Odpovědět
No já nahoru taky chodit moc nebudu, ale chci tam mít úložný prostor a hlavně nechci do budoucna řešit zhnilé trámy atd. Zítra tam navrtám hranolky, abych to zvedl a osb nedám do sebe, ale 4 cm od sebe a za týden to zase rozeberu ať zjistím jak jsme na tom :)
Odpovědět
My jsme nedávali osb ale prkna 4m dlouhý a 15cm široký a mezi nima je mezera vždycky 😉
Odpovědět
@misadan Nákres celého souvrství stropu a střechy by nebyl?
Odpovědět
Parozábranu máte? Pak by být problém neměl, protože se do studeného prostoru nedostane teplý vzduch, který by na studeném OSB kondenzoval...
Odpovědět
@travas ja sem si do projektu ty osb nedavala...doladili sme na stavbe..kdyby to udelali s tou vzduchovou mezerou tak by to vetralo...ale misty se vata tech desek i dotykala...kazdopadne odpoved na otazku..nakres tedy nemam:) ale jinak mame sdk, parotes, vata a vata mezi vaznikama..pak jsme tam meli mit late na vysku..a pak late krizem taky na vysku..no vsechno nam dali na lezato a vata byla misty jeste vybulena nahoru..
Odpovědět
@walckiers Parozábranu máme samozřejmě pod sádrošem a i přesto kondenzuje :)
Odpovědět
@misadan Pak to vypadá na špatně provedený parotěs pod sdk, nebo poškozený.
Odpovědět
Článek se načítá
@travas jo uznavam, ze v parotesu jsou slabsi mista...ale jinak puda je odvetrana a po roce tam neni zadna zavada co se vlhk a vody tyce..jen kdyz se vata utemuje a nemuze odvetrat..nicmene nejvetsi problem byl okolo schudku..ty proste samy o sobe ne zcela tesnej..a jinak co si budem povidat...aj vlhkost pri stavbe se do vaty dostala..a pak na tk hned desky.. je otazkou jestli by problem nastal znovu kdyby se to ted zaklopilo...priste to chce kazdopadne lip odvetrat a mne osobne se libi myslenka pororostu...
Odpovědět
@travas Nemyslím si, že je parozábrana schopná tomuto zabránit. Teplo prostě uteče a když ta vata je v přímém kontaktu s deskou, tak se na ni vysráží. Věřím tomu, že až desky zvednu o 10 cm a dám mezi jednotlivé OSB mezery, tak vše bude fungovat. Dám pak vědět.
Odpovědět
@maximsoon Nejde o teplo ale o vlhkost.
Odpovědět
Ahoj všem, jak to tak tady čtu, tak na tom budeme podobně... Já mám pochozí půdu a složení je zespodu od stropu SDK, parozábrana, vata izolace mezi vaznicemi, no a pak jsme na vaznice položili OSB desky a na ně ještě difuzní folii (to proti nakapání kondenzátu shora...). Bydlíme tam od léta, takže první zimu a vlhkosti jsem si už taky všimnul... Řešením je asi opravdu jen odvětrávání a ventilace, protože teplo zespodu se bude šířit i přes hydroizolaci a parozábranu a vlivem vlhkosti ve vzduchu bude v místě teploty pro rosný bod prostě kondenzovat - no a rosný bod bude zhruba ve třetinové vzdálenosti na chladnější straně celého systému zdi, stropu, izolací atd. Takže to vychází někde pod těmi OSB deskami, a to je problém. To odvětrání tu vlhkost prostě odnese vzduchem do prostoru a pak třeba až ven větracím otvorem ve štítu nebo otvorem pod hřebenáčem střechy. Nevím jestli pomůže jen vyvýšit umístění OSB desek, není to potřeba přímo větrat cirkulací vzduchu?
Odpovědět
@maximsoon Ahoj, jsem fakt hodně zvědavý, jestli to zvednutí těch OSB desek pomohlo. S jakou mezerou mezi samotnými deskami (horizontálně) počítáš? Aby mi tam nepropadla noha až tam budu chodit :-D A už máš nějaké poznatky? Pomohlo to tedy? Určitě dej vědět, pls!
Odpovědět
Profilova fotka
jak jsem psal dříve, máme také částečně pochozí půdu, byl jsem se tam nedávno podívat a sundal jednu desku a je suchá. Mezi vatou a deskou bych nechal mezeru tak 6-8 cm, takže latě třeba 6x4 nastojato, a na to desky. Mám mezeru půl cm, desky šíře 60 a délky 3 m, takže plocha té mezery se nasčítá a je to dost. Ale klidně bych šel do 1 cm, víc je asi zbytečné. V případě mezery 1 cm mezi 2 deskami by u nás činilo 300 cm2. Tak spočítejte kolik mezer budete mit a jak velké větrání z toho vyjde. Podle mne dostačující. Ale praxe je praxe :-)
Odpovědět
@slabici bavil jsem se stavařem a ty mezery by mohly stačit, a to vyzvednutí nad izolaci asi taky, navíc u novostaveb může údajně jít i o zbytkovou vlhkost z materiálů, takže první zimu tam něco třeba bude, ale další zimy už by mohly být v pohodě a hlavně v suchu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
jo a hlavně pozor na různé prostupy a odvětrávání. My si naběhli, udělali nám sloupek na internet skrz střechu, utěsnili dobře, ale v tom sloupku se rosí voda a kape dolů na půdu. Což jsem bohužel zjistil až druhou zimu, a vata musela být nasáklá fakt hodně. Přes léto to vyschlo, a teď jsem to objevil včas a zachraňuje to kýbl na půdě :-) . Bohužel ještě musíme vyřešit odvětrávání kanalizace, firma to od stropu táhla alu husím krkem a na to napojila plastový husí krk a ven nad střechu. A ten hliníkový krk se rosí a to dost. Takže teď budu kupovat nějakou vatu a tou ten krk obalím. Snad to pomůže.
Odpovědět
@slabici no to jsou teda vychytávky, to jsem zvědav co mě ještě čeká a na co ještě přijdu :-D my máme na střechu taky odvětrání kanalizace, ale je to 200 plastová roura a zatím jsem na ní nic neviděl, tak snad se neorosí... a taky máme vyvedený přes půdu na střechu digestoř, který je ale zaizolovaný (takže to zaizolování Alu husího krku asi pomůže) a má kondenzační válec na kondenzát par z kuchyně, ten je pak připojený na klasický odpad v koupelně. Jak už jsem psal, tak na OSB desky jsem dal difuzní folii právě kvůli různým kapkám nebo loužičkám kondenzátů kdekoliv na půdě pod střechou, aby to nešlo do vaty. Ještě přemýšlím nad schůdky na půdu, jestli při delším otevření (tak půl dne) nedojde k prostupu interiérového vlhka pod ty OSB desky právě přes ty schůdky, problém ale možná je i to, že máme tu půdu pochozí a tudíž s OSB deskami celou... :-S
Odpovědět
Profilova fotka
no, řekl bych to laicky asi takto: voda a vlhkost je prevít, ne vždy se podaří vše 100% odizolovat, ale proto je nutné dodržet možnost větrání. Ono kolikrát stačí malá mezera a už to profukuje a větrá.A pokud nemáte uzavřenou půdu, tak venkovní vítr a změny tlaku udělají své. Jen jsem nepochopil, proč budete mít vlez na půdu otevřený půl dne? Jestli to bude v létě, tak to nevadí, vlhkost není, a v zimě by vám vymrzla místnost pod schůdkama.
Odpovědět
@slabici no, teď vidím vlhkost kolem střešního okna v koupelně v patře, což je kousek od těch schůdků - tak jen hledám příčinu a ty schůdky byly otevřené kvůli opravě toho digestoře asi půl dne někdy před 2 týdny :-) tak proto. Ale stejně se na to mrknu blíže a snad se nezděsím co pod těma OSB deskami najdu :-|
Odpovědět
@maximsoon ten teplý vzduch co jde nahoru bude mít vždycky nějakou vlhkost, i přes parotěsnou folii. Ta zkondenzuje na spodní straně OSB desky, když její teplota v zimě klesne pod rosný bod. Vlhkost musí odvětrat na půdu. No a není "nic lepšího" než ji uzavřít OSB deskou. Nevím proč projektanti do té skladby kreslí nad vatu OSB (parobrzdu), když je úplně nevhodná. Ideálně prkna s mezerou a je to. Chce to udělat víc k pořádnému odvětrání. Jenom navrtání nebude dost.
Odpovědět
Tak my máme sice osb s dostatečnou mezerou a nedotažené k okraji, tak tam se nic nerosí. Ale zato řešíme stejné oříšky jako @slabici , tedy kapání vody ze sloupku na satelit, kondenzaci kolem odvětrání kanalizace (tu jsem sice omotala izolací jak bolavou nohu, ale furt je to málo a do některých míst se už kvůli šikmině nedostanu) a jako bonus ještě rosení pojistné folie nad příčkami. Vzduch z dutinových cihel vystoupá a srazí se na folii, ze které pak kape do vaty, na trámy a bůh ví kam. Letos jsme přidali nad příčky další vrstvu vaty, ale vypadá to, že budeme muset ještě vypěnit alespoň horní cihlu (dál se nedostaneme) a doufat, že rosný bod nepřesuneme do zdi. Zdar boji se zatracenými fyzikálními procesy:)
Odpovědět
Profilova fotka
Fyzikální procesy nezměníte. Ale pomůže, když jim porozumíte. Za všechno může špatné větrání. Naše babičky měly rákosový strop a nad ním seno. Pojistné folie neznaly, a přesto to seno bylo suché. Používaly totiž podtlakovou ventilaci. Dnes si každý dá rekuperaci (já ji se zdravotními důsledky musím trpět v zaměstnání) a ke krbu externí přívod. Vrcholem je pak cirkulační digestoř, která plive veškeré mastnoty po nábytku. Pak kape ze stropů a někdy díky váze nahromaděné vody stropy i padají. Jak z toho ven? Zajistěte PODTLAKOVÉ větrání. Stačí nepatrné, například tah krbového komínu - krb otevřen na 5 mm mezeru. Nebo trvale zapnutý ventilátor z počítače osazený jako odtah v koupelně. Příkon cca 1W - nízké otáčky. I problémové stavby se během několika dní vyřeší dokonale. Až neuvěřitelný příběh mám popsán ve svém profilu. http://www.modrastrecha.cz/blog/josef... Energeticky se nepodařilo zaznamenat rozdíl (stále větrání cca 0,1) . Ztráty tepla jsou stejné, jen se turbulentní větrání vyměnilo za mnohem efektivnější laminární.
Odpovědět
Profilova fotka
tak osb je parotěs. nevím, proč mají všichni pořád tendenci cpát osb tam, kde nepatří. existují jiné velkoplošné materiály na bází dřeva, které zajistí odvětrání.
Odpovědět
Co konkretne byste doporucil, prosim?
Odpovědět
Profilova fotka
@anveno https://www.insowool.cz/stresniplast-... nebo: používám tohle: https://www.ceskytesar.cz/egger-dhf při rozumné rozteči je to velmi pevný matroš. je to náhrada klasické střešní fólie (difuzní)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@maximsoon Jak to aktuálně vypadá na půdě? Pomohla změna po zvednutí desek?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?