Ahoj, před dvěma týdny nám měli přijet dělat podlahu. No zrovna mrzlo. Dozvěděli jsme se to zrovna ten den ráno vcelku náhodou a moc se nám nelíbilo, že by to měli dělat v mrazu, když dům není ani zateplený. Tak jsme to zrušili. Stavební firma co nám to staví nám pak říkala, že to mělo být ale v pohodě, že prý podlaháři do toho dali nějakou nemrznoucí směs....No je to divné, ale ok, věřme odborníkům. Nicméně známý se pak bavil soukromě se zaměstnancem té firmy a ptal se na tu směs, jestli se to fakt dělá, a dostal odpověd, že rozhodně ne, že to nás chtěli asi jen uklidnit. Takže můj dotaz, slyšeli jste o něčem takovém, co by umožnovalo vylít anhydrit v mínusových teplotách? Nechce se mi snad věřit, že by si tohle ta firma troufla :/
žádná nemrznoucí směs jako taková neexistuje, je to stejné jako s betonem, kam se přidávají urychlovače, které uspíší dobu tuhnutí a tvrdnutí a také tím urychlí vývoj hydratačního tepla, což pomůže 1) k rychlejšímu dosažení pevnosti, při které už mráz materiál nezničí a 2) zvýšené teplo tomu samozřejmě také pomůže.
O tomhle se ale nejde bavit v případě několikacentimetrové plošné desky, takže jste zcela správně odpískali tuhle akci, pro anhydrit je důležité, aby prvních 48 hodin teplota neklesla pod 5°C (resp. aby teplota nešla pod bod mrazu).
Co vím, tak firmy se nebojí obcházet tento postup a klidně si lijí i když mrzne, že to vždy nějak dopadne, vy jako investor tohle ale nesmíte připustit. Jediným odborníkem by měl být nezávislý stavební dozor, kterého si platíte, firmám nemůžete věřit.
@rimmer Děkuju, náš dozor nám tvrdil, že v domě je dostatečně teplo, že se přes den vyhřeje, ale co jsem tam zrovna ten den měřili teplotu tak navečer bylo uvnitř už k nule a venku mrzlo, dům přitom nezateplený, pod střechou neutěsněný, atd. No a pak si člověk platí firmu a dozor a stejně evidentně k ničemu :/
@michaela_n No to je otázkou, zdali by se ta teplota udržela, také záleží na tom, kde se ta podlaha bude dělat, zdali v patře a nebo na místě přilehlé dole k zemině, teoreticky, kdyby se to vylilo ráno a přes den byla teplota v pořádku, tak večer by tomu už lehký mráz ublížit nemusel. Je to ale pořád takové balancování na vahách. Já osobně bych si to ve svém domě neriskoval a počkal, až budou ty teploty zase trochu příznivější.