Dřevěné podlahy a jejich údržba

Profilova fotka
Máte prosím někdo dřevěnou podlahu a doporučujete nebo spíše ne, názory se různí někdo chválí jiný zavrhuje. Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
dřevo je dřevo :-) má milion výhod, praktické, přírodní, drží teplo, není studené na pohmat, dá se zbrousit a opět vypadá jako nové..... napadají mě jen 2 malé nevýhody - cena (to není tolik nevýhoda, ale prostě dřevo je draží než plast) a nevhodnost podlahového vytápění, dřevo je izolant, takže buď by ho muselo být nad podlahovkou málo, nebo by podlahovka musela jet na velký výkon, aby dřevo teplo propustilo
Odpovědět
Profilova fotka
A máte prosím zkušenost s dřevěnou podlahou?
Odpovědět
@subsomi Dřevo sice je izolant, ale to neznamená, že nelze použít pro podlahové vytápění. Důležitý je jeho tepelný odpor R, který např. u podlahového vytápění od Fénixu (ale zřejmě to bude platit plošně) nesmí překročit 0,18. Pokud nepřekročí, dřevěné podlaze nic nebrání...
Odpovědět
@jarkap7 ano, my máme dřevěnou podlahu @gore no však to píšu, buď to musí být malá vrstva dřeva, nebo lehké dřevo, které ale už tase není tolik odolné my máme skládanou mozaiku s dílků 2,6cm tlustých a kdybychom pod to dali podlahovku, tak se nedoplatíme :-D jo, ono by to šlo, ale muselo by to jet na mnohonásobně vyšší výkon než když je podlahovka např. pod dlažbou
Odpovědět
@subsomi Tak já mám vrstvu 150 mm dřeva... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A co škrábance, je hodně náchylné na poničení, chci do celého domu včětně kuchyně a chodby.
Odpovědět
@jarkap7 Škrábance samozřejmě jsou. K dřevěné podlaze je třeba se chovat šetrněji, než třeba k laminu. Plusy a mínusy najdeš kdekoli na webu... A mám to v celém domě kromě zádveří, technické a koupelny.
Odpovědět
@jarkap7 je to náchylné, ale případné poškrábání je řešitelné (zbrousit, navoskovat), lamino ani dlažbu neopravíš; máme dřevo v celém baráku mimo míst s dlažbou (koupelny, wc, tech.m., kuchyň, zádveří)
Odpovědět
@gore Vrstvu 150mm dřeva??? To bude asi překlep, že ano, podlahu 15cm tlustou bych totiž chtěl nad podlahovkou vidět... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
A jaký máte názor na plovoucí podlahy s dřevěnou dýhou či tenké 7 či 10cm dřevěné podlahy s nosnou deskou HDF jsou za příznivější ceny ale nedají se zbrousit, ale zase někdo říká, že podlahu stejnak brousit nebudu.
Odpovědět
@lopp Jasně, chyba... 1,5 cm. :-)
Odpovědět
@jarkap7 Myslím, že sis odpověděla sama. Ta vrstva dřeva je tam hrozně tenká, co když ti na podlahu něco spadne a udělá do ní díru? Nevím, jak se to potom řeší...
Odpovědět
Článek se načítá
My máme dřevěné parkety. Výhoda je vysoká životnost a také odolnost vůči nárazům. Na druhou stranu pokud člověk nechá otevřené okno a přijde déšť, tak to nechá na podlaze mapu. Nebo jednou dítě pomalovalo podlahu lihovkou, to taky nešlo žádným způsobem dolů. Pak už snad pomůže jen broušení, který si můžete udělat i sami viz. https://www.youtube.com/watch?v=7f05m... Ale není to nejlevnější a poměrně pracné, chce to zvážit všechna pro a proti. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@gore zdravím a máte tedy podlahové topení? zrovna řeším, zda dostanu dřevěnou podlahu do domu a nechci se jí vzdát - mohu poprosit nějaké konkrétní tipy? Předem díky
Odpovědět
@tulda27 Ano, mám a z vlastní zkušenosti se mi tepelný komfort v pokojích s dřevěnou podlahou (to jsou všechny, kromě zádveří, technické a koupelny) zdá lepší, než na kachličkách.
Odpovědět
Profilova fotka
Dřevo lze opravit. Mám bukové parkety v obytných místnostech, jsou to letité parkety a byly seschlé, především u radiátorů (u podlahového topení bych se bála právě toho sesychání). Ale vytmelila jsem tmelem "buk", což v ploše téměř není vidět, kamarád za pár šupů přebrousil a nalakovala jsem si také sama (to zvládne každý). Náklady do 200,-/m2. Parkety bych nedala, jsou nádherné, snadno udržovatelné, snadno renovovatelné, jen je třeba být trochu opatrný. V chodbě a kuchyni je přece jen provoz náročnější a rizikovější na poničení dřeva. V těchto místnostech mám vinyl z pásků. Je bez ftalátů, takže zdravotně nezávadný, teplý, snadno udržovatelný a pokud bych jednu lamelu něčím zničila, vyloupne se a vymění za novou (to tu někdo psal, zatím s výměnou zkušenost nemám). Má skoro vlastnosti dřeva a pro podlahovku je vhodný. Ale také není z nejlevnějších.
Odpovědět
@tulda27 pokud dřevěnou podlahou myslíte parkety, dívejte se i na výšku, dělají se cca 2,1 cm a pak cca 1,5 cm a ty nižší se na podlahovku doporučují spíš a pak jde ještě o velikost té parkety, čím drobnější kousky, tím líp to bude v té ploše pracovat s podlahovkou - takže třeba prům. mozaika lepší jak velká prkna (víc neporadím, podlahovku pod parketama nemáme, známí mají pod prům. mozaikou a nestěžují si po 5 letech na nic)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@gore Děkuji a jaký konkrétně máte typ podlahy - parkety, prkna? tloušťka už je mi jasná, i tep. odpor chápu :) technické věci bude víceméně stejně řešit manžel s projektantem, ale já nechci klást při "zadání" nesplnitelné podmíky. Chtěla jsem klasickou dubovou podlahu, manžel řekl, že to nejspíš do podlahovky nepůjde a ono ano. Fyzicky budeme stavět za cca rok, času je dost. Jen hledám inspirace jak to co nejlépe uchopit. Podlahovka být musí, nemáme plyn, budeme topit dřevem a nic ekonomičtějšího manžel nenašel.
Odpovědět
Profilova fotka
@ekyticka Děkuji, musím se jet nějak fyzicky podívat a udělat si přehled co se dnes dá koupit, mozaika je krásná a vývoj jde hrozně dopředu, předpokládám, že trh na podlahovku reaguje :). Finance jsou samosebou také důležité, pokud se vejdeme do 1000/m2 manžel to zkousne, ale něco dražšího už asi neprosadím. Budeme mít v přízemí dřevo na cca 50-60 m2 + schodiště...
Odpovědět
Profilova fotka
@gore a ještě drobnost - máme dřevěnou podlahu i v kuchyňské části?
Odpovědět
@tulda27 Jo, všude. Není to sice asi úplně praktické, ale mě se to líbilo. Dělit jsem to nechtěl. U dřevěné podlahy je nutné se ale už dopředu smířirt s tím, že tam škrábance budou a bude jich fakt hodně. Obzvláště, pokud máte třeba malé dítě. A stím jsem měl velký problém, vlastně pořád mám. Když si uvědomím, kolik to stálo... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já mám doma velký dlaždice naprosto skvělý bezudržbový
Odpovědět
Známý má, cena byla dosti velká asi 1200 za m2 a mělo to být dost kvalitní a odolný.. Realita je taková, že po dvou letech to dává pryč, protože podlaha je totálně zničená. Škrábanec je třeba i od šoupnutýho kyble s vodou, ale asi tak 90% škrábaců ani neví od čeho jsou, to je to nejhorší. Takže velká nespokojenost a z jara bude měnit za vynil. Značku ale bohužel nevím. Svoje možná taky udělalo to, že jí má dost tmavou a tim pádem je na tom všecko vidět.
Odpovědět
Dřevěná podlaha je poznatelná od vinylu pouze na dotek, je teplejší a o něco málo příjemnější, ale od nikoho z vás tu nečtu zásadní informaci. A totiž to, že pokud máte podlahové vytápění a někde vám praskne (a věřte, že se to občas může stát), tak je dřevěná podlaha poté na odpis. A ještě další věc. Zatímco vinylová podlaha je bezúdržbová, dřevěnou byste měla min. 2x ročně natírat speciálním přípravkem a 1x ročně olejovat, ale je fakt, že znám lidi, co to nedělají a podlaha je "zatím" stále O.K. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Obnovuji diskusi - máte někdo zkušenost s drásanou dřevěnou podlahou - konkrétně drásaný dub? Hodně nás láká dřevo, ale odrazují nás škrábance - teď máme dřevěnou plovoučku z měkčího dřeva a není to dobré. Designerka nás přesvědčuje, že je to vydrásané už dopředu, tudíž škrábance nebudou vidět nebo spíš vadit. Občas se to jen naolejuje,ale díky tomu škrábání se to prý ani nemusí přebrušovat. Ráda bych zkušenost od někoho, kdo ji doma má. Bojím se, že se do těch škrábanců bude zanášet špína a já skončím s kartáčkem v ruce na kolenou při jakémkoli vylitém jogurtu atd. Tak jak to vidíte vy?
Odpovědět
@korodujicividle dřevěná podlaha je poznatelná od vinylu pouze na dotek? Doporučuji si zajít k očnímu. Vaše názory jsou mimo a neodborné.
Odpovědět
@carmonka ano mám a vřele doporučuji. Ideálně rustikální dub kartáčovaný. Škrábance či fleky zanikají a údržba jednoduchá. Špína se nezanáší. Pozor trhá silonky :-). Ideálně chodit bosky.
Odpovědět
Tak ještě bych chtěl vinylovým fanouškům vzkázat, že vinyly taky lze docela jednoduše poškrábat a na rozdíl od dřeva jsou neopravitelné. Životnost, respektive vzhled u vinylu má klesající tendenci narozdíl od dřeva jehož krása a hodnota roste se stářím.
Odpovědět
Profilova fotka
@kubis631 v tomto souhlas, máme dřevěnou podlahu kartáčovanou a známí mají vinyl. Na podlaze máme sem tam nějaký šrám (máme malé děti), ale 100% jich máme méně a jsou bez diskuze méně viditelné než u známých, kteří mají jakýsi zátěžový vinyl a jsou z něj totálně nešťastní... A jako bonus - ten vinyl stál de facto totožné peníze co naše dřevěná podlaha...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?