Jak vyřešit staré podlahy v pronajatém bytě?

S přítelem jsme si pronajali byt 3+1. Ve 2 místnostech je zátěžový koberec, v jedné staré parkety a v jedné staré dlaždice. Chtěli bychom podlahy sjednotit a zmodernizovat, např. do vzoru přiloženého obrázku. Nevíme, jak dlouho v bytě zůstaneme (je to náš první byt po VŠ a i když je jinak ideální, člověk nikdy neví) a ani nemáme prostředky na překopání všech podlah, bůhví, jestli by to majitelé vůbec dovolili. Existuje nějaké řešení, jak podlahy vylepšit, aniž by to nestálo desetitisíce a nebyl to žádný velký, nevratný zásah? Koberce nechceme, jen lino nebo něco podobného. 1) Existují třeba nějaké tapety na podlahu? 2) Můžeme si vymýšlet a žádat u majitele odstranění koberce, když je tam rok nový, zátěžový? Koberec se nám nelíbí a ani nehodí, ale nechceme v bytě působit majiteli problémy nebo vypadat, že si moc vymýšlíme.
Odpovědět
Minimálně tedy 2 roky v bytě plánujeme. Kdyby šlo o pár týdnů/měsíců, tak bysme to asi neřešili. Ale byt vypadá co se týče podlah hrozně :)
Odpovědět
Já jako pronajimatel jsem na tohle dost doplatila. Vymysleli si vždycky buhví co. Já osobně bych si řekla, že si tam můžete udělat co chcete, ale poté vše vrátit do původního stavu a to tak oproti nějaké finanční záloze v případě, že byste to nedodrželi... Co se týká podlah. Tapeta určitě né, jedině nějaké levné řešení, pvc, plovoučky. PVC asi nejjednodušší pokládka. Nicméně na koberec ji nedáte. Ten by se musel sundat a to nevím, jestli majitel by ho měl někde co skladovat.
Odpovědět
@heryna Se skladováním by neměl být problém, v bytě je strašně moc nábytku jako bonus, ale můžeme ho všechen odstranit a bylo nám řečeno, že s umístěním není problém. Spíš jde o to, aby se koberec nebo podlaha nějak nepoškodily sundáním.
Odpovědět
Pokud by to šlo podlahu bych všude nechala a koberec se zkusila domluvit, jestli by šel namotat na tu rouru a někam uskladnit. Pak koupit nějakéé lino, nebo položit lamino na tu stávající podlahu.
Odpovědět
Víte co je pod kobercem?Osobně bych vám jako majitel nedovolila dělat jinou podlahu než tam je.Koberec tam může být kvůli tlumení hluku ,pokud je tedy nějaký byt pod vámi.Dva roky jsou krátká doba a sjednotit podlahy v celém bytě nevyjde na pár korun.Lino vyjde cca 250kc m2 ,plus listy a musí být na něj úplně rovný podklad.Plovoucí podlaha obyc cca 150kc m2 ,plus podklad,listy .
Odpovědět
@tometa Pod námi je jen sklep a nad námi půda, jinde nic není, jsme jediný byt v té budově a i v širém okolí. Přijde mi to právě jako velký zásah a nechci si zas tak moc vymýšlet. Ale takhle jsou ty podlahy vážně šílené a kor třeba ty dlaždičky v šíleném stavu. To by mohl být do budoucna důvod změnit byt. Jinak tam vše vypadá skvěle. Rozhodně bysme si financovali sami, i kdyby to mělo být třeba až našetříme za rok, max. bysme pak se domluvili s majitelem třeba na slevě na nájmu.
Odpovědět
@vakalik podle mě je udělání nových podlah vylepšení toho bytu a majitel by mohl být jedině rád, že k tomu přijde zadarmo. mám kamarádku, která to taky dělala v pronájmu a majitel jí za to odpustil dva nájmy. vybrala bych si nejlevnější plovoucí podlahu, bývají v akci třeba v Hornbachu opravdu levně a položíte si je všude sami, mi si to taky pokládali sami. majiteli bych řekla, že mu to vylepší byt . já třeb akoberce nemůžu mít vůbec kvůli alergiím. ale ty parkety bych zbrousila , těch je škoda nahrazovat umělotinou:)
Odpovědět
Pokud jsou tam parkety, tak o žádném vylepšení se v případě PVC "lina", laminátky ani vinylu nedá mluvit. Koukněte se na cenu za m2 na kolik přijdou tyhle moderní povrchy a na kolik vyjdou vlysové podlahy (= parkety). Měnit byt jenom kvůli dlažbě to mi s prominutím přijde ujeté. Co je to v šíleném stavu? Tak dejte na dlaždičky podložku a na to natáhněte PVC nebo položte laminátku. Ale zase nebude sedět výška podlahy ke dveřím, jako majitel bych takový zásah nedovolila. Nejlevnější plovoučka rozhodně nic nevylepší, to je chiméra. Povrch se rychle ošoupe a stačí něco vylít a řádně nevytřít, po čase se na spojích vyboulí, spravit to nejde nijak, na rozdíl od masivních prken.
Odpovědět
@joy_ To si též myslím, jen ten koberec je tam nový fakt rok no... Asi se zkusíme po čase nějak domluvit :) @wegar Však já také nechci parkety vytrhávat nebo nějak měnit podlahu do hloubky, pouze to jakoby "zakrýt". Parkety jsou kvalitní věc. Byt měnit nechceme, ale musím se v něm cítit dobře a podlaha je docela dost výrazná věc v každém pokoji, která dokáže pokoj pozvednout a nebo zohyzdit. U nás je to bohužel ten druhý případ a právě proto, že si umíme představit v bytě žít X let, chceme to mít pěkné :) A také nejsou parkety jako parkety a dlažba jako dlažba. Oboje je opravdu hodně staré, nedají se považovat ani za "hezky starobylé" ani za "retro" a evokuje mi to dobu "umakartových jader".
Odpovědět
Každý to má jinak, já bych hledala k pronájmu byt, který by mi vyhovoval i po stránce podlah. Anebo spíš jsem se zaměřila na jiné věci, než je (dokonalá) podlaha: my jsme v pronájmu bydleli dva a půl roku, parkety byly dobré, na chodbě a v koupelně bylo terazzo, v kuchyňo-pokoji PVC. Nijak zvlášť jsem to neřešila. Můj příspěvek byl reakcí na předchozí rady, parkety jsou obnovitelný materiál z masivu, vždycky mají mnohem větší potenciál, nežli umělé povrchy, které navíc nejdou ani opravit a nikdy z nich starobylé nebudou. Chtělo by to fotku k posouzení ;-)
Odpovědět
@vakalik ono sehnat dobré nájemníky, kteří mají zájem byt vylepšit a ne vybydlet není snadný, takže majitel by za vás měl být rád:) a my máme v bytě plovoucí od roku 96, tedy 20let a tenkrát mi po přestavbě bytu nezbylo než na tu nejlevnější z OBI a je v perfektním stavu doted, byly děti a vždy i pejsky , občas se něco vylilo, něco upadlo a nic jí není:) jen pokud někde bude dlažba tak by bylo složitější navázat,aby byla podlaha všude stejně vysoko,ale dá se to řešit přechodovýma lištama:) já ti naprosto rozumím, nedokázala bych žít v něčem, co se mi nelíbí.žili jsem tak zpočátku ve Švýcarsku, nebyly peníze na nic jinýho a ani na renovaci čehokoliv a vím jak jsme se těšila na přestěhování jinam:) tu plovoucí můžete položit i na ten koberec, ta se nelepí, ale zacvakává do sebe a jde kdykoliv zas rozebrat a dát pryč:)
Odpovědět
@joy_ vylepšení bytu? Dát nejlevnější podlahové krytiny, které bydlením za chvíli zničí rozhodně není " vylepšením bytu" A už vůbec né za slevu nějakého bydlení...Takovéhle vylepšení je spíš za trest..Pokud si to zrenovují tak, aby se nezničilo původní vybavení, pak OK..A když budu chtít svůj byt, který pronajímím nějak "vylepšit" rozhodně dle svého vkusu a z kvalitních materiálů. Nemyslím to zle, ale beru to z pohledu pronajímatele a takovéhle zlepšováky, byly vždycky akorát za trest... :-p Nejlepší by bylo, položit vše na stávající podlahy, ale pokud by majitel dovolil, tak pak už jen záleží na domluvě mezi nimi.
Odpovědět
Článek se načítá
ahoj, pokud chcete nové podlahy za málo peněz, šla bych do klasického pvc v rolích, které se dá sehnat kolem 100-150/m2 a dekorů je kupa - třeba https://www.floorwood.cz/pvc-podlaha-...
Odpovědět
@heryna no podle nového OZ jim to stejně ani povolovat nemusí, klidně si můžou položit plovoucí podlahy,které jsou odstranitelné
Odpovědět
Ahoj, já jsem bydlela po podnájmech deset let. Ve všem, co si umíš představit, ve starém bytě v historickém centru, v krásně zařízeném bytě v novostavbě, v rodinném domě, ve všech možných typech paneláků .... a nikdy jsem nebyla 100 % spokojena se stavem svého bydlení. Ale jestli ti můžu dát jednu radu, vykašli se na nějaké zásadní úpravy. Já taky v prvních dvou nebo třech nájmech byla nadšená, chtěla všechno vyplepšovat, zútulňovat, často jsem do těch bytů vrazila i svoje nemalé peníze. Škrábala jsem zdi, malovala, natírala, renovovala, pokládala lina, koberce, jedonu i tu plovoučku .... a teď když se ohlédnu zpátky, bylo to všecko k ničemu. Majitel si většinou chrochtal blahem, ale je to strašně krátkozraké. I když v tom bytě plánujete být dva nebo tři roky, tak to uteče strašně rychle a nestojí to za to. Takže moje rada, vykašlete se na to, pokud je to v havarijním nebo hodně použitím stavu, navrhněte majiteli výměnu. Pokud je to o.k., jen to prostě neodpovídá vašemu vkusu, tak s tím nic zásadního nedělejte. Udržovala bych byt v čistotě, pořídila nábytek v Ikea, který se dá snadno rozmontovat a přenést, nakoupila pár kravinek, závěsy apod. na zútulnění a šmitec. A pokud je to opravdu hrůza, tak se zvedněte a jděte o dům dál tam, kde se vám to bude líbit víc.
Odpovědět
No šak, ať si tam položí každý co chce ;-) A nejlépe na to stávající. Jen jsem psala, že v případě použitých levných materiálů to rozhodně není "vylepšení" Obrátila bych systém, zrekontruovala bych jim to dle jejich požadavku a nájem navýšila. Připlatili by si za komfort...
Odpovědět
@joy_ No to si klidně nemohou, jelikož na dlažbu plovoučku nepoloží tak, aby šly zavřít dveře - úroveň se zvýší a budou muset řezat z dveří, což jak víme není zásah vratný.
Odpovědět
šetri peniaze na svoje
Odpovědět
Na druhou stranu vás i chápu, ale dobře si to promyslete, nikdy nevíte, jak dlouho v tom bytě budete, takže já osobně bych do cizího bytu nic neinvestovala. Pokud ta podlaha je tak děsná a nelíbí se vám, tak jděte do jiného podnájmu, kde se vám bude líbit a nebudete se muset 2 roky trápit pohledem na ošklivou podlahu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?