Obložení interiérových schodů dřevem, potřebují péči?

Zajímám se o obložení našeho vnitřeního schodiště, máme na něm nevzhledné dlaždice, ráda bych ho v budoucnu dala obložit tvrdým dřevem - jasanem od truhláře, jelikož už máme jasanová madla u schodiště. Soused mi včera říkal, že prý když chci dřevo, tak se musí jednou za čas o něj pečovat - zbrousit a natřít a že truhláři to udělají když je to jen obložení ne moc tlusté.......a že si tam radši dá koberec, což tedy bude hnus. Rodiče mají obložené schodiště tvrdým dřevem a zatím s ním tedy nic nedělají a schodiště vypadá perfektně já myslela, že kvalitně zpracované schodiště od dobrého truhláře už nepotřebuje žádnou další údržbu, vždyť jde o vnitřní schodiště....Co vy na to?? A dále vzhledem k tomu, že máme malé dítě, tak existuje něco, aby schodiště neklouzalo? Nebo jsem si myslela dát tam takové ty koberečky "půlměsíčky" na to dřevo. (já vím, trochu to zkazí estetický dojem, ale bezpečnost je rozhodně přednější) a soused řekl, že to pak se pokud to někdy budu chtít odlepit, že to nepůjde nebo i s lakem.....To si myslím, že je blbost, ne? Snad existuje nějaký kobereček, který lze odlepit od dřeva aniž by ho to poškodilo, ne?? Díky za veškeré informace
Odpovědět
Profilova fotka
my máme schodiště obložené bukem, namořené natmavo a místo laku máme voskolej, právě kvůli klouzání, navíc lakované dřevo nemám ráda, nelíbí se mi, pokud lakované tak pouze bezbarvým supermatným lakem. U toho voskoleje je výhoda, že se dá opravit lokálně i jednotlivý škrábanec, truhlář mi na to nechal doma takovou brusnou houbičku, ve skleničce mořidlo a v druhé skleničce voskolej, takže když třeba malý něco poškrábe, tak si to sama opravím. Lakované schody se musí brousit celé a celé znovu lakovat. Jinak lakovaný máme jídelní stůl, ale právě tím transparentním supermatným lakem a není to na tom stole vůbec vidět, vypadá jako přírodní dřevo, ale přitom je chráněný. Stůl máme z dubu, ale truhlář nám právě tu horní desku udělal odendavací, aby se jednou za dva nebo za tři roky dala odvézt k němu do dílny na přebroušení a na přelakování.
Odpovědět
@petrasafr aha díky, tak voskolej. tak nevím čím to mají od truhláře ošetřené rodiče, taky to vypadá jako to surové dřevo, ale je to hodně hladké, tak moji rodiče nemají už malé děti, takže si to můžou dovolit. U nás ty madla taky vypadají jako surové dřevo, ale je to něčím ošetřené samozřejmě, ale čím nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@feedoo určitě truhlář by měl mít přehled, tak vám poradí. Ten náš říkal, že dřív se dával buď vosk nebo olej a tenhle voskolej byla nějaká novinka loňskýho roku, my jsme s tím spokojený. Hlavně to, že to jde opravit, je super, protože schody jsou hodně namáhané, malej po nich věčně tahá nějaký autíčka a hračky.
Odpovědět
@petrasafr a prosím tě, fakt to neklouže, hlavně dětem? a nemusejí se tam tedy dávat ty koberečky?
Odpovědět
Profilova fotka
@feedoo neklouže, je to prostě na omak jako přírodní broušené dřevo. My doma chodíme v ponožkách, bačkory nenosí ani malý. Koberečky tam nemáme, ani je rozhodně dávat nebudeme, vypadají šíleně :-( Ale my na tom jídelním stole máme ten supermatný lak a ten taky neklouže, podle mě kloužou hlavně takové ty klasické staré laky, jak je tam velká lesklá vrstva, to se mi vůbec nelíbí a ani bych si to nedala.
Odpovědět
@petrasafr aha díky, no samozřejmě by to bylo bez koberečků daleko lepší, to je jasné, ale furt lepší jsem si říkala to dřevo a koberečky než ted co máme ty hrozné dlaždice. Obývák je celkem už pěkně udělaný a právě ty schody to kazí, pak by to bylo perfektní. tak už jen přemluvit manžela ke schům na příští rok snad už........to je vždy fuška ho k něčemu novému přemluvit, nejradši by všechno nechal tak jak je
Odpovědět
Profilova fotka
@feedoo My jsme to třeba měli tak, že nám truhlář nařezal pár prken z toho dřeva, co budou schody, a domluvil mi to ve firmě, odkud bere mořidla a vosky a laky atd a tam mi ty prkna namořili podle toho, co jsem vybrala ve vzorníku a naolejovali a nalakovali tím matným lakem, abych to viděla, jak to bude v reálu vypadat. Pak byste se rozhodli, jestli je to pro vás dost neklouzavé.
Odpovědět
@petrasafr a můžu se tě ještě zeptat kolik vás stálo to obložení schodiště (bez zábradlí). díky
Odpovědět
Profilova fotka
@feedoo Já to bohužel bez zábradlí nevím, měli jsme naceněné všechno dohromady. Máme 16 schodů plus 1,5x1,5m podestu. Platili jsme 62 tisíc, dub byl potom ještě o 20 tisíc dražší. Bylo to komplet za dřevo, mořidlo, voskolej, olištování, zábradlí i s úchytama, které se stříkaly načerno, včetně práce.
Odpovědět
@petrasafr díky
Odpovědět
@feedoo Já bych ze zkušeností šla do olejovaného schodiště a nikoliv lakovaného. Navíc dobrý stolař nebo frima by ti měli dát ke schodišti prostředky na údržbu a v případě potřeby cca za 5 až 10 let ti je přijít znovu naolejovat. Nic protiskluzového bych na ně nedávala. Ať se pěkně dětičky naučií nosit papuče a klouzat to nebude! A pokud jsou to ještě malí drobci, tak dát nahoru a dol ohrádku, aby na schodiště samé nechodily.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?