Parkety - renovace a možná změna barvy

Dobrý den, zvažujeme, zda ve 2 pokojích (obývák + dětský pokoj) zachovat stávající parkety, nebo je nechat jen jako podklad a položit na ně lino/vinyl/gerflor... Je možné přebroušením a přelakováním docílit výraznější změny barvy? Současná barva (hodně do červena - na fotce se až tak nezdá, ale v reálu je to opravdu taková kaštanově hnědá) se nám vůbec nelíbí, na druhou stranu je to dřevo a je příjemné... Než se definitivně rozhodneme je schovat pod "plast", chci zjistit možnosti. Lze přebroušením parkety výrazně zesvětlit a následně ošetřit (lakem/olejem) tak, aby nebyly zas v tomto "červeném" odstínu? Jak je renovace parket finančně náročná? Jak jste případně parkety pak sladili s ostatními dekory dřeva na podlaze sousedních místností? V našem případě se bude jednat o sousední kuchyni, která je s obývacím pokojem spojena širšími dveřmi a podlaha v kuchyni je plánována ve světlém odstínu dubu. Budu ráda za zkušenosti, klidně i fotky (nebo odkaz na album) z Vaší rekonstrukce, kdy jste do nového interiéru začlenili parkety. Klidně i za názor, že toto ne, že už je to vážně passé a máme to brát jako dobrý podklad. :-D
Odpovědět
Tohle je podlaha, která má hodnotu. Hodnotu pravého dřeva a řemeselné práce. Zakrývat ji plastem je devalvace. Podlahy z masivu nikdy nebudou passé, budou jen lidé, co je neumí docenit. Spíš než broušením se odstín změní tónováním - lazurou, voskovým olejem. Otázka je, ale zda teď prchavá šedivá móda za to stojí, znásilňovat podstatu (nejspíš bukových) parket. Když tomu nemůžete přijít na chuť, možná by bylo lepší je nechat opatrně sundat a prodat.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme renovovali parkety na našem bytě. Manžel stolař si to prosadil (já chtěla raději vinilovou podlahu) a jsem za to teď ráda. Výsledek po renovaci je opravdu krásný, parkety neskutečně prokoukli a dodali pokojům teplý vzhled (máme je v ložnici, dětském pokoji a obýváku). Navíc můžu říct, že je moc příjemné po nich chodit. Pokud jsou ty vaše v dobrém stavu a potřebovali by jen přebrousit a nalakovat, určitě bych do toho šla a neschovávala je pod jiný typ podlahy (byla by to škoda). My jsme měli složitější situaci. Parketová podlaha už měla známky velkého opotřebení, parkety byly místy prošlapané, hrozně vrzaly a celá podlaha se jakoby houpala při chůzi. Problém byl v podloží parkety, které se muselo udělat znovu. Všechny parkety jsme vytrhaly, očistili, srovnali podlahu, našroubovali OSB desky a na ne pak parketář přibil parkety. Bylo s tím neskutečně práce, ale stálo to rozhodně za to. Při výběru laku jsme narazili od firmy Bona na základový lak, který měl funkci bělení. Sami jsme si ho nakonec nevybrali, protože jsme chtěli nechat parkety v původním přirozeném vzhledu, ale myslím, že by to mohlo částečně odstranit ten červený nádech a spíš to ladit do barvy dřeva. Každopádně typ vašich parket jsem viděla u kamarádky v bytě. Také si je nechala zrenovovat a výsledek byl úžasný. Měla je přesně jako vy do červena a nakonec byly parkety hnědozlaté. Bohužel ona sama nedokáže zjistit, jaký lak podlahářská firma použila. Dělali jí to jako rekonstrukci celého bytu na klíč.Jinak co se týká sladění podlahy ve zbytku našeho bytu, zvolili jsme klasické PVC, které se nejvíc blížilo typem k parketám. Na další typy podlah jsme se nedívali, tak nemůžu posoudit. Naše cena za renovaci byla cca 60 000, ale počítáme do toho i koupi OSB desek a opravdu kvalitního laku, který byl drahý. Výměra pokojů, kde jsou parkety, je celkem cca 48m2. Fotky bych vám poslala, ale musím nejdřív pohledat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?