Bydlení v těsném sousedství dálnice

Ahoj, prosím o zkušenosti či názory..naskytl se nám ke koupi krásný velký pozemek i se starým domečkem (ten by potřeboval rekonstrukci) za nádhernou cenu..problémem je však plánovaná dálnice. Myslí si alespoň někdo že i cca 150 m od dálnice se dá kvalitně žít? Rozum jasně říká nebrat to, ale hledáme už několik let pořád nic a navíc dost špatná rodinná situace, kdy potřebujeme co nejdřív odejít ze současného bydlení. Nebyly bychom domeček někde v poli, ale plánovaná dálnice bude procházet mezi dvěma vesnicemi, domky už tam stojí, takže předpokládám (a je i v projektu), že bude nějaký speciální povrch a protihluková stěna..otázka je jak moc to odhluční..nebydlíte prosím někdo takhle blízko?
Odpovědět
Jo, dá se tam slušně žít, zejména pokud budou nějaká protihluková opaření. A něco můžete udělat i sami - solidní protihlukovou stěnu, orientaci domu a podobně.
Odpovědět
Bydlíme v blízkosti D1, dům je cca 500m od dálnice a v létě je to někdy v noci při otevřeném okně nepříjemné, opravdu docela hlasitý hukot, když jde "ideálně" vítr.Ale i když jde opačně, tak slyšet stejně je, a to jsme ve středu obce. Mnohdy je to slyšet docela dost i v novější zástavbě, která je jakoby pod kopcem. Třeba když sedíme na zahradě, docela se to dá, ale při spaní a otevřeném okně už nic moc. Ale po čase už to ani řlověk moc nevnímá. 150 m od dálnice je už docela blízko. Samozřejmě záleží i jak bude frekventovaná... Na D1 to mít asi nebude :) Blbé je, že si ten hluk nemůžete na tom konkrétním místě poslechnout a usoudit sami. My stavíme cca 7 km od dálnice a jsem za to nakonec upřímně rád.
Odpovědět
Ja bych do toho nesla mame dum po babicce ob ulici od frekventovane rychlostky kde se stovkou jezdi a na zahrade to nekdy slysite,v dome s otevrenymi okny asi taky.mne zrovna hluk aut vadi.zvlast dalnice, hodne aut velka rychlost nese se to daleko.protihlukovka neco udela.tak uvidite..
Odpovědět
Profilova fotka
zase je lepší dálnice kde je ten hluk konstantní, než třeba železnice, kdy jednou za nějakou dobu proletí vlak tichem. Ale 150m - jesli opravdu tak blízko, tak to je fakt blízko. Asi vám to pálí a někde si půl dne 150m od existující dálnice zakempujete:-)
Odpovědět
Bydlíme v bytovce u dálnice,možná trochu dál než 150m.blíž k dálnici stojí rodinné domy a je fakt,že tam je docela hluk,taky se tu dost práší.už 4roky tu jedna paní bojuje za protihlukovou stěnu a stále nic,takže i to není úplně jednoduché.limity hluku přitom překročeny jsou.dům se zahradou bych tak blízko dálnice nechtěla,ten hluk je opravdu nepříjemný.u nás je naštěstí kolem cesty dost stromů,takže to nejde tak vidět a trochu to odhluční.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím se všemi, že hluk je obtěžující, těžko izolovatelný, neustálý. Myslím, že na psychiku člověka působí vyloženě negativně, zvlášť tenhle autový. Vzdálenost není vzdálenost, to je těsné sousedství dálnice. Pochopím, že takto bydlí lidé, kteří někde žili leta a vybudovali jim dálnic/silnici za hlavou, těžko s tím mohou něco dělat, nechtějí se už stěhovat, dům je na takovém místě takřka neprodejný. Ale zase na druhou stranu - než jakoukoliv plánovanou dálnici u nás postaví a projedou po ní první auta, budete mířit do domova důchodců...
Odpovědět
Profilova fotka
Bydlime cca 200 m od D1. Naprosto zásaní je, jaký je terén, který pozemek dělí od dálnice. Je to totální rovina bez vegetace a bez staveb? nebo je to svah? a kterym smerem se svazuje? zvuk se nese predesim nahoru. My jsme schovani za uměle vytvorenym kopečkem a kopecek zvuk dalnice velmi efektivne tlumi. Bez tohoto prvku bych tu bydlet nechtěla. I takhle jsou dny, kdy otevrenym oknem je dalnice slyset celkem dost, ale zvykli jsme si a když jsou okna zavrena, nevime o ni vůbec. Co se tyce cistoty ovzdusi, jsou mista v blizkosti dalnice nejvíce zamorena, není- li pozemek vychodne od dalnice....
Odpovědět
Profilova fotka
Neřešil bych jen hluk z dálnice, ale bydleli jsme v bytě u hodně frekventované cesty a žena byla na nervy jak se doma pořád práší, všechny okna jsme měli do cesty a když jsme pak myli síta do oken, to byl teprve masakr. Podle mě je to blízko na hluk, ale i na ovzduší.
Odpovědět
Profilova fotka
dum rodicu je 400m od ctyrproudove silnice. mezi nama a silnici je nekolik rad domu, vedlejsi silnice rovnobezna s tou hlavni, potok, vzrostle stromy a areal JZD. konstantni hluk je slyset - zejmena v patre v pokoji ktery ma okno smerem k te ceste. kdyz se okno zavre, tak je to sice ok, ale v lete se vecer poradne neda vetrat, spani pri otevrenem okne neprichazi v uvahu. osobne bych asi vyzkousel variantu se stanem, pokud bych o ten pozemek opravdu hodne stal. ale jeslti to je jen trosku mozne sel bych jinam.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud planujete rekuperaci, tak by to bylo snesitelnejsi.my jsme docela daleko od masarykova okruhu a stejne se pri zavodech zvuk nese a bzuci to cloveku, jak kdyby byl par deditek metru od zavodiste.ale me to nevadi.ja nemam problem ani s bydlenim u zminovaneho vlaku :-D kazdy ma jine priority, potreby a moznosti.taky nebydlime tam, kde bychom chteli, ale tam kde se naskytlo, ze to pujde a muzeme si to dovolit.podle tveho popisu to u vas vypada podobne.bydlet potrebujete, cas leti, penez vic nebude a vztahum jiste situace rozhodne nepridavaji.snad se rozhodnete dobre a budete brzy spokojeni
Odpovědět
@sunnzyyk A jak dobře snášíte trvalý hluk? Jste ochotní si na něj zvyknout? Domek je k rekonstrukci, ale aby jste do něj nenacpali všechny peníze a pak nezjistili, že stejně musíte pryč a pak ho třeba neprodáte. Můžete zkusit ten stan jak už někdo navrhoval, ale v téhle zimě nevím no. Jde někde zjistit jestli bude postaveno to odhlučnění?
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans @napoleoniii stan nepomůže, když je dálnice pouze v plánu. @sunnzyyk Kvůli hrozící dálnici která možná ani nebude jsem odmítl několik pozemků. V domě se s tím dá ještě nějak počítat (kvalitní okna, rekuperace) ale v podstatě zahrada k ničemu. Zvyknout se na to asi zdá, ale nepochybuji o tom, že konstantní hluk má negativní vliv na zdraví.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jde taky o lokalitu, pokud je to treba v těsném sousedstvi Prahy, tak tam je hluk a auta snad všude. Ted se budeme stěhovat do domku, kde je dálnice taky kousek, ale je to skoro Praha, takze to tak nejak berem. Pokud člověk neni desetimilionař, tak je to většinou neco za neco. Urcite půjde udelat nějaká opatření typu rekuperace, super okna a 3m gabionova zeď. Pak si člověk musi spočítat, jestli se mi ty náklady chce vrazit do koupi něčeho lepšího, nebo uprav, aby to lepsi bylo. Ovzduší okolo velkých měst, kde jsou dálnice a hromada silnic je naprd všude. Držím palec at se dobre rozhodnete.
Odpovědět
Bydlím cca 550 m vzdušnou čarou od D1 a leze to na mozek, to celodenní hučení plus k tomu zvuky MHD autobusů. V létě v noci musíme spát se zavřenými okny, protože máme okna jen na tu jednu stranu. Zlepšilo se to zasklením balkónu, ale i tak se těším, až vypadnu pryč, kde dálnici máme několik km. On si to člověk fakt nedovede moc představit, pokud to nezažil. Hodně funguje směrová orientace, na druhé straně baráku to není slyšet zdaleka tolik. Takže kdybych měla domek blízko dálnice, určitě bych si tím směrem nedala ložnici a klidně bych investovala do nějaké (protihlukové) zdi. Lepší koukat do zdi, než poslouchat hučení.
Odpovědět
Děkuju všem za názory a rady :-) ..nakonec to u nás dopadlo stejně uplně jinak :-| Už jsem se pomalu smířila s dálnicí za hlavou, trvali jsem ale na posouzení stavby statikem (v domě byly praskliny, předpokládali jsme, že z důvodu absence překladů) a díky jeho názorům jsme od koupi upustili..špatně založené příčky, podmáčený roh domu, stopy by se musely strhnout..no zbyly by pouze obvodové zdi...Takže nic :( ovšem z důvodu toho, že jsme nepohodlní tam kde bydlíme (ať žijí rodinné vztahy), nám byl nabídnut domeček k rekonstrukci za polovinu ceny (druhá by byla darem). Bohužel ve vesnici kde není žádná občanská vybavenost, busy tam jezdí asi tři denně....no bude to zajímavé, ale co se dá dělat..snad si zvykneme :-S
Odpovědět
Myslím, že zásadní je napsat o jakou dálnici se bude v budoucnu jednat. Většina komentářů je ohledně D1 která je mnohem vytížena x krát více jak třeba D3. Stejně tak souhlasím s komentářem ohledně doby výstavby. Pokud je situace výstavby zatím v plenkách tak si myslím, že i na patřičném úřadě by šlo zjistit, na který rok je plánována výstavba. Jde o to aby jste neměli zbytečný strach a nesháněli kdesi cosi a přitom zde mohli cca.20let v klidu žít. ;-)
Odpovědět
@jakuda Jo aha tak to jsem nějak zazdil že dálnice je teprve v plánu, asi jsem myslel si to zkusit u jiné dálnice. A podle mě má neustálý hluk vliv na zdraví a nejen na to.
Odpovědět
Jde o dálnici D35, zatím v tom daném plánovaném úseku probíhají archeologické výzkumy a během tohoto roku má začít samotná stavba dálnice..odhadovaný počet vozidel je 30 tis. denně, z toho 6 tis. nákladní vozidla :-S
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?